Fibromyalgi: Vad är stickning? Varför händer mina händer och fötter i sömn?

Spetsande känslor är onormala känslor som kan förekomma i någon del av kroppen, men de känns ofta i fingrar, händer, fötter, armar eller ben. Vem har aldrig någonsin somnat eller känt en stickning i handen? Vad är dess orsaker och när behöver du oroa dig för dem?

I en intervju med Infosalus, husläkare och medlem i arbetsgruppen för neurologi spanska Society of familj och gemenskapen (SEMFYC) Medicine, Dr. Jesús Pujol medicinskt korrekt än tingles kallas ‘parestesier’.

“The stickningar kan ske antingen genom den position som vi bibehåller, eller som ett symptom på en sjukdom. En av de faktorer vanligaste är postural förblir i samma position under en längre tid och sedan det andra, på grund av nervskada och sådant tryck på .raquídeos nerver, som ett resultat en diskbråck “, säger han.    

Specialisten på Balaguer-sjukhuset (Lleida) pekar också på bristen på vitamin B12; vid onormala nivåer av kalcium, kalium eller natrium i kroppen; till användning av vissa läkemedel till diabetes mellitus; till kemoterapi eller strålbehandling genom ateroskleros eller genom frysning eller inflammation i blodkärlen; som ett resultat av ett djur eller en insekts bett eller av toxiner i skaldjur.

På sjukdomar som kan leda till parestesi, Dr Pujol syftar till att vända sig till karpaltunnelsyndrom, migrän, hypotyreos, multipel skleros (ALS), ett anfall eller stroke, samt Raynauds fenomen ( en minskning av blodkärlen genom dålig temperaturreglering i händer och fötter).

TYP AV CONCRETE   

Pujol skiljer också mellan parestesier eller episodisk stickning, av de permanenta. “Det episodiska härletas från nervkompression, som till exempel händer i de hernierade skivorna vid någon punkt i ryggraden, vid posturala och karpaltunnelsyndrom. I stället är de permanenta när de härrör från brist på vitamin B12 eller orsakas av diabetes mellitus eller genom neurologiska sjukdomar som ALS, “tillägger medlemmet av SEMFYC.

Enligt hans åsikt är det inte nödvändigt att vara rädd när stickningen plötsligt uppträder. Det är lämpligt att se en läkare när det också finns en svaghet eller oförmåga att röra sig samtidigt som parestesi själv.

Det rekommenderas också att gå till en primärvårdspersonal om stickningen uppstår strax efter att ha lidit skada eller trauma på huvud, nacke eller rygg. om de framträder samtidigt som rörelsen av benet eller armen inte kan styras eller om det också finns en förlust i sfinkterkontrollen; eller samtidigt som stickningen är svår att prata, förändringar i syn, svårighet eller svaghet att gå, det finns hudutslag eller något ovanligt symptom i personen och det åtföljs av stickningar.    

Behandlingen enligt Pujol beror på vilken orsak som har orsakat dessa parestesier och om det till exempel beror på brist på vitamin B 12, kommer det att underrättas om att ta kosttillskott av nämnda vitamin. Prognosen för parestesi beror på svårighetsgraden av känslor och associerade sjukdomar.

3 thoughts on “Fibromyalgi: Vad är stickning? Varför händer mina händer och fötter i sömn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *