TAKE MET FIBROMYALGIA

Ten spyte van die uitmergelende pyn en moegheid wat fibromialgie my tans aandoen, gaan die lewe voort. Ek bevind my voor ‘n onontkombare waarheid; Dit gaan nie verdwyn nie en ook nie die dinge op my daaglikse taaklys nie. Die lewe gaan voort en ek voel dikwels dat ek in ‘n meedoënlose roetine van uitdagings verkeer.

Saam met fibro het ek ook lupus en skildklierontsteking van Hoshimoto, ‘n outo-immuun siekte wat die skildklier mettertyd vernietig. Ek vind myself elke dag vooruit en elke taak wat van my verlang word, maar die woord ‘kroniek’ sê alles. Fibromialgie is aanhoudend, meedoënloos, en soms voel ek asof ek nooit ‘n blaaskans sal kry om net asem te kry nie.

My toestande het ook oorvleuelende simptome, wat dit moeilik maak om te weet wat die skuld is vir my huidige pyn en moegheid. Maar as die pyn konstant is en die verswakkende moegheid oor my dag opkom, voel ek dat ek die groot vryer word; alles is reg en ek kan alles doen wat nodig is.

Die waarheid is egter dat ek sukkel om by te bly, ek doen veel meer as wat dit vir my gemaklik of die beste is. Maar om ‘n moeder van vier kinders te wees, het ‘n aantal take wat ek met volharding en veerkragtigheid aanpak eerder as om na te gaan hoe ek regtig voel op ‘n bepaalde dag. Ek dink ons ​​almal doen dit. Ons beywer ons vir meer as wat fibromialgie ons wil toelaat, want as ons dit nie doen nie, kan dit ons toestand laat wen.

My wenke om op hoogte te bly van daaglikse take

WEES REALISTIES

Ek is dikwels so besig om myself te probeer bewys dat ek steeds ‘ek’ is, ondanks die feit dat ek met fibro en al my ander toestande saamleef, dat ek presies hoeveel ek op een dag kan doen, sonder dat ek later daarvoor moet betaal, uit die oog verloor. Ek pleeg te veel. Ek het vergeet dat dit soms goed is om nee te sê.

Moenie dit aan jouself doen nie. Stel realistiese verwagtinge vir u daaglikse skedule en wees buigsaam daarmee as u ‘n slegte dag met pyn en moegheid het.

PRIORITEER

Jy kan nie alles vir almal wees nie, selfs nie as jy gesond is nie. Met fibro is dit belangrik om die belangrikste take te kies en te fokus op wat die belangrikste is. Sal u kinders onthou dat u hulle na al hul sokkeroefeninge geneem het en hulle toegejuig het, of sal hulle onthou hoe u die vloer gestofsuig en die badkamer skoongemaak het om elke week te laat skyn?

As take geprioritiseer word, is netheid op my lys. Sommige dinge kan wag en ander dinge waarmee ek hulp kan vra. Besluit wat vir u die belangrikste is en maak dit bo-aan u taaklys.

GROEP soortgelyke take

As u opdragte in die stad het en ook melk en eiers nodig het, groepeer u u taaklys sodat daar minder lopies in verskillende rigtings is. Ek sweer dat die fibro my pyn veroorsaak, hoe langer ek in die motor is, en daarom laat ek elke uitstappie tel en tel meer as een taak op elke reis wat ek onderneem.

Op dieselfde manier by die huis, as ek die trappe klim om skoon klere weg te sit, tel ek die reis deur die vuil handdoeke neer te sit vir die volgende hoeveelheid klere. Verbind u tot multitasking en laat elke stap of minuut in die motor tel.

VRA VIR HULP

Ek hou nie van hulp nie. Miskien is dit deel van my lewensles van fibro, want dit het my gedwing om weerloos te wees en te erken dat ek soms hulp nodig het.

As ek dus moeilik aandete maak, vra ek my man om my te help om van die groente te sny of om die kinders te help om dinge te help soos om die bestanddele vir my te bring. Ek vra my man om die wasmandjie na die wasgoed te neem as dit vol is. Dinge wat soms vir my moeilik is om aan te pak, kan gedelegeer word. Ek hoop dat u dit doen en dat u nie skuldig voel as u dit doen nie.

BEPERK SWAAR AKTIWITEITE OF VERDELINGSTAKE

Dit is moeilik as jy ‘n ma is. Kruidenierswinkels kan inspannend wees. Soms kry ek al die kleiner goed, dan vra ek my man om die paar swaar goed op te haal wat op pad werk toe is.

As u nie iemand vra om dit te doen nie, probeer dan self die inkopies doen, sodat swaar artikels nie op dieselfde dag as die groot aantal items gekoop word nie. Dit is makliker om ‘n pakkie water met 24 bottels mee te neem as u nie meer sakke kruideniersware van dieselfde inkopietog af haal nie.

RUS WANNEER JY KAN

Ek is so sleg daarmee Ek is geneig om take in die huis in strepe te doen en voordat ek dit weet, is my beskikbare stilstand weg en het ek nie eers gaan sit nie. Maar ek besef dat as ek beter uitgerus is, ek waarskynlik meer van daardie alledaagse take kan aanpak.

Ek stel voor dat as u kan, ‘n middagslapie neem of rus voordat u met u taaklys gaan. Gaan slaap vroeër as normaal as u baie moeg is. Drink kruietee om goeie slaap te bevorder, of vra u dokter om iets om u diepe slaap te kry.

Onthou bo alles dat u die beste doen wat u kan en dat u goed genoeg is. Moenie die aantal take wat u op ‘n bepaalde dag gedoen het, met die van iemand anders vergelyk nie. Net jy weet wat jou liggaam voel.

Onthou dat diegene onder ons wat elke dag fibromialgie veg, ‘n oorlog voer om aan te gaan en dinge gedoen te kry, en ons moet trots wees daarop dat ons die nodige aanpassings maak en steeds daarin slaag om te glimlag en aan te gaan. Die sleutel is om ook op die pad na jouself om te sien. Barbara bloedsuier

27 thoughts on “TAKE MET FIBROMYALGIA

Leave a Reply

Your email address will not be published.