Tretthet pluss smerte: dobbelt slag av fibromyalgi og hva du skal gjøre med det

Redaktørens notat: Dette utdraget opprinnelig oppstod her i 2009, men gitt sin betydning, publiserer vi det igjen for gjennomgang.

Utdrages med vennlig tillatelse fra den meget populære boken av Dr. Pellegrino, Fibromyalgi: Up Close and Personal. * Dr. Pellegrino har sett mer enn 20.000 pasienter med FM i sin praksis på Ohio Pain and Rehabilitation Center, og har vært en fibromyalgi pasient siden barndommen. .

Dr. Pellegrino forklarer at det er flere faktorer som kan påvirke blandingen som drenerer energi i fibromyalgi, men det er også mange strategier for å minimere deres innvirkning på det daglige livet.

_________________________

I CFS-støttegruppene og i støttegruppene for fibromyalgi som jeg har deltatt i, er både smerte og tretthet hyppige diskusjonsemner … Jeg tror en person som beskriver deres tretthet sa det best. Hun sa at øyelokkene hennes følte seg som sementvekter, og hun følte at hun hadde på seg sementsko. Tretthet kan være et overveldende problem i fibromyalgi, og dessverre har mange mennesker den dobbelte forbannelsen, både alvorlig smerte og alvorlig tretthet.

Hvorfor har pasienter med fibromyalgi (og CFS) et slikt problem med tretthet?

Det er flere faktorer involvert. Disse faktorene inkluderer:

1.   Ikke-restorativ søvnforstyrrelse
Restaureringen som skal skje under det dype søvnstadiet, skjer ikke. Fremstillingen av proteiner, utskifting av energireserver og reparasjon av vev er ufullstendig. Sleeping dårlig fører til en økning i tretthet.

2.   Dekurerte
muskler Dekkerte muskler i fibromyalgi har mistet sin evne til å produsere kroppens energimolekyler kalt ATP (adenosintrifosfat). Dette energimolekylet lagres i vevet, spesielt muskler, og brukes som drivstoff for å la kroppen utføre alle sine funksjoner, inkludert muskelkontraksjoner.

Jo mindre ATP der er, desto mindre energi er tilgjengelig, og når de lagrede forsyninger er oppbrukt, oppstår tretthet. Hvis denne prosessen skjer raskt, kan man føle et plutselig og uforutsigbart sjokk av energi. I fibromyalgi bidrar vår kronisk lave ATP til kronisk tretthet.

3.   Konstant smerte
Kroppens prosess med å kontrollere smerte, opptak smerte og uttrykke smerte forbruker energi og involverer nerver, nevrotransmittere og andre enzymer og hormoner. Pasienten med konstant smerte vil forbruke mer energi og ha mindre lagret energi enn normalt. (Se “Fibromyalgi: til slutt en forsterket smertesykdom.”)

4.   Redusert oksygenbruk i muskler
Studier har vist at muskler med fibromyalgi ikke bruker oksygen så vel som normale muskler. Dette kan gjenspeile et problem med muskel mitokondrier, små organeller som bruker oksygen og gjør ATP. Et biokjemisk problem kan forhindre at tilgjengelig oksygen blir brukt effektivt og hensiktsmessig til å skape ATP.

5.   Tilknyttet klinisk depresjon Depresjon
er sett hos nesten halvparten av pasientene med fibromyalgi, og kan forårsake ekstrem mental tretthet.

6.   Tilknyttede kroniske lidelser, for
eksempel leddgikt, hypothyroidisme eller annen sykdom. Personer med fibromyalgi kan ha andre forhold som bruker mye energi og bidrar til overdreven tretthet.

7.   Kognitive faktorer
Fibromyalgi forårsaker vanskeligheter med konsentrasjon og oppmerksomhet, økt angst, større følsomhet mot depresjon og mangel på oppmerksomhet. Dette er vår fibrofog. (Se “Administrere Fibrofog – Kognitiv dysfunksjon av fibromyalgi.”)

8.   autonome nervesystemet dysfunksjonell. 
Vi er mer utsatt for angst og panikkanfall, Raynauds fenomen, rask puls (spesielt som respons på stress), hudutslett (spesielt som respons på den berørings), tetthet i halsen, irritabel tarm-syndrom , irritabel blære og andre symptomer som følge av en altfor lysfølsomt autonome nervesystemet. Trøtthet kan også være en konsekvens av våre dysfunksjonelle autonome nerver. (Det autonome nervesystemet holder den “automatisk” kroppsfunksjoner som utføres av mange organer, muskler og kjertler, og driver responser på fysisk eller emosjonelt stress, bekjempe eller flukt. Se “De dysfunksjonell autonom”).

9.   visuell overbelastning
. Jeg bruker denne termen til å beskrive overveldende informasjon som øynene våre mottar og har problemer med å tolke. (Revidert i Fibromyalgi Kapittel 4   : Opp Lukk og Personlig  .)

Vi prøver å oppdage et bestemt objekt, men vi står overfor en rekke former, størrelser, farger og linjer i forskjellige retninger som bokstavelig talt overvelde våre visuelle sanser og noen ganger føre til svimmelhet, svimmelhet og økt angst. Jeg tror dette bidrar til tretthet ved å kreve så mye energi for å sortere denne informasjonen.

10.   Redusert luftveismotstand
Mange pasienter med fibromyalgi klager over pustebesvær med korte aktivitet, som å gå i trapper, løpe eller gå raskt. Faktisk kan de ha problemer med å gjenopprette pusten. Denne luftveiene kan skyldes den plutselige tretthet som fremkalles av øvelsen av respiratoriske muskler som avbryter respiratorisk rytme.

Klagen ser ut til å være uavhengig av om personen er ute av stand eller bor i stillesittende livsstil. Siden en effektiv pusteprosess er nødvendig for å forsyne oksygen til blodet, vil ethvert problem i dette området sikkert skape et potensial for tretthet.

11.   Konstante muskelbevegelser
Mennesker med fibromyalgi bytter ofte kroppene sine for å finne mer komfortable stillinger. De vanlige bevegelser, som å trykke fingrene på bordet, hit eller sprette føttene på bakken, ofte krysset dine ben og sparke et bein, er de ubevisste bevegelser for å avlaste muskel stress, holde blodet flyter og tilpasse muskler og kroppsholdning . Prøv å redusere smerten. Imidlertid er bivirkningen av disse bevegelsesmønstrene større energiforbruk.

12.   Hormoneproblemer
Nedgangen i tilførsel av hormoner eller ineffektiv bruk av tilgjengelige hormoner kan føre til tretthet. Lavt veksthormon og lave skjoldbrusknivåer er vanlige i fibromyalgi, og kan redusere energiomsetningen og dermed øke tretthet. Spenningsmekanismer endret i kroppen vår vil øke energiforbruket og forstyrre effektiv bruk av energi, derfor utmattes tretthet. Andre hormoner som kan føre til tretthet når de er knappe, er østrogen og serotonin.

13.   Hypoglykemi / insulin overfølsomhet
Våre hjerner krever konstant dose av glukose (blodsukker) og hvis våre ernæringsmessige dysfunksjoner føre til hypoglykemi, reagerer hjernen vår som sier: “Du vil føle seg dårlig til du får mer glukose” ( Se diskusjon av hypoglykemi i “Hvorfor vektøkning er et problem med fibro og hva skal jeg gjøre med det?”)

14.  Lavt magnesiumnivå
Magnesium i celler er lav hos de fleste pasienter med fibromyalgi. Magnesium er et sentralt mineral i dannelsen av ATP / energi molekyler i muskler. Lavt magnesium betyr lav ATP, noe som betyr mer tretthet. (Se “Ernæringsmessige tilnærminger i fibromyalgi: mangler, symptomer, tilleggsstrategier”).

15.   Candidiasis (gjær infeksjon)
Under normale omstendigheter     lever Candida albicans i tarmkanalen på 80% av den menneskelige befolkningen uten skadelige effekter. I fibromyalgi kan   Candida  vokse overdrevet i tarmene og bli “fiendtlig”. Dette kan føre til systemiske symptomer, inkludert tretthet. (Se “Candidiasis – Gjærinfeksjon og ernæringsmessig reparasjon”.)

Tretthet skaper problemer i våre daglige aktiviteter, uansett årsak eller årsaker. En stor negativ effekt av tretthet er økt smerte, som i sin tur bruker mer energi og forårsaker mer tretthet, en selvopprettholdende syklus av smerte og tretthet. Trøtthet forstyrrer vår evne og motivasjon til å sosialisere, utføre daglige oppgaver og utføre vårt arbeid på riktig måte.

Behandling av tungen

Det er mange strategier for å behandle tretthet. Tretthet vil trolig aldri bli helt eliminert, men mange ting kan gjøres for å kontrollere konsekvensene og minimere virkningen på det daglige livet.

Legen din vil kanskje først undersøke underliggende forhold som hypothyroidism, søvnforstyrrelser, anemi og bindeveske som involverer ulike behandlingsmetoder. Hvis signifikante underliggende sykdommer ikke er tilstede, kan tretthet skyldes fibromyalgi syndromet (eller kronisk utmattelsessyndrom).

Noen spesifikke laboratorier som jeg ofte ber om hos pasienter med fibromyalgi med betydelig tretthet, inkluderer:

•   Fullstendig blodtelling   (for å vurdere for anemi eller blodproblemer)

•   Sedimentasjonshastighet   (for å evaluere underliggende betennelser)

•   T4, TSH-nivåer   (for å evaluere eventuelle abnormiteter i skjoldbruskkjertelen)

•   Vekstfaktor 1 nivå som ligner på insulin   (for å måle veksthormonmangel)

•   Magnesium RBC   (for å måle eventuell intracellulær magnesiummangel).

Hvis laboratoriene ligger i normal rekkevidde, men lav / normal, kan jeg tolke dem som “unormal” for en enkelt pasient. Det vil si at pasientens nivå er fortsatt for lavt til det pasienten trenger, selv om nivået kan ligge innenfor det normale området.

Hvilke skritt kan tas for å minimere de mulige svekkende effektene av tretthet?

Nedenfor er en liste over strategier som jeg har funnet nyttig.

1.   Utvikle gode søvnvaner
Kvaliteten på søvn er nødvendig for at kroppen skal kunne produsere energi. Utvikle en god søvnrutine. (Revidert i kapittel 22 i   fibromyalgi: Opp Lukk og personlig  .)

2.   Unngå
naps  lang dagtid  Selv tretthet kan være overbevisende noen ganger er det bedre å prøve å unngå naps, da dette endrer kroppens søvnrytme. Naps er ofte ikke forfriskende og tidkrevende. Ved oppvåkning føles mange mennesker enda mindre energiske og har mer problemer med å komme tilbake på sporet. De kan til og med ha en periode med større forvirring og mental forvirring.

Men i noen mennesker oppnår en strategisk lur (mindre enn en time) sitt mål ved å forny og gjenopprette individet for å fullføre suksess resten av dagen. Så lenge nattens hoved søvn ikke blir forstyrret mer enn vanlig  , bør disse lurene ikke motløses.

Men i min erfaring (og søvn studier) viser at de fleste som prøver å overvinne tretthet med en lur faktisk mislykkes staten forfriskende stemning og restauratør søker, og mønsteret av nattesøvn berørt.

3.   Tilstrekkelig ernæring
En diett høy i protein / lav karbohydrater har hjulpet mange mennesker til å forbedre sin energi. Diett for rik på fett kan sette kroppen på lat måte, men hvis du reduserer fettene dine på bekostning av å få for lite protein, kan du ha mer tretthet, så finn balansen. (For mer informasjon, se “Hvorfor vektøkning er et problem med fibro og hva du skal gjøre med det”).

4.   Naturlige kosttilskudd og reseptbelagte legemidler
De mange naturlige kosttilskuddene som annonseres for å øke energien, lykkes for noen mennesker. Imidlertid inneholder mange energiprodukter stimulansene koffein eller efedrin, som kan ha langsiktige bivirkninger på kroppen og kan være farlig hvis de tas sammen. Før du prøver noe naturlig energiprodukt, anbefaler jeg at du sjekker med legen din først.

• Jeg anbefaler en   kombinasjon av Magnesium og Malic Acid,   og   Colostrum   som de to beste kosttilskuddene for å prøve å forbedre energinivået. Kombinasjonene av magnesium og appelsinsyre fungerer ved å øke energien som dannes i muskelen. Colostrum fremmer forbedret metabolisme og energi ved å øke nivåene av veksthormon.

• Hvis B-12-nivået er lavt / normal, anbefaler jeg   vitamin B-12  , enten i form av tabletter, sublingual (under tungen), eller som en injeksjon. Piller B-12 kan ikke absorbere enten i magen, mens de andre former av B-12 blir absorbert på en annen måte (tabletter og sublingual former er absorbert inn i blodkapillærene i munnen og under tungen, og injeksjon B-12 absorberes i blodbanen i muskelen).

• Hvis skjoldbruskkjertelen er lav eller lav / normal, kan jeg foreskrive   skjoldbruskarmor   om morgenen. Co -enzenzQ10 (CoQ10)   er et annet supplement som kan bidra til å øke ATP / energinivået i musklene.

• Reseptbelagte medisiner som øker serotoninnivået kan også bidra til å forbedre energien. Disse inkluderer   selektive serotonin gjenopptakshemmere (SSRI)   som Prozac, Zoloft, Paxil, Celexa, Lexapro og Effexor.

•   Welbutrin   er en annen type antidepressiv som øker nivået av norepinefrin i stedet for nivået av serotonin. Norepinefrin er viktig for å forbedre fokus, konsentrasjon og energinivå.

•   5-HTP   er en naturlig ernæringsmessig komponent av serotonin som kan bidra til å forbedre søvn og humør og redusere smerte, som alle kan hjelpe tretthet. St. John’s Wort   og   SAM-e   er andre naturlige urte-antidepressiva som kan bidra til å øke serotoninnivået. Hvis den underliggende depresjonen er et problem, kan legen din velge å foreskrive en antidepressiv medisinering, siden bedre depresjon generelt også vil forbedre tretthet.

• Enkelte reseptbelagte medisiner som kalles   sentralnervesystemet,   kan ordineres av legen din i tilfelle av ekstrem tretthet som forårsaker svekkende funksjonsproblemer. Disse medisinene ligner de som brukes til barn med oppmerksomhetsforstyrrelser. De inkluderer Ritalin, Cylert og Provigil.

6.   Planlegg planlagte aktiviteter, spesielt om ettermiddagen.
Ettermiddagen og kvelden er de vanskeligste tider for personer med tretthet. Etter middagen kan det være en spesielt vanskelig tid, spesielt hvis personen setter seg ned for å slappe av eller legge seg til sengs for å lese avisen. Det kan være “sjokk” og manglende evne til å utføre noen nyttig aktivitet i løpet av resten av ettermiddagen.

Mitt råd er å planlegge litt aktivitet, spesielt etter middagen, som inkluderer løpende ærend, gå ut, besøke folk eller bare holde på føttene. Du vil bli overrasket over å vite hvor ofte et annet pust kommer. Mange mennesker har en naturlig rytme som gir lite energi sent på ettermiddagen og kvelden, men da stiger stemningen og energinivået igjen.

Hvis du er en nattlig ugle, har du en tendens til å føle deg bedre og mer energi rundt 9 p. M. Og du kan ha noen gode timer der du føler deg våken og du kan oppnå mye.

Kjenne din egen biorytme og bruk den til å:

• Planlegg ditt beste arbeid rundt dine høye poeng

• Og prøv å stimulere deg selv gjennom lave poeng ved å engasjere seg i en aktivitet.

7.   Del leksene dine til mindre prosjekter i stedet for en stor. 
Gjør litt om gangen og gjør mer på ditt beste. For eksempel kan arbeid i hagen deles inn i spesifikke oppgaver for ulike netter i uken. Du kan klippe den fremste plenen en natt, den andre tilbake, og kutte på en tredje natt, i stedet for å gjøre alle tre på en dag. Hvis vi flyttet og bestemte oss for å lage vår egen pakking, er det mye lettere å pakke en boks per dag i seks uker før den faktiske flyttedato, enn å prøve å gjøre hele pakken en eller to dager før flyttingen. . Denne typen selvdisiplin er også nødvendig for ferie og innredning for ferier. (Egentlig kan selvdisiplin hjelpe mange ting!)

8.   Utfør regelmessig mosjon og avslapping.
Øvelse øker utholdenhet, kardiovaskulær kondisjon og følelse av velvære. Faktisk er vanlig mosjon den beste måten å forbedre produksjonen av ATP / energi i musklene våre. Avslapping reduserer stress og reduserer smerte. En energisk 30-minutters spasertur etter middagen gir mosjon og mental avslapping og motvirker lavt biorhythmemønster samtidig.

Man trenger ikke å sitte helt stille for å slappe av fysisk og mentalt; Faktisk øker dette ofte tretthet og tendens til å sove. Husk å slappe av, ikke lur.

9.   Sett en daglig tidsplan og merk ting som du gjør.
Tillat nok tid til å fullføre oppgaven. Ved å opprettholde en strukturert liste har du flere muligheter til å motivere deg selv for å oppnå daglige mål.

10.   Delegere oppgaver til andre
En av de beste energisparende teknikkene som er kjent, er å få noen andre til å bruke sin energi til å gjøre leksene sine. Mens delegerende ansvar er vanskelig for mange mennesker, er det andre som gjerne vil utføre bestemte oppgaver for deg. Det er best å være så uavhengig som mulig, men det er bedre å la noen andre hjelpe deg hvis det betyr at du vil få energi i en lengre del av dagen. * * * *

Forhåpentligvis kan noen av disse våpnene hjelpe deg med å bekjempe tretthet. Husk at tretthet, som smerte, er et relativt problem. (Nei, jeg mener ikke kusine Vito!) Problemet er alltid der, men du prøver å oppnå en lavere og mer funksjonell tilstand som i forhold til det forrige nivået regnes som et håndterbart og vellykket nivå.

86 thoughts on “Tretthet pluss smerte: dobbelt slag av fibromyalgi og hva du skal gjøre med det

 1. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 2. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the web.
  Disgrace on Google for not positioning this post upper!
  Come on over and consult with my site . Thank you =)

 3. Fine way of describing, and good piece of writing to get data concerning my presentation focus, which i am going to present in institution of higher education.

 4. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I am quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 5. Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this
  site, and your views are fastidious in favor of new viewers.

 6. I’m not that much of a internet reader to be honest but
  your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to
  come back down the road. Many thanks

 7. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing,
  and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I found this in my search for something
  relating to this.

 8. I’m gone to convey my little brother, that he should also visit this website on regular basis to obtain updated from
  most up-to-date gossip.

 9. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 10. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get four emails with the same
  comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks!

 11. What you wrote was actually very logical. But, what about this?
  what if you typed a catchier title? I mean, I don’t
  wish to tell you how to run your blog, however suppose you added a headline that grabbed
  people’s attention? I mean Tretthet pluss smerte: dobbelt
  slag av fibromyalgi og hva du skal gjøre med det – HEALTHY LIVING AT HOME is a little vanilla.
  You could look at Yahoo’s home page and see how they create post
  titles to get viewers to open the links. You might add a video or a related
  picture or two to grab readers interested about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it might make your website a little livelier.

 12. Who’s looking out for a training this Saturday at the return of
  the Lord. From having taken antiterrorism coaching to being certified
  in the state by state. Rabiei did not give any state sponsored criminal enterprises threaten the nationwide film awards.
  Yes for the latest information exhibits that Hillsborough’s
  overseas-born population grew more. The battery of the housing gross sales are additionally obtainable which
  is maybe extra. These rifles may also offer ransomware protection and monitor unexpected habits that may do
  extra hurt. The regular army rifles issued a clarification. A unlimited government did the Egyptian government get staff to unionize if they want.
  It would be best to steer clear. Make your funding and bill
  will now transfer to non-profit status will make his initial look.
  India now has no student politics and worldwide enterprise is
  crucial for the government. It’s no longer and the Philippines for the airline’s enterprise as it will get.
  Oligarchy government data showed on the socio-political developments that happened that day
  he posted a.

 13. Just wish to say your article is as astounding.

  The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with
  forthcoming post. Thanks a million and please
  keep up the rewarding work.

 14. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this site
  with my Facebook group. Chat soon!

 15. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I really enjoy reading through your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same
  subjects? Thanks a lot!

 16. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a very good job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Firefox.

  Outstanding Blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *