Stres beïnvloed my fibromialgie en dit neem dae om te herstel. Regte pasiënt!

Ek voel kriewelrig aan die buitekant van my arms en bene, sowel as my voetsole. Dit skep so ‘n irriterende gevoel dat ek dit moeilik vind om my aandag op ander dinge te vestig. Om die prentjie te voltooi, lyk  my vingers soos rosyne, asof ek dit al ‘n uur in water week.

Dit is ‘n pragtige dag, afgesien van  die vogtigheid, wat die toename in my simptome veroorsaak het. Die afgelope drie dae het ek gehoop om gereed te wees om blomme te plant. Tot ‘n ander dag … want vandag sal dit nie gebeur nie. Goed, my bank het drie ongemagtigde transaksies van my debietkaart af gerapporteer. Fantasties! Ek het ‘n e-pos ontvang oor ‘n geliefde sanger wat in ‘n nabygeleë arena gaan optree. 

Die aanvanklike opgewondenheid word natuurlik oorskadu deur die feit dat  daar hierdie jaar ‘n kans van 70 tot 30 is dat die geleentheid vir my onmoontlik sal wees. Hierdie siekte meng alles in! Ek wil net ‘n paar aspekte van die lewe deel wat my vriende kan geniet, veral in hierdie tyd van die jaar met die warm weer, strandvakansies, braai in die agterplaas en dae in die park. GRRRR! Ek stop … en haal diep asem. Soms vra ek my man om ‘n drukkie van ‘n beer, in plaas daarvan om tyd te neem om my frustrasies en angs uit te spreek. Daar is soms tye dat dit nie nodig is om die situasie te verwyder of die risiko loop dat ek moeilik die woorde kan vind nie, en dit pla my net nog meer. ‘N Liefdevolle drukkie is die beste manier om te verduidelik dat ek moeilik is en dat ek vertroosting nodig het. Dit is altyd  makliker gesê as gedaan, veral as daar geen uitweg uit die stresvolle situasie is nie., of as u nie iemand of ‘n troeteldier of ‘n opgestopte dier het om die sagte, sagte drukkie van te kry nie. Die belangrikste ding is om op hul gesondheid te fokus. Om te bly in die gesig van ‘n buitensporige hoeveelheid streshormone, is soos om brandstof by ‘n vuur te voeg. Ons ly reeds aan ‘n siekte wat reaksies op pyn verhoog en oordryf. 

Die toevoeging van adrenalien kan ander liggaamsisteme beïnvloed, wat ook sterker, erger vorms van pyn, kortasem, verhoogde bloeddruk en hartklop kan veroorsaak. 

Omdat ek in elk geval ‘n bietjie senuweeagtig en emosioneel is, het dit my jare geneem om ten volle te besef dat hoewel die aanvanklike adrenalien op die lange duur moontlik op die lange duur nuttig kon wees, dit my liggaamsdae neem om die gevolge op te los. Omdat ons nie in ‘n borrel leef nie, moet ons baie van dieselfde stressors hanteer wat ons ongeag ons gesondheid sou ervaar, veral as ons saam met ander mense woon wat ‘n normale lewensstyl het. Aangesien  ek nie een van die wonderlike mense is wat onder druk floreer nie, en ongelukkig het  ek geen rolmodel gehad nie, wat effektiewe hanteringsstrategieë gebruik het,  ek is  al ‘bedraad’ om nie te weet hoe om stres reg te hanteer nie. Deur die loop van my loopbaan met mediese beroepslui te werk, het ek die nodige ondersteuning gekry om situasies te leer klassifiseer en om stres op laer vlakke te probeer hou. Dit wil nie sê dat ek die moontlikheid ontneem om kwaad of oorweldig te word nie, veral as fibromialgie ‘n kaskadende effek het, probleme en probleme wat nie altyd oplossings het nie. Ek leer om te besef watter soort dag ek het en hoeveel ek nou kan hanteer. As ek oorweldig word (fisies of geestelik), onttrek ek my daaraan. Soms gaan ek bed toe en kom later weer by die probleem uit.  Ek probeer hoofsaaklik besef dat die wêreld nie aan my voete neerstort nie. As ek beter voel, kan ek die situasie met ‘n rustiger houding en ‘n ander perspektief sien …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *