Det er tre hovedtyper av smerte i fibromyalgi: hyperalgesi, allodyni og parestesi.

Kronisk smerte  er bare en av de mange symptomene som  fibromyalgi  nesten alltid   viser , men for meg er det den vanligste. Smerte påvirker alle aspekter av livet mitt. Dyrt betaling for alle de fysiske aktivitetene jeg gjør; Selv den minste oppgaven kan føre til en stor økning i mine symptomer. 

Smerten av fibromyalgi er unik på grunn av alvorlighetsgrad, kompleksitet og flere systemer involvert. 

Det er tre hovedtyper av smerte i fibromyalgi:  hyperalgesi, allodyni og parestesi.

Hyperalgesi oversettes bokstavelig talt som overdreven smerte: 

 “Hyper” betyr overskudd og “algeia” betyr smerte. Det er det medisinske begrepet for å intensivere smerte i fibromyalgi. Allodynia er smerten du føler når du berører eller gni huden. For eksempel forårsaker lett trykk på klær eller en lett massasje smerte eller en lett bris som blåser på huden. Det er overfølsomt for stimuli som normalt ikke gir smerte.

Parestesi er en merkelig nervøs følelse som føles som noe som kryper, tenner, brenner, kløe eller tall, som en følelse i midten av foten eller en brennende følelse i Men for å være ærlig, betyr disse ordene svært lite for de som ikke gjør det har fibromyalgi. Så, for å gi til folk som ikke har noen ide om hva det betyr å leve denne smertefulle og svekkende sykdommen,

1. Brenning av huden. 

Noen ganger synes huden min å være i brann, den ser rå ut. Tenk deg å tilbringe timer under solen uten solkrem og ta et bad i sjøen og saltvann som brenner skadet hud. Så klær deg om natten og gni klærne mot huden din. Når du har fibromyalgi, kan klær bare forårsake denne smerten, du trenger ikke sollys. 

2. Akutt / brennende smerte 

Dette er en smerte som er spesielt vanskelig for meg å bære. Det er så alvorlig at det får meg til å puste. Smerten kommer i bølger og ledsages av kvalme. 

3. Smerte i leddene. 

Min smerte i leddene mine er en bankende og bankende smerte. Dette påvirker hovedsakelig knærne mine, men det kan også påvirke andre områder. 

4. muskel smerte

Mine muskler er fortsatt sår. Selv den minste aktiviteten gjør dem slått og brenner. Jeg finner det umulig å føle seg rolig når musklene mine har vondt, det forstyrrer meg. 

5. Spierspasmen  

Opplever muskelkramper hver dag, de er nesten konstante. Det er som om han ikke kontrollerte kroppen din, som om noen uforutsette styrker manipulerte deg. 

6. Akutt smerte 

Føler at noen bruker deg som en voodoo dukke. 

7. Mellom en bankende og bankende smerte. 

Jeg er sikker på at det er et teknisk begrep for dette, men “et kryss mellom kløe og brennende” er den beste måten å beskrive den på. Det er dypt i musklene, og det er umulig å klø det. Det forårsaker også et sjokk i den berørte delen av kroppen min. 

8. Bruise sensasjon.

Ikke bare på huden, men også på innsiden, føles det knust og følsomt. Brystkassen og ribbe buret virker ofte hovne, noe som kan gjøre puste smertefullt (kostokondral smerte). 

9. Feil i hele kroppen. 

Når jeg er overfølsom, føler jeg at jeg har en ubehagelig følelse over hele kroppen min. Den minste berøring eller bevegelse sender en bankende smerte rundt kroppen min. 

10. Stivhet

Tenk deg en sunn person som går på treningsstudioet etter måneder med inaktivitet. Løft vekter og trene hele kroppen din. Neste dag føler de seg stive og har problemer med å bevege seg. En person med fibromyalgi våkner hver morgen og føler seg på denne måten. Det virker som om han hadde på seg en kjole under huden, to størrelser for små. 

11. Bestrålet smerte

Jeg har smerte som har et sentralt punkt, men utstråler fra det punktet. Smerten kan starte fra baksiden, men også gjennom bena, for eksempel. 

12. Smerter forårsaket av kontakt. 

Selv den minste berøring av en elsket kan forårsake smerte. Jeg må ha to meget store størrelser i mykt og sømløst materiale. Jeg bruker myke og flade sko av større størrelse, og jeg må kutte håret mitt fordi de gir meg mye smerte i huden. Berøring forårsaker mange av de smertene jeg har beskrevet.

13. Migrene / hodepine

Jeg tror ikke en dag uten hodepine, det kan skyldes spenning. Migrene blir forverret av stress og hormoner. Hvis de angriper, vil jeg være uføre. Jeg mister synet og smerten er så intens … Den minste bevegelse, berøring eller lyd sender en bankende smerte rundt hodet mitt og ansiktet. 

14. Kittelse av huden. 

Det ser ut til at tusen insekter har kommet rundt huden min. Egentlig er det ganske skummelt. 

15. Overfølsomhet. 

Noen dager er lyden uutholdelig. På et øyeblikk føler jeg smerte, kvalme, svimmelhet, tremor og et truende panikkanfall. Men det er ikke bare støy, det er også overfølsomt for lukt, lys og berøring. Ja, en sterk parfyme duft kan skade meg. 

16. Irritabel tarmsyndrom.

Fibromyalgi er ofte forbundet med andre forhold, for eksempel irritabel tarmsyndrom (IBS). I motsetning til hva folk kan tenke, viser smerten av IBS ikke bare i tarmene, men utstråler også til andre deler av kroppen, spesielt ryggen. Det er en skarp og brennende smerte. Gassen som er fanget i en allerede betent tarm er en av de mest smertefulle symptomene på IBS, det er overveldende. 

Smerte er ikke det eneste symptomet på fibromyalgi, men det er symptomet som har den mest negative effekten på livet mitt og helsen min. 

9 thoughts on “Det er tre hovedtyper av smerte i fibromyalgi: hyperalgesi, allodyni og parestesi.

 1. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem
  to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with
  web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Thanks

 2. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has
  been conducting a little research on this. And he in fact ordered me dinner because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your website.

 3. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *