Misbruik is de belangrijkste oorzaak van fibromyalgie

Fibromyalgie is een pijnstoornis, met symptomen variërend van spierpijn en gevoelloosheid in de ledematen tot slaapstoornissen. Ontsteking en de reactie van het lichaam op stress door de complexe interacties tussen de hersenen en andere organen spelen een rol bij fibromyalgie. Het kan moeilijk zijn om de spanningen te vermijden die het moderne leven ons bezorgt, maar er zijn zeker veel dingen waarover we controle hebben die kunnen helpen de symptomen van deze aandoening te verlichten, waaronder levensstijl en dieetgewoonten.

Misbruik is de belangrijkste oorzaak van fibromyalgie

Er is geen eenvoudig antwoord of enige reden waarom misbruik of emotionele stress fibromyalgie kan veroorzaken. Emotionele stress kan je vermogen om jezelf te beschermen tegen verschillende chronische pijnziekten, zoals FMS, verzwakken. Er wordt ook aangenomen dat er een verband is tussen emotioneel trauma, slapeloosheid, hoofdpijn, pijn en andere symptomen.

Het lijkt erop dat emotioneel misbruik minder serieus is genomen dan fysiek misbruik, omdat het geen uiterlijke tekenen heeft, zoals kneuzingen of gebroken botten. De hoogste gevallen van emotioneel misbruik, vooral in de kindertijd, maar ook op volwassen leeftijd, geassocieerd met mensen met fibromyalgie, wijzen erop dat men zich bewust moet zijn van de mogelijkheid om fibromyalgie te ontwikkelen.

jeugdtrauma

Traumatische ervaringen en stress in de kindertijd zijn historisch over het hoofd gezien als predisponerende factoren bij de ontwikkeling van verschillende chronische pijnstoornissen en psychiatrische stoornissen, waaronder fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom, slapeloosheid, depressie, angst, stressstoornis posttraumatisch en chronisch vermoeidheidssyndroom. Het tij verandert echter omdat onderzoek een significante correlatie aantoont tussen jeugdtrauma en de gezondheid van volwassenen.

Het centrale zenuwstelsel ontwikkelt zich snel tijdens de kindertijd en is geconditioneerd om te reageren op verschillende stressstimuli die in het leven worden gevonden. Naarmate een aantal omgevingsstimuli wordt gevonden, worden nieuwe paden gecreëerd tussen hersencellen als reactie op elke stimulus.

Een aangename ervaring, zoals een knuffel van een ouder of zoet voedsel, creëert bijvoorbeeld manieren die de hersenen leren om met plezier op deze stimuli te reageren. Evenzo zal een angstaanjagende ervaring paden creëren en oefenen die reageren met angst.

Dit proces van het creëren van nieuwe paden in reactie op stimuli wordt neuroplasticiteit genoemd. Naarmate we ouder worden, neemt de neuronale plasticiteit af, wat betekent dat het moeilijker is om nieuwe paden te ontwikkelen en de reacties van de hersenen op stimuli aan te passen. Kinderen hebben een duidelijk voordeel van een hoge mate van neuronale plasticiteit.

Dit onderstreept echter ook het belang van het geven van significante stimuli aan de zich ontwikkelende hersenen, om de ontwikkeling van positieve paden te verzekeren.

Traumatische ervaringen die gerelateerd zijn aan fibromyalgie zijn onder meer:

 • << Ongeval
 • << Emotioneel trauma
 • << Bepaalde virussen zoals hepatitis C en HIV
 • << Een scheiding in de kindertijd van zijn moeder en die duurde meer dan 6 maanden.
 • << leven door een oorlog.

Lees meer   “Fibromyalgie is gekoppeld aan de stress en negatieve emoties van onverwerkte kinderen

seksueel misbruik

Volgens studies heeft ongeveer 30-40 procent van de volwassenen op enig moment tijdens hun jeugd fysiek, emotioneel of seksueel misbruik gehad. Andere studies suggereren dat de werkelijke statistieken veel hoger kunnen zijn en gerapporteerd. Verschillende onderzoeken hebben specifiek de rol van seksueel misbruik en fibromyalgie onderzocht en de resultaten zijn verrassend. In verschillende onderzoeken meldde ongeveer 65 procent van de vrouwen met fibromyalgie seksueel misbruik.

Hoewel onderzoekers niet precies weten hoe of waarom kindermishandeling is gekoppeld aan fibromyalgie, is het belangrijk om rekening te houden met de rol van misbruik bij de maatregelen die worden genomen om fibromyalgiesymptomen te genezen en te beheersen. Veel van het onderzoek naar misbruik en fibromyalgie is de afgelopen 5-10 jaar naar voren gekomen. Dit betekent dat er weinig bewijs is dat aangeeft hoe misbruik de fibromyalgiesymptomen in de toekomst kan beïnvloeden.

Een studie uit 1995 van de McGill University in Canada wees uit dat in een groep van 83 vrouwen met fibromyalgie en 161 vrouwen in de controlegroep 37 procent van de vrouwen in de fibromyalgie-groep seksueel misbruik had ervaren in de kindertijd.

Slechts 22 procent van de vrouwen in de controlegroep meldde seksueel kindermisbruik. Vrouwen in de fibromyalgiegroep rapporteerden ook hogere niveaus van fysiek misbruik (18 procent versus 4 procent), drugsmisbruik (16 procent versus 3 procent) en levenslang seksueel misbruik (17 procent versus 6 procent).

Van bijzonder belang is een studie in Birmingham, Alabama, die suggereert dat mensen met fibromyalgie statistisch gezien eerder geneigd zijn om in het verleden seksueel of fysiek misbruik te hebben gehad, hoewel andere studies deze resultaten leken te ontkennen.

De resultaten van een studie gepubliceerd door het American College of Rheumatology in zijn tijdschrift, Arthritis and Rheumatism, toonden aan dat 65% van de fibromyalgie-patiënten in het verleden seksueel misbruik meldde, vergeleken met 52% van de gezonde controledeelnemers. Deze studie wees uit dat fibromyalgie-patiënten met een geschiedenis van misbruik meer symptomen rapporteerden dan fibromyalgie-patiënten niet zo’n kindergeschiedenis hebben.

De onderzoekers waren van mening dat de studie aantoonde dat slechts één geschiedenis van misbruik een grotere ernst van fibromyalgiesymptomen veroorzaakte, hoewel dergelijk misbruik niet de oorzaak van het syndroom zelf lijkt te zijn.

Fibromyalgie-patiënten met een geschiedenis van dergelijk misbruik in het verleden zouden er goed aan doen om dit met hun dienstverleners te bespreken. Therapie wordt altijd aanbevolen als remedie tegen misbruik, en fibromyalgie-patiënten vormen geen uitzondering op de regel. Niemand kan het met zekerheid zeggen, maar het is logisch dat geconfronteerd worden met de gevolgen van dergelijk misbruik alleen fibromyalgie-patiënten kan helpen een betere kwaliteit van leven te krijgen.

De aanbevolen behandeling

Aanbevolen behandelingen zijn counseling, cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie, posttraumatische stressstoornistherapieën en antidepressiva zoals Cymbalta (duloxetine) en Effexor (venlafaxine).

Boven alles, wanneer je zorgt voor iemand die pijn heeft zonder pathologie van het transparante weefsel of die de verwerking van emotionele pijn heeft geïntensiveerd, verzeker de persoon dat de ervaring van pijn niet in zijn hoofd zit, maar eerder in zijn zenuwstelsel.

37 thoughts on “Misbruik is de belangrijkste oorzaak van fibromyalgie

 1. You’re so interesting! I don’t believe I’ve truly read through a single thing like that before.
  So good to find someone with some unique thoughts on this issue.

  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with some originality!

 2. I’m really impressed with your writing skills and
  also with the layout on your blog. Is this a paid theme
  or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent
  quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these
  days.

 3. First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you
  don’t mind. I was interested to find out how you
  center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Many thanks!

 4. wonderful publish, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t
  notice this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a
  huge readers’ base already!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *