Vermoeidheid plus pijn: de dubbele slag van fibromyalgie en wat te doen

Noot van de redacteur: dit uittreksel verscheen oorspronkelijk hier in 2009, maar gezien het belang ervan, publiceren we het opnieuw ter beoordeling.

Overgenomen met vriendelijke toestemming van het zeer populaire boek van Dr. Pellegrino, Fibromyalgia: Up Close and Personal. * Dr. Pellegrino heeft meer dan 20.000 patiënten met FM gezien in zijn praktijk in het Ohio Pain and Rehabilitation Center, en is sinds zijn kinderjaren een fibromyalgiepatiënt. .

Dr. Pellegrino legt uit dat er verschillende factoren zijn die van invloed kunnen zijn op het mengsel dat energie afvoert bij fibromyalgie, maar er zijn ook veel strategieën om hun impact op het dagelijks leven te minimaliseren.

_________________________

In de CVS-steungroepen en in de steungroepen voor fibromyalgie die ik heb bijgewoond, zijn pijn en vermoeidheid vaak onderwerp van discussie … Ik denk dat iemand die zijn vermoeidheid beschrijft het het beste zei. Ze zei dat haar oogleden aanvoelden als cementgewichten en ze had het gevoel dat ze cementschoenen droeg. Vermoeidheid kan een overweldigend probleem zijn bij fibromyalgie en helaas hebben veel mensen de dubbele vloek, zowel hevige pijn als ernstige vermoeidheid.

Waarom hebben patiënten met fibromyalgie (en CVS) zo’n probleem met vermoeidheid?

Er zijn meerdere factoren betrokken. Deze factoren omvatten:

1.   Niet-herstellende slaapstoornis De
restauratie die tijdens het diepe stadium van de slaap zou moeten plaatsvinden, gebeurt niet. De productie van eiwitten, de vervanging van energiereserves en de reparatie van weefsels zijn onvolledig. Slecht slapen leidt tot een toename van vermoeidheid.

2.   Gedeconditioneerde
spieren Ontconditioneerde spieren in fibromyalgie hebben hun vermogen verloren om de energiemoleculen van het lichaam te produceren, die ATP (adenosine-trifosfaat) worden genoemd. Dit energiemolecuul wordt opgeslagen in onze weefsels, vooral spieren, en wordt gebruikt als brandstof om het lichaam in staat te stellen al zijn functies uit te oefenen, inclusief spiercontracties.

Hoe minder ATP er is, hoe minder energie beschikbaar is en wanneer de opgeslagen verbruiksartikelen zijn uitgeput, treedt vermoeidheid op. Als dit proces snel gebeurt, kan men een plotselinge en onvoorspelbare schok van energie voelen. Bij fibromyalgie draagt ​​ons chronisch lage ATP bij tot chronische vermoeidheid.

3.   Constante pijn
Het lichaamsproces van het beheersen van pijn, het registreren van pijn en het uiten van pijn verbruikt energie en omvat zenuwen, neurotransmitters en andere enzymen en hormonen. De patiënt met constante pijn zal meer energie verbruiken en minder opgeslagen energie hebben dan normaal. (Zie “Fibromyalgie:. Uiteindelijk, een ziekte van versterkte pijn”)

4.   Verminderd zuurstofgebruik in spieren
Studies hebben aangetoond dat spieren met fibromyalgie niet zowel zuurstof als normale spieren gebruiken. Dit kan een probleem zijn met spier-mitochondria, kleine organellen die zuurstof gebruiken en ATP maken. Een biochemisch probleem kan voorkomen dat de beschikbare zuurstof efficiënt en op de juiste manier wordt gebruikt om ATP te creëren.

5.   Geassocieerde klinische depressie Depressie
wordt waargenomen bij bijna de helft van de patiënten met fibromyalgie en kan extreme mentale vermoeidheid veroorzaken.

6.   Geassocieerde chronische aandoeningen, zoals
artritis, hypothyreoïdie of een andere ziekte. Mensen met fibromyalgie kunnen andere aandoeningen hebben die veel energie verbruiken en bijdragen aan overmatige vermoeidheid.

7.   Cognitieve factoren
Fibromyalgie veroorzaakt problemen met concentratie en aandacht, verhoogde angstgevoelens, grotere gevoeligheid voor depressie en gebrek aan aandacht. Dit is onze fibrofog. (Zie “Fibrofog beheren – Cognitieve disfunctie van fibromyalgie.”)

8.   Disfunctioneel autonoom zenuwstelsel. 
We zijn meer vatbaar voor angst en paniekaanvallen, het fenomeen van Raynaud, een snelle hartslag (vooral als reactie op stress), huiduitslag (vooral als reactie op aanraking), beklemd gevoel in de keel, het prikkelbare darmsyndroom , prikkelbare blaas en andere symptomen die een gevolg zijn van een te gevoelig gesensibiliseerd autonoom zenuwstelsel. Vermoeidheid kan ook een gevolg zijn van onze disfunctionele autonome zenuwen. (Het autonome zenuwstelsel onderhoudt de “automatische” lichaamsfuncties die door vele organen, spieren en klieren worden uitgevoerd en stuurt de reacties op fysieke of emotionele stress, vecht of vlucht, zie “Die disfunctionele autonomie”).

9.   visuele overbelasting
. Ik gebruik deze term om de overweldigende informatie te beschrijven die onze ogen ontvangen en die moeite hebben met interpreteren. (Herzien in hoofdstuk 4 van   Fibromyalgia: Up Close & Personal  .)

We proberen een bepaald object te detecteren, maar we worden geconfronteerd met een verscheidenheid aan vormen, maten, kleuren en lijnen in verschillende richtingen die onze visuele zintuigen letterlijk overrompelen en soms een gevoel van duizeligheid, duizeligheid en toegenomen angst veroorzaken. Ik denk dat dit bijdraagt ​​aan vermoeidheid door zoveel energie te vragen om deze informatie te sorteren.

10.   verminderde ademweerstand
Veel patiënten met fibromyalgie klagen over kortademigheid bij korte uitbarstingen van activiteit, zoals traplopen, hardlopen of lopen snel. Eigenlijk kunnen ze moeite hebben om hun ademhaling te herstellen. Deze respiratoire aandoening kan de plotselinge oefening – veroorzaakte vermoeidheid van de ademhalingsspieren onderbreken ademhaling.

De klacht lijkt onafhankelijk te zijn van de vraag of de persoon geen goede conditie heeft of een sedentaire levensstijl heeft. Omdat een efficiënt ademhalingsproces nodig is om zuurstof aan de bloedbaan te leveren, zal elk probleem in dit gebied zeker een kans op vermoeidheid creëren.

11.   Constante spierbewegingen
Mensen met fibromyalgie veranderen vaak hun lichaam om comfortabelere posities te vinden. De gebruikelijke bewegingen, zoals het raken van je vingers op de tafel, slaan of stuiteren voeten op de grond, vaak kruisen uw benen en schoppen een been, zijn ze onbewust bewegingen spier stress te verlichten, houden het bloed stroomt en lijnt de spieren en houding . Probeer de pijn te verminderen. Het neveneffect van deze bewegingspatronen is echter een groter energieverbruik.

12.   Hormonale problemen De
afname van het aanbod van hormonen of het inefficiënte gebruik van de beschikbare hormonen kan vermoeidheid veroorzaken. Groeihormoon lage en lage niveaus schildklier komen vaak voor bij fibromyalgie en kunnen energiemetabolisme verminderen en dus verhoging van vermoeidheid. De stressmechanismen die in ons lichaam zijn veranderd, zullen het energieverbruik doen toenemen en het efficiënte gebruik van energie verstoren, waardoor vermoeidheid verergert. Andere hormonen die vermoeidheid kunnen veroorzaken wanneer ze schaars zijn, zijn oestrogeen en serotonine.

13.   Hypoglycemia / insuline overgevoeligheid
Onze hersenen vereisen een constante dosis van glucose (bloedsuiker) en als onze nutritionele stoornissen leiden tot hypoglykemie, reageren onze hersenen onder vermelding van: “Je voelt je slecht totdat je meer glucose te krijgen” ( Zie de bespreking van hypoglycemie in “Waarom is gewichtstoename een probleem met fibro en wat is er aan te doen?”)

14.  Lage magnesiumgehaltes
Magnesium in cellen is bij de meeste patiënten met fibromyalgie laag. Magnesium is een belangrijk mineraal bij de vorming van ATP / energiemoleculen in spieren. Laag magnesium betekent lage ATP, wat meer vermoeidheid betekent. (Zie “Voedingsbenadering bij fibromyalgie: tekortkomingen, symptomen, supplementenstrategieën”).

15.   Candidiasis (schimmelinfectie)
Onder normale omstandigheden     leeft Candida albicans in het darmkanaal van 80% van de menselijke bevolking zonder schadelijke effecten. Bij fibromyalgie kan   Candida   excessief in de darmen groeien en “vijandig” worden. Dit kan leiden tot systemische symptomen, waaronder vermoeidheid. (Zie “Candidiasis – Gist-infectie en voedingsherstel”.)

Vermoeidheid veroorzaakt problemen in onze dagelijkse activiteiten, ongeacht de oorzaak of oorzaken. Een belangrijk negatief effect van vermoeidheid is verhoogde pijn, die op zijn beurt meer energie verbruikt en meer vermoeidheid veroorzaakt, een zichzelf in stand houdende cyclus van pijn en vermoeidheid. Vermoeidheid verstoort ons vermogen en onze motivatie om te socialiseren, dagelijkse taken uit te voeren en ons werk correct uit te voeren.

Behandeling van de tong

Er zijn veel strategieën om vermoeidheid te behandelen. Vermoeidheid zal waarschijnlijk nooit volledig worden geëlimineerd, maar veel dingen kunnen worden gedaan om de gevolgen ervan te beheersen en de impact ervan op het dagelijks leven te minimaliseren.

Uw arts wil mogelijk eerst de onderliggende aandoeningen onderzoeken, zoals hypothyreoïdie, slaapstoornissen, bloedarmoede en bindweefselaandoeningen waarbij verschillende behandelmethoden worden gebruikt. Als er geen significante onderliggende ziekten aanwezig zijn, kan vermoeidheid worden toegeschreven aan het fibromyalgiesyndroom (of chronisch vermoeidheidssyndroom).

Sommige specifieke laboratoria die ik vaak verzoek bij patiënten met fibromyalgie met aanzienlijke vermoeidheid omvatten:

•   Volledige bloedbeeld   (om bloedarmoede of bloedaandoeningen te beoordelen)

•   Sedimentatiesnelheid   (om eventuele onderliggende ontstekingen te evalueren)

•   T4, TSH-waarden   (om eventuele afwijkingen van de schildklier te beoordelen)

•   Groeifactor 1-niveau vergelijkbaar met insuline   (om groeihormoondeficiënties te meten)

•   Magnesium-RBC   (voor het meten van intracellulaire magnesiumdeficiëntie).

Als de laboratoria zich in het normale bereik maar laag / normaal bevinden, kan ik ze interpreteren als “abnormaal” voor een individuele patiënt. Dat wil zeggen, het niveau van de patiënt is nog steeds te laag voor wat de patiënt nodig heeft, zelfs als het niveau zich binnen het normale bereik bevindt.

Welke stappen kunnen worden genomen om de mogelijke slopende effecten van vermoeidheid te minimaliseren?

Hieronder is een lijst met strategieën die ik nuttig heb gevonden.

1.   Ontwikkel goede slaapgewoonten
De kwaliteit van de slaap is noodzakelijk voor het lichaam om energie te produceren. Ontwikkel een goede slaaproutine. (Gereviseerd in hoofdstuk 22 van   Fibromyalgia: Up Close & Personal  .)

2.   Vermijd lange
dutjes  gedurende de dag  Hoewel vermoeidheid soms overtuigend kan zijn, is het beter om dutjes te vermijden, omdat dit het ritme van de slaap van het lichaam verandert. Naps zijn vaak niet verfrissend en tijdrovend. Bij het ontwaken voelen veel mensen zich nog minder energiek en hebben ze meer moeite om weer op het goede spoor te komen. Ze kunnen zelfs een periode van grotere verwarring en mentale verwarring hebben.

Bij sommige mensen bereikt een strategisch dutje (minder dan een uur) echter zijn doel door het individu te vernieuwen en te herstellen en de rest van de dag met meer succes te voltooien. Zolang de hoofdrust van de nacht niet meer dan normaal wordt verstoord  , mogen deze dutjes niet worden ontmoedigd.

Echter, in mijn ervaring (en slaap studies) blijkt dat de meeste mensen die proberen om vermoeidheid te overwinnen met een dutje eigenlijk de toestand van de verfrissende stemming en restaurateur op zoek naar, en het patroon van de slaap ‘s nachts niet is beïnvloed

3.   Adequate voeding
Een dieet met veel eiwitten / weinig koolhydraten heeft veel mensen geholpen hun energie te verbeteren. Diëten die te rijk zijn aan vet, kunnen het lichaam lui maken, maar als u uw vetten verlaagt ten koste van te weinig eiwit, kunt u meer vermoeidheid hebben, dus zoek het evenwicht. (Voor meer informatie, zie “Waarom gewichtstoename een probleem is met fibro en wat te doen”).

4.   Natuurlijke supplementen en geneesmiddelen op recept
De tientallen natuurlijke supplementen die worden geadverteerd om de energie te verhogen, zijn voor sommige mensen succesvol. Veel energieproducten bevatten echter de stimulerende middelen cafeïne of efedrine, wat op lange termijn nadelige effecten op het lichaam kan hebben en gevaarlijk kan zijn als ze samen worden ingenomen. Voordat ik een natuurlijk energieproduct probeer, raad ik aan om eerst met uw arts te overleggen.

• Ik adviseer een   combinatie van Magnesium en Appelzuur   en   Colostrum   als de twee beste supplementen om de energieniveaus te verbeteren. De combinaties van magnesium en appelzuur werken door het verhogen van de energie gevormd in de spier. Colostrum bevordert verbeterd metabolisme en energie door het verhogen van het groeihormoon.

• Als het niveau van B-12 laag / normaal is, kan ik   vitamine B-12 aanbevelen  , hetzij in pilvorm, sublinguaal (onder de tong) of in de vorm van een injectie. B-12-pillen absorberen mogelijk niet goed uit de maag, terwijl de andere vormen van B-12 anders worden opgenomen (pillen en sublinguale vormen worden door de haarvaten in de mond en onder de tong in het bloed opgenomen, en injectie B-12 wordt geabsorbeerd in de bloedbaan van de spier).

• Als de schildklier laag of laag / normaal is, kan ik ‘   s morgens schildklier-armourvoorschrijven   . Co -enzenzQ10 (CoQ10)   is een ander supplement dat de ATP / energieniveaus in spieren kan helpen verhogen.

• Medicijnen op recept die het serotonineniveau verhogen, kunnen ook helpen de energie te verbeteren. Deze omvatten   selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zoals   Prozac, Zoloft, Paxil, Celexa, Lexapro en Effexor.

•   Welbutrin   is een ander type antidepressivum dat naar verluidt het niveau van norepinefrine verhoogt in plaats van het niveau van serotonine. Norepinephrine is belangrijk om onze focus, concentratie en energieniveaus te verbeteren.

•   5-HTP   is een natuurlijke voedingscomponent van serotonine die slaap en gemoedstoestand kan helpen verbeteren en pijn kan verminderen, wat allemaal vermoeidheid kan helpen. Sint Janskruid   en   SAM-e   zijn andere natuurlijke kruiden antidepressiva die kunnen helpen de serotonine niveaus te verhogen. Als de onderliggende depressie een probleem is, kan uw arts ervoor kiezen om een ​​antidepressivum voor te schrijven, omdat het verbeteren van de depressie over het algemeen ook de vermoeidheid zal verbeteren.

• Bepaalde voorgeschreven medicijnen die bekend staan ​​als   stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel,   kunnen door uw arts worden voorgeschreven in gevallen van extreme vermoeidheid die invaliderende functionele problemen veroorzaken. Deze medicijnen zijn vergelijkbaar met die voor kinderen met aandachtstekortstoornissen. Ze omvatten Ritalin, Cylert en Provigil.

6.   Plan de geplande activiteiten, vooral in de middag. ‘
S Middags en’ s avonds zijn de moeilijkste tijden voor mensen met vermoeidheid. Na het eten kan het een bijzonder moeilijke tijd zijn, vooral als de persoon gaat zitten om te ontspannen of naar bed gaat om de krant te lezen. Er kunnen “schokken” zijn en het onvermogen om enige nuttige activiteit uit te voeren tijdens de rest van de middag.

Mijn advies is om routinematig een activiteit te plannen, vooral na het avondeten, waaronder boodschappen doen, naar buiten gaan, mensen bezoeken of gewoon op de been blijven. Je zult verrast zijn om te weten hoe vaak een tweede ademtocht zal komen. Veel mensen hebben een natuurlijk ritme dat in de late namiddag en avond weinig energie veroorzaakt, maar dan stijgen de stemming en het energieniveau weer.

Als u een nachtuil bent, voelt u zich beter en met meer energie ongeveer 9 p. M. En u kunt enkele goede uren hebben waarin u zich alert voelt en u veel kunt bereiken.

Herken je eigen bioritme en gebruik het om:

• Plan uw beste werk rond uw hoogtepunten

• En probeer jezelf door lage punten te stimuleren door deel te nemen aan een activiteit.

7.   Verdeel je huiswerk in kleinere projecten in plaats van een grote. 
Doe het beetje bij beetje en doe meer op uw best. Werk in de tuin kan bijvoorbeeld worden onderverdeeld in specifieke taken voor verschillende avonden van de week. Je kunt het gazon aan de voorkant afsnijden, de andere achterkant en op een derde nacht inkorten, in plaats van alle drie op één dag te doen. Als we verhuizen en besluiten om zelf te verpakken, is het veel gemakkelijker om één doos per dag te verpakken gedurende de zes weken voorafgaand aan de daadwerkelijke verhuisdatum, dan om te proberen de verpakking één of twee dagen vóór de verhuizing te doen. . Dit soort zelfdiscipline is ook nodig om vakantie te vieren en in te richten voor vakanties. (Eigenlijk kan zelfdiscipline veel dingen helpen!)

8.   Voer regelmatig lichaamsbeweging en ontspanning uit
Oefening verhoogt het uithoudingsvermogen, cardiovasculaire conditie en een gevoel van welzijn. In feite is regelmatige lichaamsbeweging de beste manier om de productie van ATP / energie in onze spieren te verbeteren. Ontspanning vermindert stress en vermindert pijn. Een energieke wandeling van 30 minuten na het eten zorgt voor beweging en geestelijke ontspanning en gaat tegelijkertijd het dieptepunt van de bioritmen tegen.

Je hoeft niet helemaal stil te zitten om fysiek en mentaal te ontspannen; In feite verhoogt dit vaak de vermoeidheid en de neiging tot slapen. Vergeet niet om te ontspannen, niet dutten.

9.   Stel een dagschema in en markeer de dingen terwijl u ze doet
Geef voldoende tijd om de taak te voltooien. Door een gestructureerde lijst te onderhouden, heb je meer mogelijkheden om jezelf te motiveren om dagelijkse doelen te bereiken.

10.   Delegeer taken naar anderen
Een van de bekendste energiebesparende technieken is om iemand anders zijn energie te laten gebruiken om zijn huiswerk te maken. Hoewel het delegeren van verantwoordelijkheden voor veel mensen moeilijk is, zijn er anderen die graag bepaalde taken voor u uitvoeren. Het is het beste om zo onafhankelijk mogelijk te zijn, maar het is beter om iemand anders te helpen als het betekent dat je gedurende een langer deel van je dag energie zult hebben. * * * *

Hopelijk kunnen sommige van deze wapens je helpen vermoeidheid te bestrijden. Vergeet niet dat vermoeidheid, net als pijn, een relatief probleem is. (Nee, ik bedoel niet nicht Vito!) Het probleem is er altijd, maar je probeert een lagere en meer functionele staat te bereiken die, in relatie tot het vorige niveau, als een beheersbaar en succesvol niveau wordt beschouwd.

119 thoughts on “Vermoeidheid plus pijn: de dubbele slag van fibromyalgie en wat te doen

 1. Pingback: Google
 2. Pingback: virtual Mastercard
 3. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after reading through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back often!

 4. Pingback: power rod vibrator
 5. Pingback: Ultras brands
 6. Pingback: pleasure ring
 7. Pingback: iraniporn
 8. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to
  find It really helpful & it helped me out much. I hope to give something again and aid others like you helped me.

 9. Exceptional post but I was wanting to know if you could write a litte
  more on this subject? I’d be very grateful
  if you could elaborate a little bit more. Bless you!

 10. Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 11. Hi there everyone, it’s my first go to see at this website, and paragraph
  is actually fruitful in support of me, keep up posting such articles.

 12. Pingback: hosting
 13. Great blog here! Also your site a lot up very fast!

  What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate
  link on your host? I want my website loaded up as quickly
  as yours lol

 14. Pingback: Step Mom porn
 15. Pingback: gay anal dildo
 16. Pingback: how to douche
 17. Wonderful website you have here but I was curious about if
  you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this
  article? I’d really love to be a part of community where I
  can get opinions from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Bless you!

 18. Admiring the dedication you put into your website and in depth information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same old rehashed material. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my
  Google account.

 19. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your
  excellent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 20. I have been browsing on-line greater than three hours nowadays, but
  I never found any interesting article like yours.
  It is beautiful price sufficient for me. In my view, if
  all web owners and bloggers made good content as you did, the net will probably be a
  lot more useful than ever before.

 21. Pingback: btc to neteller
 22. Pingback: play free pc games
 23. Pingback: runelite
 24. Pingback: consumercardaccess
 25. Pingback: adam and eve
 26. Pingback: gay lube
 27. Pingback: jelly vibrator
 28. Pingback: couples sex toys
 29. Pingback: milfgilf porn
 30. Pingback: hotmail.com login
 31. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for
  this info for my mission.

 32. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with
  us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting
  this to my followers! Fantastic blog and great design.

 33. Please let me know if you’re looking for a writer for your site.

  You have some really good posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.
  Kudos!

 34. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having
  a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *