Mystery of fibromyalgia solved – Forskere finner den viktigste kilden til smerte i blodårene

Lider du av kronisk tretthet og muskelsmerter?  Du kan ha fibromyalgi. Anslagsvis 5 millioner amerikanske voksne lider av denne tilstanden. Av disse voksne er 90% av pasientene kvinner. Dessverre kan denne kroniske sykdommen være ekstremt vanskelig å behandle.

Forskerne trodde først at symptomene bare var i pasientens sinn. Av denne grunn har fibromyalgi blitt klassifisert som en psykosomatisk lidelse. Dette betyr i utgangspunktet at leger trodde at sykdommen var forårsaket av pasientens sinn.

Mennesker over hele verden klager over smerter i skuldre, nakke, ben og rygg. Inntil nylig klarte ikke forskere å finne årsaken til smertene.

Den siste studien ble utført av forskere fra Integrated Tissue Dynamics. De så på fibrene i håndflaten som styrte blodstrømmen. Disse fibrene er også ansvarlige for smerte og berøring.

For å bekrefte resultatene gjorde forskerne en ny studie. De ville se blodkarens patologi. Teamet samlet prøver av kvinner med fibromyalgi. I disse prøvene   fant de en økning i sensoriske fibre flere steder i hudens blodkar.

Nervene er plassert i arteriolo-venule shunts. Disse shuntene administrerer reguleringen av kroppsvarme ved å bestemme hvor mye blod som strømmer gjennom kroppen. Når det er varmt, nærmer shunts seg for å tvinge blod til overflaten av huden der det kan frigjøre varme.

Når det er kaldt, åpnes shuntene igjen. Dette hjelper venene å holde varmen rundt de vitale organene, slik at føttene og hendene våre begynner å bli kalde.

Studiens viktigste vitenskapsmann var Dr. Albrecht. Han fant at overflødige sensoriske endringer kan føre til smertefull lidelse for pasienter med fibromyalgi.

I utgangspunktet har sensoriske fibre ansvaret for å åpne shunts. De er ekstremt aktive i kaldt vær, noe som kan føre til ekstra smerter for fibromyalgi-pasienter.

Under studien fant forskerteamet også en ytterligere konklusjon.  Normalt har hender og føtter mer blod enn de egentlig trenger. I utgangspunktet tjener de som en blodreserve som kan sendes til resten av kroppen. Når shunts ikke fungerer som den skal, er blodstrømmen ikke regulert ordentlig.

Dr. Rice er president for Integrated Tissue Dynamics. I følge Dr. Rice kan patologien til shunts bety at blodstrømmen fra hendene skader blodstrømmen til musklene. Dette kan være den viktigste årsaken til muskelsmerter og tretthet hos fibromyalgi-pasienter.

Nyere forskning når endelig årsaken til fibromyalgi. Med denne forskningen kan pasienter med fibromyalgi finne riktig behandling i stedet for kun å stole på antidepressiva og smertestillende midler.

Den gode nyheten er at du ikke er gal. 

 Hvis du lider av fibromyalgi, er det ikke tankene dine. Fibromyalgi er definitivt forårsaket av endringer i kroppen.

Forårsaker fibromialgi

Legene er ikke helt sikre på hvorfor sensoriske fibre begynner å endre seg. Foreløpig tror de flere faktorer kan fungere sammen.

genetikk

Fibromyalgi har en tendens til å jobbe i familien. Av denne grunn kan det være en genetisk mutasjon som gjør det mer sannsynlig at noen utvikler denne kroniske sykdommen.

infeksjoner

Forskere vet nå at noen infeksjoner potensielt kan utløse fibromyalgi.

Følelsesmessige eller fysiske traumer

I noen tilfeller utvikles fibromyalgi etter et fysisk traume som en skade eller bilulykke. Psykologisk stress kan også spille en rolle i å utløse sykdommen.

Mens forskere har tatt et viktig skritt fremover med årsaken, trenger pasientene fortsatt å ta vare på kroppen. Det er noen livsstilsendringer du kan gjøre for å holde fibromyalgi betent.

For å holde fibromyalgi i sjakk, prøv å begrense mengden stress i livet ditt. Hvis du ikke kan bli kvitt noen kilde til stress, kan du prøve å bruke teknikker som oppmerksom pust, yoga eller meditasjon for å håndtere stress. Tretthet er et definitivt symptom på fibromyalgi, så prøv å få tilstrekkelig søvn. Å spise sunt og trene regelmessig kan også hjelpe. Mens treningen i utgangspunktet kan skade, vil det bidra til å redusere symptomene på fibromyalgi i det lange løp.

Spre bevissthet ved å fortelle alle om årsaken til fibromyalgi.

Nå har forskning vist at fibromyalgi ikke er forårsaket av sinnet. I stedet er det forårsaket av en sensorisk nerve inne i blodkarene i håndflaten.

17 thoughts on “Mystery of fibromyalgia solved – Forskere finner den viktigste kilden til smerte i blodårene

 1. Hello just wanted to give you a quick heads up. The
  words in your article seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get
  the issue fixed soon. Many thanks

 2. Amazing blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any suggestions? Appreciate it!

 3. Currently it seems like Drupal is the preferred blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *