Förhållandet mellan cervical stenos och fibromyalgi

Både cervical stenos och fibromyalgi är försvagande störningar. Fram till nyligen blev de ofta förvirrade på läkarens kontor. Det är svårare att upptäcka cervikal stenos tills du har nått ett stadium där du har orsakat permanent skada på nerverna.

Fibromyalgi är alltmer lätt att upptäcka med nya testprocedurer. Det viktiga att komma ihåg är att du behöver förstå båda sjukdomarna, eftersom fibromyalgi kan öka risken för cervikal stenos radikalt.

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är en störning som kännetecknas av en uppsättning symptom. Ursprungligen var det svårt att diagnostisera eftersom alla symptom noterades endast rapporter om patienter, men det finns nu blodprover och hjärnskanningar som kan bidra till att möjliggöra en klar diagnos. Personer som lider av fibromyalgi upplever ofta mer kronisk, utbredd smärta, smärta och stelhet i nacken, ryggen, höfter och leder, sömnstörningar, smärtsamma menstruationer och mental förvirring.

Det är förknippat med en högre förekomst av jästinfektioner, ryggstenos och andra sjukdomar relaterade till immunsystemet, inklusive IBS. Fibromyalgi är inte en terminal sjukdom, men anses vara en begränsad progressiv sjukdom. Många människor upplever en minskning av symtomen när de är ålder. Både män och kvinnor kan få fibromyalgi.

Vem är i riskzonen?

Män och kvinnor kan förvärva fibromyalgi vid vilken som helst ålder efter 18 års ålder, även om det har förekommit fall av yngre barn av båda könen som har diagnostiserats med sjukdomen. Vetenskapen är inte tydlig om den specifika orsaken till fibromyalgi, men de har identifierat några tydliga faktorer som kan indikera och öka risken för det.

Dessa riskfaktorer inkluderar att vara relaterade till någon med fibromyalgi, trauma och allvarliga skador på kroppen eller tåget, immunförsvar, artrit och inflammatoriska sjukdomar. Fibromyalgi ökar inte risken för cancer. Kvinnor med fibromyalgi kan ha ökad risk för endometrios, vilket ökar risken för ovariecancer också.

Vad är cervikal stenos?

Cervikal stenos är en inskränkning av ryggradskanalen mellan kotorna C1 och C7 i ryggraden på grund av kompression. Denna kompression påverkar ryggmärgen och nervändarna. Det kan orsaka förlust av blåsans kontroll, svårighet att upprätthålla balans, domningar eller svaghet i armar eller ben, muskelsvaghet och förlust av muskelkontroll.

Det kallas ibland som ett “bulging disc” -problem, där komprimering har blivit så allvarlig att ryggkotorets ryggar böjer för att inte dämpa och pressa eller skära i ryggmärgen och nervändarna. Det är en degenerativ sjukdom som sällan diagnostiseras före starten av avancerade symtom. Vanliga behandlingar inkluderar medicinering, motion, fysioterapi och ibland operation för att lindra komprimering i ryggraden.

Vem är i riskzonen?

Cervikal stenos kan börja för många orsaker i människokroppen, inklusive högkänslighetsrepetitiv aktivitet, dålig hållning och kroppsskada. Det är också en vanlig sjukdom som uppstår som ett resultat av åldrandet. Det förekommer oftare hos kvinnor över 50 år, främst på grund av brist på muskelton och styrka. Det är också vanligt hos män över 50, men det brukar ses senare i livet än hos kvinnor.

Vad är förhållandet mellan cervical stenos och fibromyalgi?

Förhållandet mellan cervical stenos och fibromyalgi är komplicerat. Många av de första symptomen på båda kan få dem att förvirra varandra. Lyckligtvis, med den senaste utvecklingen av blodprov och hjärnskanningar för att diagnostisera fibromyalgi, i kombination med röntgendiagnosen tillgänglig för cervikal stenos, blir en feldiagnos allt vanligare.

Det finns dock ökande bevis för att  nervskador och dess möjliga roll i fibromyalgi kan vara starkare än vad som ursprungligen trodde. Detta leder många läkare att tro att det finns ett starkare förhållande mellan cervical stenos och fibromyalgi än någonsin tidigare.

Eftersom cervikal stenos orsakar skador på nerverna, men symtomen får inte visa förrän skadan har uppstått i flera år, kan skador på nerverna vara en av triggarna av fibromyalgi. Det är också accepterat att risken för cervikal stenos kommer att vara mycket högre för män och kvinnor med fibromyalgi också.

Vad kan du göra?

Du och din läkare kan vara säker på att övervaka din hälsa för att upptäcka symptomen på båda sjukdomarna och behandla dem i enlighet därmed. Om du inte visar tecken på cervical stenos är det viktigt att komma ihåg att en diagnos av fibromyalgi ökar risken att utveckla den. Fibromyalgi och dess smärta och styvhet är mer benägna att minska mängden vanlig fysisk aktivitet du gör i ditt liv.

Den minskningen kan sätta scenen för ytterligare kompression i ryggradsintervallet mellan C1 och C7, vilket sedan leder till ryggmärgsstenos vid ett mycket tidigare skede av livet. Genom att vara proaktiv med förändringar i livsstil kan du hjälpa dina fibromyalgi symptom och även förhindra cervical stenos.

Betydelsen av flexibilitet och utövandet av lastning

Den primära icke-kirurgiska behandlingen för cervikal stenos är smärtlindring och motion. Fysioterapi och övning fokuserar på ökad flexibilitet, tillsammans med bärande och styrka styrkan för att lindra trycket på ryggmärgen.

Det är också livsstilsförändringen som är mest rekommenderad för personer med fibromyalgi för att lindra symtomen. Att stärka din styrka och bibehålla din flexibilitet ökar inte bara din förmåga att stödja överkroppen och lindra trycket på ryggraden, det stimulerar också effektiviteten av lymfsystemet, vilket hjälper ditt immunsystem.

Var noga med att avgöra om cervikal stenos är närvarande

Cervikal stenos och fibromyalgi är två störningar som ofta förväxlas med varandra, och de kan också skapa varandra. Nervskada från cervikal stenos kan leda till utveckling av fibromyalgi, och muskelsvaghet och smärta av fibromyalgi kan skapa miljön som leder till cervikal stenos. Du kan vara proaktiv med ditt liv så att du inte behöver lida med dessa två.

6 thoughts on “Förhållandet mellan cervical stenos och fibromyalgi

  1. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
    out and say I truly enjoy reading through your posts. Can you
    recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
    Thanks for your time!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *