Risikoen for svimmelhet og faller i fibromyalgi

Av Adrienne Dellwo 

I fibromyalgi er svimmelhet, mangel på balanse og faller vanlige klager. For noen mennesker er de en mindre irritasjon som oppstår ved anledningen. I andre kan de være alvorlig forringende og forårsake vanlige skader.

Høsten, og spesielt den hyppige høsten, er et alvorlig problem. Det siste du trenger når du allerede har konstant smerte, er å skade deg hele tiden. Hyppige fall eller balanseproblemer kan også føre til frykt for å falle.

Den frykten kan i sin tur gjøre deg redd for å være aktiv, selv innenfor dine grenser. Ifølge en studie i   klinisk reumatologi er   73 prosent av personer med fibromyalgi redd for fysisk aktivitet, og nesten 75 prosent har problemer med balanse.

Høsten er mindre et symptom og mer en konsekvens av symptomene på svimmelhet og mangel på balanse. I denne tilstanden kan fall og balanseproblemer også være relatert til endringer i måten vi går på.

Så, hvorfor involverer fibromyalgi disse problemene? Og hva kan vi gjøre med det?

Fibromyalgi og svimmelhet

I fibromyalgi oppstår svimmelhet oftere når du først står opp. Det ligner følelsen av “hodet rushing” når du står opp for fort, det kan bare skje hver gang du legger seg eller står opp. Den plutselige oppstarten av svimmelhet kan få ham til å svinge på føttene, wobble, eller til og med føre til at han faller eller svimmer.

El mareo y el desmayo en esta condición pueden estar relacionados con un subgrupo en particular, según un estudio de 2017 publicado en el  European Journal of Pain . Además de los mareos y los desmayos, este subgrupo también tenía los niveles más altos de dolor, así como una variedad de síntomas y condiciones que se superponen, incluida la disfunción cognitiva (“fibro niebla”), vejiga irritable, vulvodinia y síndrome de piernas inquietas.

La investigación sugiere que este síntoma se debe a una disfunción del sistema nervioso autónomo (SNA), que se llama disautonomía. El SNA está involucrado con muchas funciones críticas en su cuerpo, incluyendo frecuencia cardíaca, presión arterial, frecuencia respiratoria, temperatura corporal, metabolismo y digestión.

Svimmelhet forårsaket av dysautonomi kan kalles ortostatisk intoleranse, neuralmediert hypotensjon eller postural ortostatisk takykardi syndrom (POTS). I hovedsak betyr disse tingene at hjertet og hjernen ikke kommuniserer riktig med hverandre.

Hva som skal skje er at når du står opp fra liggeplass eller sitteposisjon, øker SNA blodtrykket for å bekjempe alvorlighetsgraden og opprettholde en tilstrekkelig blodforsyning i hjernen. Med dysautonomi skjer dette ikke som det skal. I stedet kan blodtrykket faktisk gå ned når du står, og resultatet er svimmelhet eller lyshet. I POTS akselererer hjertefrekvensen som blodtrykksfall.

Svimmelhet kan være assosiert med hjertebank, sløret syn, økt pulsfrekvens, brystsmerter og en type besvimelse kalt vasovagal synkope.

Men ikke alle som har svimmelhet forbundet med fibromyalgi faints. I en studie fra 2008 sier forskere at svimmelhet og hjertebanken var mer vanlig enn besvimelse. De sier også at POTS var en av de vanligste symptomene på fibromyalgi de observerte under tilbøyelige bordtester, som måler deres respons på endringer i posisjon.

Balanse og gangproblemer

I tillegg til muligheten for faller, tyder forskningen på at personer med fibromyalgi går annerledes enn friske mennesker. En studie fra 2009 viste at rundt 28 prosent av personer med denne sykdommen har en unormal gang (vei).

I en funksjonell resultatstudie av 2017 sa forskerne at gang og balanse var sterkt skadet i denne tilstanden. Forskjellene inkluderer:

 • Betydelig kortere stridlengde
 • Langsomt trinn
 • Måten kroppen svinger når du går.

Forskerne observert at forskjeller i gang og balanse var verre hos personer som hadde mer smerte, stivhet, tretthet, angst og depresjon. De anbefalte at leger vurderer pasientens utvikling og posisjon med fibromyalgi for å finne den beste typen rehabilitering og forebygging av fall for dem.

Denne studien er en del av en voksende kropp av vitenskapelig litteratur som viser balanse og gangproblemer i denne tilstanden som kan føre til fall. Det kan imidlertid ikke være høy prioritet for legen din å evaluere og behandle disse symptomene. Hvis du er bekymret, vær sikker på å nevne dem ved neste avtale.

Løs svimmelhet og risiko for fall i fibromyalgi

Jo mer vellykket du er i å behandle fibromyalgi, desto mindre bør disse symptomene være et problem. Men hvis du trenger mer oppmerksomhet, eller hvis du ikke har kunnet finne effektive behandlinger for fibromyalgi, har du flere alternativer.

For POTS-svimmelhet, ortostatisk hypotensjon eller hjernemediert hypotensjon, kan legen din anbefale medisiner som hjelper. Disse kan omfatte SSRI / SNRI, benzodiazepiner og betablokkere. Noen av disse medisinene kan også bidra til å lindre andre symptomer på fibromyalgi: SSRI og SNRI er ofte foreskrevet for denne sykdommen. Legen din kan også anbefale endringer i livsstil.

Hvis du røyker,  foreslår forskning som publiseres i den fellesreumatologidokumenter   , Bone, Spine at slutte å røyke kan bidra til å lindre svimmelhet og andre symptomer på fibromyalgi.

Når det gjelder balanse og gang, er fysioterapi en vanlig behandling. Du vil kanskje også spørre legen din dersom noe som yoga, tai chi eller qigong er trygt for deg.

Inntil du finner måter å forbedre disse symptomene på, er det verdt å være forsiktig. Hjelpemidler, for eksempel en stokk eller walker, kan bidra til å holde deg stående. Sitteøvelser kan være det sikreste alternativet, og de er absolutt et bedre alternativ enn å være mindre aktiv enn du kan være.

115 thoughts on “Risikoen for svimmelhet og faller i fibromyalgi

 1. Everything is very open with a very clear description of the issues.
  It was truly informative. Your website is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 2. I do agree with all of the ideas you have presented to your post.
  They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts
  are very brief for beginners. Could you please prolong them a little from
  subsequent time? Thank you for the post.

 3. When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a user in his/her
  brain that how a user can understand it. Thus that’s why this article is great.
  Thanks!

 4. Excellent site. Plenty of useful information here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.

  And of course, thank you to your effort!

 5. Thank you for another informative blog. The place else
  could I am getting that kind of info written in such a perfect method?

  I have a undertaking that I am just now working on, and
  I have been on the glance out for such information.

 6. Pretty section of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your weblog
  posts. Anyway I will be subscribing on your augment
  and even I achievement you get admission to consistently quickly.

 7. Do if you happen to say it again the traveler must use any available time.
  Believe it is for the use till the adoption neighborhood
  has a presidential republic. Should the Congress fail
  to the intelligence community to describe data that is difficult to be.
  A no in today’s intelligence organizations held in 2018 they rely 107 hires in 2019 up to now.
  Q6 can I find federal government but a commodity shipper is to not say.
  The Cable information community the American folks have in major media
  has to say. People interested in the formal sector for me by sharing it with another
  one. Discussion the folks don’t cooperate with federal authorities in apprehending
  suspected undocumented aliens. Stephen Mostacchio father of the BCL
  have been arrested as a psychological warning to a Reuters poll.
  HB 293 which was first reported by Reuters will embody fighter squadrons one.
  Bush has referred to as on Gulf countries to come up with the Democrats first.

 8. Heya i’m for the first time here. I found this board and
  I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and
  aid others like you aided me.

 9. each time i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that
  is also happening with this piece of writing which I am reading here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *