Missbruk är den främsta orsaken till fibromyalgi

Fibromyalgi är en smärtstörning, med symtom som sträcker sig från muskelsmärta och domningar i extremiteterna till sömnstörningar. Inflammation och kroppens reaktion på stress genom komplexa interaktioner mellan hjärnan och andra organ spelar en roll i fibromyalgi. Det kan vara svårt att undvika de spänningar som det moderna livet kastar på oss, men det finns säkert många saker vi har kontroll över som kan hjälpa till att lindra symtomen på detta tillstånd, inklusive livsstil och kostvanor.

Missbruk är den främsta orsaken till fibromyalgi

Det finns inget enkelt svar eller en enda anledning till att missbruk eller känslomässig besvär kan leda till fibromyalgi. Känslomässig stress kan försvaga din förmåga att skydda dig mot olika kroniska smärtsjukdomar, till exempel FMS. Det tros också att det finns en koppling mellan känslomässiga trauma, sömnlöshet, huvudvärk, smärta och andra symtom. Vimning vid tidig ålder kan ha en allvarlig långsiktig inverkan.

Det verkar som att emotionellt missbruk har tagits mindre allvarligt än fysiskt missbruk, eftersom det inte har några yttre tecken, såsom blåmärken eller trasiga ben. De högsta fallen av känslomässigt missbruk, särskilt i barndomen, men också i vuxen ålder, förknippade med personer som har fibromyalgi indikerar behovet av att vara medveten om möjligheten att utveckla fibromyalgi.

barndomstrauma

Traumatiska upplevelser och stress i barndomen har historiskt sett förbises som predisponerande faktorer för utvecklingen av olika kroniska smärtsjukdomar och psykiatriska störningar, inklusive fibromyalgi, irritabelt tarmsyndrom, sömnlöshet, depression, ångest, stressstörning posttraumatisk och kronisk trötthetssyndrom. Tidvattnet förändras emellertid eftersom forskning avslöjar en betydande korrelation mellan trauma hos barn och vuxenhälsa.

Det centrala nervsystemet utvecklas snabbt under barndomen och konditioneras för att svara på olika stressstimulier som finns i livet. Eftersom olika miljöstimuleringar hittas skapas nya vägar mellan hjärnceller som svar på varje stimulans.

Till exempel skapar en trevlig upplevelse, som en kram från en förälder eller söt mat, sätt som lär hjärnan att reagera med glädje på dessa stimuli. På samma sätt kommer en skrämmande upplevelse att skapa och träna vägar som svarar med rädsla.

Denna process för att skapa nya vägar som svar på stimuli kallas neuroplasticitet. När vi åldras minskar neuronal plasticitet, vilket innebär att det är svårare att utveckla nya vägar och anpassa hjärnans svar på stimuli. Barn har en tydlig fördel med att ha en hög grad av neuronal plasticitet.

Detta belyser dock också vikten av att leverera betydande stimuli till den utvecklande hjärnan för att säkerställa utvecklingen av positiva vägar.

Traumatiska upplevelser som är relaterade till fibromyalgi inkluderar:

 • << Olycka
 • << Emotionellt trauma
 • << Vissa virus som hepatit C och HIV
 • << En åtskillnad i barndomen från sin mamma och det varade i mer än 6 månader.
 • << livet genom ett krig.

Läs mer   “Fibromyalgi är kopplat till stress och negativa känslor hos obearbetade barn

sexuella övergrepp

Enligt studier har cirka 30-40 procent av vuxna drabbats av fysiska, emotionella eller sexuella övergrepp någon gång under sin barndom. Andra studier tyder på att faktisk statistik kan vara mycket högre och rapporterad. Flera studier har specifikt undersökt rollen för sexuella övergrepp och fibromyalgi, och resultaten är överraskande. I flera studier rapporterade cirka 65 procent av kvinnor med fibromyalgi sexuella övergrepp.

Även om forskare inte vet exakt hur eller varför missbruk av barn är kopplade till fibromyalgi, är det viktigt att ta hänsyn till missbrukens roll i de åtgärder som vidtagits för att bota och kontrollera fibromyalgi-symtom. Mycket av forskningen om missbruk och fibromyalgi har framkommit under de senaste 5-10 åren. Detta innebär att det inte finns några bevis för att missbruk av hur missbruk kan påverka fibromyalgsymptom i framtiden.

En studie från McGill University i Kanada i 1995 fann att i en grupp av 83 kvinnor med fibromyalgi och 161 kvinnor i kontrollgruppen hade 37 procent av kvinnorna i fibromyalgi-gruppen upplevt sexuella övergrepp i barndomen.

Endast 22 procent av kvinnorna i kontrollgruppen rapporterade sexuella övergrepp mot barn. Kvinnor i fibromyalgi-gruppen rapporterade också högre nivåer av fysiskt missbruk (18 procent mot 4 procent), drogmissbruk (16 procent mot 3 procent) och livslångt sexuellt missbruk (17 procent mot 6 procent).

Av särskilt intresse är en studie genomförd i Birmingham, Alabama, som antyder att personer med fibromyalgi statistiskt sett hade mer troligt att ha haft en historia av tidigare sexuella eller fysiska övergrepp, även om andra studier tycktes förneka dessa resultat.

Resultaten av en studie publicerad av American College of Rheumatology i dess tidskrift, artrit och reumatism visade att 65% av fibromyalgi-patienter rapporterade sexuella övergrepp tidigare, jämfört med 52% av friska kontrolldeltagare. Denna studie fann att fibromyalgipatienter med övergreppshistoria rapporterade fler symtom än fibromyalgipatienter inte har en sådan barndomshistoria.

Forskarna ansåg att studien visade att endast en historia av övergrepp orsakade en större svårighetsgrad av fibromyalgi-symtom, även om sådant missbruk inte verkar vara orsaken till själva syndromet.

Fibromyalgipatienter som tidigare har haft sådant missbruk skulle göra det bra att diskutera detta med sina tjänsteleverantörer. Terapi rekommenderas alltid som ett botemedel mot missbruk, och fibromyalgipatienter är inget undantag från regeln. Ingen kan säga säkert, men det är meningsfullt att inför konsekvenserna av sådant missbruk bara kan hjälpa fibromyalgipatienter att få en bättre livskvalitet.

Den rekommenderade behandlingen

Rekommenderade behandlingar inkluderar rådgivning, kognitiv beteendeterapi, hypnoterapi, post-traumatisk stressstörningsterapi och antidepressiva läkemedel som Cymbalta (duloxetin) och Effexor (venlafaxin).

Framför allt, när du tar hand om någon som har smärta utan patologi för den transparenta vävnaden eller som har erkänt intensifierad behandling av känslomässig smärta, kan du försäkra personen att upplevelsen av smärta inte är i deras huvud, utan snarare i deras nervsystem.

28 thoughts on “Missbruk är den främsta orsaken till fibromyalgi

 1. Hi I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake, while I
  was browsing on Askjeeve for something else, Anyhow I am here
  now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round interesting blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked
  it and also added in your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

 2. Its like you read my mind! You appear to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do
  with some pics to drive the message home a little bit, but
  other than that, this is excellent blog. A great read.
  I’ll certainly be back.

 3. Hi there! This is my 1st comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go
  over the same subjects? Many thanks!

 4. I was pretty pleased to uncover this great site. I want to to thank you
  for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every part of
  it and I have you book-marked to check out new information on your web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *