Fibromyalgi | “Jag ler på bilderna, men jag går inte en dag utan smärta.”

Georgina Harvey är 28 år och spenderade inte en enda dag utan smärta i fibromyalgi. Här är ditt vittnesbörd.

När var sista gången du hade smärta?

Hur som helst, huvudvärk, axelkontrakt, njursten eller ett slag mot tån är chansen att du är botad.

Men tänk hur svårt det är att gå upp varje dag och veta att detta obehag inte kommer att gå undan.

Detta är livet för människor som lever med kronisk smärta. Många är frustrerade eftersom deras symptom verkar osynliga för andra och ofta förstår och underskattar människor inte dem. September är månaden med internationell medvetenhet om smärta och för att bättre förstå vad det innebär att leva ständigt med denna sjukdom, BBC Three har bjudit Georgina Harvey, en 28-årig engelskman med fibromyalgi, för att dela sitt vittnesbörd.

“Det är som om alla nervändar har bränts.”

“En morgon i juli 2016 vaknade jag normalt, men när jag försökte flytta kände jag en mycket intens smärta i min kropp.

Det är som om alla nervändarna brinner och jag kunde skrika.

Smilet på bilderna visar inte den smärta som Georgina Harvey led varje dag i fyra år.

Min mamma kom springande till mitt rum, tog mig till sidan och stannade med mig tills känslan försvann. Vi visste att vi hade ett utbrott av fibromyalgi, men det är det värsta jag har känt sedan diagnosen för två år sedan.

Mitt problem började med att sträcka min nacke när jag var 19, strax efter min rekonvalescens.

Därefter utvecklade hon en penetrerande känsla av stickningar i axlarna och en djup smärta i ryggen.

Jag trodde att det berodde på dålig hållning, men i åldern 21 var smärtan nästan konstant.

Jag gjorde röntgenbilder, blodprov och MR, men ingenting sågs.

De gav mig kraftiga smärtstillande medel och läkaren ökade dosen eller typen när smärtan blev outhärdlig.

Jag beskrev obehaget som den värsta magsårsmöjligheten, men på baksidan, i kombination med intensivt tryck på bröstet, som om det stänkte min revben.

När morfin var det enda alternativ jag var tvungen att ta itu med, gav de mig medicinsk ledighet och hänvisade mig till en reumatolog, vilket ledde till min diagnos.

“Påverkan var grundläggande: arbete, motion, socialt liv”, säger Georgina.

Han förklarade att kronisk fibromyalgi smärta orsakad av en central nervsystemet störning men tillade att det inte fanns någon specifik behandling eller behandling men bara sätt att behandla problemet.

Jag hade tillbringat år försöker göra de saker jag föreslog – piller, yoga, simning, fysioterapi och kognitiv beteendeterapi, men inget lugnade smärtan.

Trots att det var en lättnad att äntligen kunna diagnostisera vad som hände med mig, lämnade det mig förödat att tro att det skulle vara något jag borde leva med.

“Detta handlar om allt”

Idag spred smärtan till mina höfter och fötter och utvecklade också magproblem.

Dagliga aktiviteter som att prata i telefon, ha på sig en bh eller bara sitta i en stol kan utlösa ett utbrott av smärta och ta en dusch kan vara ansträngande.

Smärta ger Georgina ett intryck av mentalvikt som hindrar henne från att tänka klart.

Jag kände mig aldrig vilad eftersom fibromyalgi förhindrade mig från att sova och genererade en dimma i hjärnan, en känsla av mental vikt som hindrar mig från att tänka tydligt när jag har mycket smärta.

Jag har alltid varit lite blyg, men nu är det ännu svårare att få en konversation. Sammantaget tror jag att det gjorde mig en angelägen person eftersom jag alltid är på framsidan.

Påverkan var allt: arbete, motion, socialt liv. Den rekommendation de gör för mig är att “fortsätta”, men när jag har en dålig episod, kan jag inte göra någonting, så det är en ond cirkel.

När jag gör planer måste jag undra om jag måste stå eller sitta och hur länge jag måste gå hem.

För det mesta, om jag kan, kämpar jag för att gå vidare eftersom jag inte vill att smärtan ska sluta eller mina vänner tycker att jag är ledsen.

Men ofta måste jag flytta till en isolerad plats, vanligtvis ett badrum, när utmattning och smärta är mycket starka.

– Hantera smärta –

Vissa saker kan trösta mig, som en varmvattenflaska eller en mjuk filt. Faktum är att jag är besatt av saker som ger välbefinnande eller är trevliga att röra, eftersom min kropp är mycket känslig.

Jag gillar också att gå, men jag måste göra det i min egen takt. Detta hjälper mig att förebygga epidemier och förbättrar alltid mitt humör.

Ibland hjälper en flaska varmvatten.

Förra året lämnade jag mitt London jobb i händelsemarknadsföring för att undvika 90-minuters rundresa, vilket gjorde skillnad mot mitt välbefinnande.

Även om jag aldrig har en helt smärtfri dag, är vissa lättare att hantera än andra. Jag kommer alltid ihåg att det finns människor som lider mycket mer än jag gör. Min familj uppmuntrar mig också. Jag bor med mina föräldrar och de ger mig mycket emotionellt stöd.

Min pojkvän gör allt han kan för att hjälpa mig, men jag känner mig skyldig när min hälsa påverkar vårt förhållande. Nyligen, efter en romantisk middag, gick vi till bilen, men det var kallt på vägen och tremor fick mig nästan att falla.

För mig är det viktigt att avslöja information om hur man lever med kronisk smärta, för varje gång jag säger att jag har fibromyalgi, har ingen hört talas om problemet och, som det är “osynligt”, tyvärr finns det en hel del stigma. Människor underskattar honom och flera chefer berättade för mig att de inte förstod.

Hur som helst förstår jag: Jag gör skämt. Jag dricker inte när jag går och jag lägger smileybilder på Instagram. Men dessa bilder visar inte att jag var under de starkaste analgetika jag har, eller att när jag går hem börjar jag gråta.

Jag vill inte att jag vill definiera vem jag är. Ja, det är en del av mig, men jag är fast besluten att inte låta honom dominera mig.

One thought on “Fibromyalgi | “Jag ler på bilderna, men jag går inte en dag utan smärta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *