Fibromyalgi diagrammet: “Hur man förklarar fibro till din familj och vänner”.

Hej familj, vänner och alla som vill känna mig.

Hur förklarar jag detta till min familj och vänner? Det här är mycket svårt att göra eftersom min sjukdom är “osynlig”. Så låt mig börja med att tacka dig för att du har tagit dig tid att spendera lite tid med mig och lära känna mig bättre. En persons tid är deras mest värdefulla tillgång och deras uppskattas.

{{{Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd som kännetecknas av utbredd smärta i musklerna, ligamenten och senorna, liksom utmattning och flera tenderpunkter: platser i kroppen där mildt tryck orsakar smärta. Myofascial smärt syndrom är en kronisk form av muskelsmärta. Smärtan vid myofascial smärt syndrom centrerar kring känsliga punkter i dina muskler som kallas triggerpunkter. Triggpunkterna i dina muskler kan vara smärtsamma vid beröring. Och smärta kan spridas i hela den drabbade muskeln.}}}

Jag vill prata med dig om fibromyalgi (FM) och kronisk myofascial smärta syndrom (MPS). Många har aldrig hört talas om dessa förhållanden och för dem som har gjort det, är många felinformerade. Och på grund av detta görs domar som kanske inte är korrekta. Så jag ber dig att hålla ett öppet sinne när jag försöker förklara vem jag är och hur FM / MPS har attackerat inte bara mitt liv utan även de jag älskar.

Jag kan inte visa dig ett fysiskt öppet sår för att visa hur mycket smärta jag känner. Om jag kunde kunde du ta en titt, berätta för mig att sitta ner, ta mig en kudde, ge mig något att äta eller dricka och ha det oroat och förstå se på dina ansikten. Men med fibromyalgi kommer många att höra att de föredrar att ha ett trasigt ben när som helst istället för att lida den smärta som dessa sjukdomar orsakar. För mig är ett brutet ben även ett dåligt exempel för att jämföra lidande med dessa sjukdomar och en förolämpning mot de av oss med dessa störningar.

Du ser, jag lider av en sjukdom som du inte kan se; en sjukdom för vilken det inte finns botemedel och som håller medicinska samhället förvirrad över hur man behandlar och bekämpar den här demonen, vars attacker är otänkbara. Min smärta fungerar tyst, stjäl min glädje och ersätter den med tårar. På utsidan liknar vi dig och jag; Du kommer inte att se mina ärr som du skulle med en person som till exempel drabbades av en bilolycka. Du kommer inte att se min smärta på det sätt som jag skulle med en person som fick kemoterapi för cancer. Men min smärta är lika verklig och försvagande. Och på många sätt kan min smärta bli mer destruktiv eftersom människor inte kan se det och inte förstår det …

Du måste se med dina öron och ditt hjärta vad dina ögon inte kan se. Du måste lyssna noggrant på vad jag säger. Det är möjligt att det jag beskriver inte ger stor mening och det är svårt för dig att förstå det. Ibland kan det verka som ett annat universum från det jag talar om. Vet att det förmodligen är det. Du behöver inte förstå mitt universum fullt ut och du kan inte. Lyssna dock på min smärta, lyssna på varningsskyltarna när det finns ett tecken på fara där du kan behöva ytterligare hjälp. Jag gillar att kalla det “skicka trupper”. När som helst verkar jag inte vara i kontakt med verkligheten.

Snälla, var inte upprörd av min uppenbara brist på intresse för att göra saker; Jag straffar mig själv, jag försäkrar dig. Mina tårar spelar många gånger när det inte finns någon runt. Min skam är täckt av ett skämt eller ett skratt, men inuti vill jag dö. Du kommer att höra många saker om mig som verkar lätt att lösa. Du kanske undrar varför jag fattar samma “felaktiga” beslut om och om igen. Varför har jag inte lärt mig just nu? Varför kan jag inte se bristen på känsla av mitt beteende? Det kan tyckas att jag sätter mitt liv tillsammans och att de slår botten igen …

Vänligen förstå skillnaden mellan “glad” och “hälsosam”. När du har influensa, känner du förmodligen eländig med det, men jag har varit sjuk i åratal. Jag kan inte vara eländig hela tiden, faktiskt jobbar jag hårt för att inte vara olycklig. Så om du pratar med mig och jag låter glad, betyder det att jag är lycklig. Det är det. Jag kan vara trött. Jag kan få smärta. Jag kan vara mer sjuk än någonsin. Snälla, säg inte, “Åh, du låter bättre!” Jag låter inte bättre, jag låter lycklig …

Vad händer här? Är jag lat, dum, etc? Nej Min hjärna och min fysiska kropp är väldigt annorlunda än din. Jag upplever livet annorlunda än hur du gör det. Jag känner mig annorlunda än dig. De flesta av mina “vänner” är borta; Även medlemmar i min egen familj har övergett mig. Jag har anklagats för att “spela spel” på grund av en annans sympati. Jag har blivit kallad opålitlig eftersom jag är tvungen att avbryta planerna som jag gjorde i sista minuten på grund av brännande och smärta i mina ben eller armar och axlar. Smärtan kan vara så intensiv att jag inte kan klä på mina kläder och jag är kvar med tårar eftersom jag förlorar en annan aktivitet som jag brukade älska och när jag deltog entusiastiskt. Upplever jag humörsvängningar? Om det gör ont kan jag vara arg, ledsen, deprimerad eller någon av världens hundra stämningar. Jag kommer aldrig veta med vilket humör jag kommer att vakna upp. Jag kan behandla dig grymt och berätta hemska saker; Jag kan ignorera dig helt eller gråta på din axel utan att stoppa när jag är i Fibro Flair. Kanske undrar du vad du sa eller gjorde det du gjorde mot mig på det här sättet. Tja, du gjorde ingenting, det är fibromyalgi och alla dess underliggande faktorer som orsakar detta.

{{{Medan de mest dominerande symptomen på fibromyalgi inkluderar utbredd smärta, ihållande trötthet, kognitiv försämring som följer av detta tillstånd kan vara dess mest irriterande. Vanligtvis kallad fibro dimma, detta symptom är ett konglomerat av kognitiva utmaningar. Det är underförstått att den fibrösa dimma är en fysisk symptom på fibromyalgi, inte en psykologisk en. Precis som det inte finns två människor upplever fibromyalgi på samma sätt, har också dimman av fibrösa dimma varierande utbud av indikationer, inklusive: mental förvirring, förvirrat tänkande, förlust av korttidsminnet, oförmåga att koncentrera sig eller var uppmärksam och språkfel}}}

Det är därför jag känner mig som ett barn ibland. Just den andra dagen lägger jag de ägg som jag köpte i skafferi, på hyllan istället för i kylskåpet. När jag pratar med människor, förlorar jag ofta tankarna i mitt i en mening eller glömmer det enklaste ordet som behövs för att förklara eller beskriva något. Försök att förstå hur det känns att jag har mig bakom mig igen hemma för att försäkra dig om att ugnen är avstängd när jag lagar en enstaka måltid. Försök förstå hur det känns att “förlora” nycklarna, bara för att hitta dem i frysen. Medan jag försöker behålla min värdighet, ångrar djävulen mig hela tiden. Jag har en fysisk sjukdom och det är inte mitt fel och jag bad inte om det. Jag älskar henne inte och jag förtjänar inte henne.

{{{På grund av sömnens djupaste nivå saknar människor med fibromyalgi generellt tillräcklig vilsam sömn. Vi vet att i den djupaste nivån av sömn, kallad deltavågssömning, utövar människors inre inhemska uppgifter. Under deltavågssvängning är nybildad information assimilerad och integrerad i hjärnan. Oförmågan att få tillräckligt med deltavågs sömn påverkar förmågan att komma ihåg information och fungera på en normal nivå av mental effektivitet.}}}

Jag sover, när jag får något, är rastlös och jag vaknar ofta på grund av smärtan på lakorna på mina ben eller för att jag kontraherade okontrollerbart. Jag går igenom många av mina dagar, dazed, med Fibro-dimma skrattar åt mig när jag snubblar och klämmer till tydlighet.

Bara för att jag kan göra någonting en dag betyder det inte att jag kan göra samma sak nästa dag eller nästa vecka. Kanske kan jag ta den promenad efter middag på en varm juli natt; Det är möjligt att nästa dag, eller till och med nästa timme, jag inte kan gå till kylskåpet för att få en kall dryck, eftersom mina muskler har börjat få kramp och blockera eller drabbas av spasmer utan kontroll. Det finns de som säger “men det är vad du gjorde igår!” “Vad är ditt problem idag?” Den smärta jag känner för dessa ord skrämmer mig så mycket att jag har besvikit min familj och vänner; och även då förstår de inte.

På den positiva sidan vill jag att du ska veta att jag fortfarande har min humor. Om du tar dig tid att spendera med mig så kommer du att se det. Jag älskar att berätta det där skämt för att få andras ansikte att lysa upp och le på min vit. Jag tycker att det är roligt att vara med dig om du spenderar tid med mig på min egen lekplats. det här är mycket att fråga? Jag vill inte ha mer än att vara en del av ditt liv. Jag har upptäckt att jag kan vara en stark vän på många sätt. Jag är din vän, din supporter och många gånger kommer jag att bli den som undersöker ditt senaste projekt. Många gånger kommer jag att vara din största fan och världen kommer att veta hur stolt jag är av dina prestationer och hur mycket jag är hedrad att ha dig i mitt liv.

Allt jag frågar är att du utbildar dig själv om fibromyalgi. Jag är någon i ditt liv som lider av fibromyalgi. Du kanske tror att du vet allt som finns att veta om det, men det finns mer information än du tror. Det är mer komplicerat än du tror, ​​och det är mer av en livsförändring än du tror.

{{{Låna en hjälpande hand. Om du vill vara hjälpsam till någon med fibromyalgi, fråga bara vad du kan göra. Var flexibel med inbjudningar och planer som du har gjort. Förstå att ibland är smärtan av fibromyalgi överväldigande. Var aktiv. Ledsag dem till en doktors möte och ta ett aktivt intresse för behandlingen. Du kan ta anteckningar på läkarens kontor och sedan granska dina anteckningar tillsammans hemma. Ta inte saker personligen. Vissa personer med fibromyalgi lider av plötsliga humörförändringar. Försök att inte ta dessa humörsvängningar personligen eftersom de ingår i syndromet.}}}

Så du ser, du och jag är inte så annorlunda. Jag har också hopp, drömmar, mål och den här djävulen. Har du en osynlig demon som angriper dig och ingen annan kan se? Har du varit tvungen att slåss mot en kamp som krossar dig och sätter dig på knä? Jag kommer att vara vid din sida, vinna eller förlora, jag lovar; Jag kommer att vara där som jag kan. Jag ska ge allt jag kan, lovar jag. Men jag måste göra det här på min väg. Vänligen förstå att jag är i en sådan kamp själv och jag vet att jag har lite hopp om botemedel eller effektiva behandlingar, åtminstone nu.

Tack för att du spenderade din tid med mig idag. Jag hoppas att vi kan arbeta igenom det här, du och jag. Snälla förstå att jag är som du.

Så jag behöver dig att förstå mig snälla. Okänd författare genom anteckningarna i Fibro Color.

133 thoughts on “Fibromyalgi diagrammet: “Hur man förklarar fibro till din familj och vänner”.

 1. Howdy! This post could not be written much better! Reading through this
  article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this.
  I’ll forward this information to him. Pretty sure he
  will have a good read. I appreciate you for sharing!

 2. Somebody necessarily help to make severely posts I’d state.
  This is the very first time I frequented your web page and to this
  point? I surprised with the research you made to make
  this actual submit extraordinary. Great job!

 3. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody
  else know such detailed about my trouble. You’re wonderful!
  Thanks!

 4. I’m not sure where you are getting your information, but great
  topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this
  info for my mission.

 5. Greate article. Keep posting such kind of information on your page.

  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have performed a great job. I will definitely digg
  it and for my part recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.

 6. I do not even understand how I finished up here, however I
  assumed this post was once good. I don’t recognize who you are but definitely you’re going to a famous blogger should you are not already.

  Cheers!

 7. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence
  on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening
  to read?

 8. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 9. You actually make it seem so easy along with your presentation but I to find this matter to be actually something which I
  feel I might never understand. It seems too complex and extremely huge for me.
  I’m having a look ahead to your next post, I will attempt to get the dangle of it!

 10. I used to be suggested this website through my cousin. I’m no longer positive whether this put up is written by him as no
  one else understand such precise about my problem.
  You are wonderful! Thank you!

 11. I’m curious to find out what blog system you’re working with?
  I’m having some small security issues with my latest
  website and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any suggestions?

 12. We stumbled over here by a different website and
  thought I may as well check things out. I like what
  I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

 13. I’ll immediately clutch your rss feed as I can’t find your e-mail
  subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 14. Fine way of telling, and nice piece of writing to take
  data concerning my presentation focus, which i am going to convey in academy.

 15. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
  heads up! Other then that, great blog!

 16. I am curious to find out what blog system you have been using?

  I’m having some minor security issues with my latest blog and I would like to find something more safe.

  Do you have any solutions?

 17. Tremendous things here. I’m very happy to see your post.

  Thank you so much and I am having a look ahead to touch you.
  Will you kindly drop me a mail?

 18. Howdy! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us useful information to work
  on. You have done a marvellous job!

 19. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or 2
  pictures. Maybe you could space it out better?

 20. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It will always be interesting to read through content from other
  writers and practice something from other web sites.

 21. Hi there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but
  have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 22. If you would like to improve your familiarity only
  keep visiting this site and be updated with the most
  recent news update posted here.

 23. I do trust all of the ideas you have offered for your post.

  They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are too
  quick for beginners. May you please extend them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 24. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the road.
  All the best

 25. Thanks , I’ve just been looking for info about this subject for a while and yours is the best I’ve found out till
  now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning the supply?

 26. Fantastic website. Lots of useful information here.

  I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.

  And obviously, thank you in your effort!

 27. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

 28. I’ve learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I surprise how a lot effort you put to make such a fantastic informative site.

 29. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come
  back very soon. I want to encourage you continue your
  great job, have a nice morning!

 30. I truly love your blog.. Great colors & theme. Did you create this amazing
  site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very
  own blog and want to learn where you got this from
  or just what the theme is called. Thank you!

 31. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
  to be actually something which I think I would never understand.

  It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post,
  I’ll try to get the hang of it!

 32. Hi there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and create my own. Do you require any coding expertise
  to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 33. You’ve made some really good points there. I checked on the
  web for more information about the issue and found most people will go
  along with your views on this web site.

 34. Thank you for the good writeup. It actually was a leisure account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we be
  in contact?

 35. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding
  one? Thanks a lot!

 36. obviously like your web site however you need
  to take a look at the spelling on quite a few of your posts.

  Several of them are rife with spelling issues
  and I to find it very troublesome to tell the reality on the
  other hand I’ll surely come back again.

 37. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 38. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether
  this post is written by him as no one else know such detailed about my
  difficulty. You are amazing! Thanks!

 39. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Great work!

 40. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I am gonna watch out
  for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 41. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks

 42. We’re a group of volunteers and opening a brand
  new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve performed an impressive task and our whole group will likely be grateful to you.

 43. Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before
  but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it
  and checking back regularly!

 44. It’s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this helpful info with
  us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 45. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 46. I am curious to find out what blog platform you are using? I’m experiencing
  some small security problems with my latest website and I would like
  to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 47. Hi my loved one! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all vital infos.
  I would like to look extra posts like this .

 48. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this piece
  of writing i thought i could also make comment due to this
  sensible piece of writing.

 49. I simply couldn’t depart your site prior to suggesting that I really enjoyed the standard information an individual supply to your guests?
  Is gonna be back continuously in order to check out new
  posts

 50. Unquestionably imagine that which you said. Your favourite reason seemed to be on the web the easiest factor to take into account of.
  I say to you, I certainly get annoyed while folks think about concerns that they plainly do not recognize about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with no
  need side effect , other people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 51. Good way of explaining, and nice article to get data concerning my presentation subject matter,
  which i am going to present in university.

 52. I know this web page provides quality dependent
  articles or reviews and other stuff, is there any other website which
  presents these data in quality?

 53. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 54. Spot on with this write-up, I truly think this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information!

 55. You actually make it appear so easy together with your presentation however I in finding
  this topic to be actually one thing which I think
  I’d by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely broad
  for me. I’m having a look ahead for your subsequent put up,
  I’ll attempt to get the dangle of it!

 56. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account
  your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently quickly.

 57. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we
  could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free
  to send me an e-mail. I look forward to hearing from
  you! Awesome blog by the way!

 58. Have you ever thought about publishing an ebook or
  guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send
  me an e mail.

 59. fantastic points altogether, you just won a new reader.
  What may you suggest in regards to your publish that you simply made some
  days ago? Any certain?

 60. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying
  and the way in which you say it. You make it entertaining and
  you still care for to keep it smart. I can’t wait to read much more
  from you. This is actually a tremendous website.

 61. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the
  favor”.I’m attempting to find things to enhance my
  site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *