De gruwelijke geschiedenis van fibromyalgie. U moet weten

Je hoort soms fibromyalgie, een ‘fad-diagnose’ of ‘nieuwe ziekte’, maar de waarheid is dat fibromyalgie nog lang niet nieuw is. Het heeft eeuwen geschiedenis, met meerdere naamsveranderingen en afgedankte theorieën langs de weg.
Hoewel het niet altijd is geaccepteerd door de medische gemeenschap, en tegenwoordig is de acceptatie ervan niet universeel, heeft fibromyalgie een lange weg afgelegd en het huidige onderzoek blijft bewijzen dat het een zeer reële fysiologische ziekte is.
Het vaakst genoemde historische verslag van fibromyalgie komt uit een document uit 2004 van de onderzoekers Fatma Inanici en Muhammad B. Yunus. Deze geschiedenis is samengesteld uit hun werk en uit nieuwe informatie van het afgelopen decennium. (Alle bronnen worden aan het eind van het artikel genoemd.)

aanverwant
Terug naar het begin – 1592-1900
Vroeg op, artsen hadden geen afzonderlijke definities van alle pijn voorwaarden die wij vandaag de dag herkennen. Omschrijvingen en terminologie begon brede en geleidelijk werden teruggebracht.
In 1592, Franse arts Guillaume de Baillou introduceerde de term “reuma” naar musculoskeletale pijn die niet afkomstig zijn van een blessure te beschrijven. Dit was een brede term die fibromyalgie evenals artritis en vele andere ziekten zou zijn opgenomen. Uiteindelijk, artsen begon te “spierreuma” gebruiken voor pijnlijke aandoeningen die, net als fibromyalgie, heeft misvorming veroorzaken.
Tweehonderd jaar later, definities nog steeds waren nogal vaag.

Love Your Heart In februari

Het hart is een van de belangrijkste organen van het lichaam, het voeden van alles wat we doen. In samenwerking met Cleveland Clinic, hier is wat je moet weten voor hart-gezond leven.
Echter, in 1815, de Schotse chirurg William Balfour opgemerkt knobbeltjes op bindweefsel en theorie dat de ontsteking zou kunnen zijn achter zowel de knobbeltjes en pijn. Hij was ook de eerste tender points (die later zou worden gebruikt om fibromyalgie te diagnosticeren.) Beschrijven
Een paar decennia later, Franse arts Francois Valleix gebruikte de term “neuralgie” te beschrijven wat hij geloofde werd uit gevoelige punten langs de zenuwen afgeleide pijn .

Andere theorieën van de dag opgenomen hyperactieve zenuwuiteinden of problemen met de spieren zelf.
In 1880, de Amerikaanse neuroloog George William Beard bedacht de termen neurasthenie en myelasthenia om wijdverspreide pijn te beschrijven, samen met vermoeidheid en psychische stoornis. Hij geloofde dat de aandoening werd veroorzaakt door stress.The creëren van meer specifieke terminologie echt ontplofte in de vroege 20e eeuw. Verschillende namen voor fibromyalgie-achtig ziektebeeld inbegrepen:

Myogeloses

spiervermoeidheid

fibrositis

Fibrositis, in 1904 bedacht door de Britse neuroloog Sir William Gowers, is degene die vast te zitten. De genoemde zal bekend zijn voor mensen met fibromyalgie kijken symptomen Gowers:

Spontane pijn,

Drukgevoeligheid,

Vermoeidheid,

Slaapstoornissen,

Gevoeligheid voor koude,

Verergering van de symptomen van de spieren overmatig gebruik.

Als een behandeling, stelde hij cocaïne injecties, zoals cocaïne dan medicinaal werd gebruikt als een plaatselijke verdoving.
Medisch, “fibro” betekent bindweefsel en “itis” betekent ontsteking. Kort na Gowers stak de naam, een andere onderzoeker publiceerde een studie lijkt te bevestigen veel van Gowers’ theorieën over de mechanismen van een ontsteking in de aandoening. Dit hielp cement de term fibrositis in de volkstaal. Ironisch genoeg werd deze ander onderzoek later blijkt te zijn defect.
In de jaren 1930, rente verhoogd in doorverwezen via tender / triggerpoints en grafieken van deze patronen spierpijn begon te verschijnen. Lokale injecties met verdoving bleef een voorgestelde behandeling.
Fibrositis was geen zeldzame diagnose toen. A 1936 papier verklaarde het fibrositis was de meest voorkomende vorm van ernstige chronische reuma. Het zei ook dat, in Groot-Brittannië, is goed voor 60 procent van de verzekering gevallen voor reumatische ziekte.
Ook in die tijd, het concept van de genoemde spierpijn werd bewezen via onderzoek. Een studie over pijnbanen vermeld diepe pijn en hyperalgesie (een verhoogde pijn respons) en kan de eerste om te suggereren dat het centrale zenuwstelsel systemwas die betrokken zijn bij de aandoening zijn geweest.
Daarnaast is er een paper over triggerpoints en afgeleide pijn zet de term “myofasciale pijnsyndromen” voor gelokaliseerde pijn voort.
De onderzoekers gesuggereerd dat de wijdverspreide pijn van fibrositis kan afkomstig zijn van een persoon die meerdere gevallen van myofasciale pijnsyndroom.
World War II bracht een hernieuwde focus toen de artsen besefte dat soldaten waren vooral waarschijnlijk fibrositis hebben. Omdat ze geen tekenen van ontsteking of lichamelijke degeneratie vertonen, en symptomen verscheen in verband met stress en depressie, onderzoekers bestempeld it “psychogene reuma.” A 1937 studie gesuggereerd dat fibrositis was een “chronische psychoneurotic staat.” Zo is de aan de gang zijnde debat tussen fysieke en psychologische was geboren.
Fibrositis bleef acceptatie te krijgen, hoewel de artsen niet eens konden worden over precies wat het was. In 1949, een hoofdstuk over de voorwaarde verscheen in een goed beschouwd reumatologie tekst boek met de titel  Artritis en Allied voorwaarden. Er stond, “[T] hier kan geen twijfel meer over het bestaan ​​van een dergelijke aandoening.” Het genoemde aantal mogelijke oorzaken, waaronder:

Infectie,

Traumatisch of beroepsmatig,

Weersfactoren,

Psychische stoornissen.

Toch waren beschrijvingen vage mish-mashes die we nu herkennen als een aantal zeer verschillende soorten pijnaandoeningen. Ze hadden meestal te maken met vermoeidheid, hoofdpijn en psychische problemen, maar slechte slaap werd niet genoemd.
De eerste beschrijving van fibrositis die lijkt op wat we vandaag herkennen als fibromyalgie kwam in 1968. Onderzoeker Eugene F. Traut’s paper vermeldde:

Vrouwelijk overwicht,

Gegeneraliseerde pijn en stijfheid,

Vermoeidheid,

hoofdpijn,

Colitis,

Slechte slaap,

“Zorgwekkend zijn”

Tedere punten ontdekt door fysiek examen,

Een belangrijke connectie tussen geest en lichaam.

Samen met gegeneraliseerde pijn, herkende hij een aantal regionale degenen die bleek voor te komen, met inbegrip van wat we nu kennen als carpaal tunnel syndroom. Hij noemde “de verschillende niveaus van de spinale as”, die u zullen kennen van de moderne diagnostische criteria:  pijn in het axiale skelet (beenderen van de kop, de keel, de borst en de rug) en in alle vier kwadranten van het lichaam. 
Vier jaar later, hoewel, onderzoeker Hugh A. Smythe schreef een leerboek hoofdstuk over fibrositis dat een verregaande invloed op de toekomstige studies gehad en leiden tot zijn wordt het genoemd “grootvader van de moderne fibromyalgie.” Hij geloofde dat de eerste om het te beschrijven zijn uitsluitend als een wijdverbreid voorwaarde, het zo onderscheiden van myfascial pijnsyndroom.
Smythe omvatte niet alleen slecht slapen in de beschrijving, maar beschreef wat slaap was voor patiënten en ook voorzien ongepubliceerde elektro-encefalogram (slaaponderzoek) bevindingen die disfunctie bleek in fase-3 en stage-4 van de slaap. Verder verklaarde hij dat niet-herstellende slaap, trauma en emotionele nood alles kan leiden tot een verhoogde symptomen.
Verder onderzoek bevestigde slaap afwijkingen, alsmede blijkt dat slaaptekort kan leiden tot fibromyalgie-achtige symptomen bij gezonde mensen.
Smythe werd vervolgens betrokken bij een studie die beter gedefinieerd tender points en stelde voor het gebruik ervan in de diagnose. Ze somde ook chronische pijn, slaapstoornissen, ochtendstijfheid en vermoeidheid als de symptomen die kunnen helpen bij de diagnose van de aandoening.
Terwijl de onderzoekers een aantal goede vorderingen had gemaakt, hadden ze nog niet blootgelegd bewijs van ontsteking – de “itis” in fibrositis. De naam werd toen gewijzigd in fibromyalgie: “fibro”, wat betekent bindweefsel, “mijn”, wat betekent spieren en “Algia” betekent pijn.
Nog steeds, veel vragen bleven. De belangrijkste symptomen waren vaag en algemeen in de bevolking. Artsen nog steeds niet over een handvat op wat fibromyalgie was.
Dan, een baanbrekende studie onder leiding van Muhammed Yunus kwam uit in 1981. Het bevestigde dat pijn, vermoeidheid en slecht slapen waren significant vaker voor bij mensen met fibromyalgie dan bij gezonde controlepersonen; dat het aantal gevoelige punten was significant groter; en die meerdere andere symptomen waren significant vaker ook. Deze extra symptomen waren:

Subjectieve zwelling,
paresthesie (abnormale gewaarwordingen zenuw),
overlappende aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (IBS), spanningshoofdpijn en migraine.

Deze paper opgesteld genoeg van een consistente symptoomcluster officieel duiden fibromyalgie een syndroom, evenals de eerste criteria bewezen dat mensen met fibromyalgie van anderen te onderscheiden.
Een schat van het onderzoek heeft inmiddels bevestigd dat deze symptomen en overlappende voorwaarden zijn in feite geassocieerd met fibromyalgie.
Yunus leidde onderzoek cementeren van het idee van een aantal overlappende voorwaarden, waaronder de primaire dysmenorroe (pijnlijke periode) samen met IBS, spanningshoofdpijn en migraine.
Hij geloofde dat de verbindende functie was spierspasmen, maar dat suggereert zou later plaats maken voor de theorie van de centrale sensitisatie.
Aangezien dit punt hebben we een enorme hoeveelheid onderzoek gepubliceerd en de geboekte vooruitgang had. We weten nog steeds niet alle antwoorden, maar we hebben een veel beter begrip van wat kan er aan de hand in ons lichaam gekregen.
Belangrijke ontwikkelingen zijn onder meer:

1984 – Eerste studie gepubliceerd koppelen hoger fibromyalgie prevalentie bij patiënten met reumatoïde artritis;
1985 – Eerste gecontroleerde studie van jeugdige fibromyalgie werd gepubliceerd;

1986 – Drugs beïnvloeden serotonine en noradrenaline werden eerst effectief gebleken;

1990 – American College of Rheumatology stelt officiële diagnostische criteriaof wijdverspreide pijn en tederheid in ten minste 11 van de 18 speciale gevoelige punten, dus het standaardiseren criteria onderzoek opname in de hele wereld;
1991 – Fibromyalgie Impact Questionnaire ontwikkeld voor artsen om de functie te evalueren;

1992 – Ontdekking van lage groei-hormoon niveaus;

1993 – Uit onderzoek blijkt centrale sensitisatie en HPA-as (stress verordening) afwijkingen;

1994 – Bevestiging van verhoogde substantie P (pijn messenger) in cerebrospinale vloeistof;

1995 – Eerste Amerikaanse prevalentie studie toont aan fibromyalgie in 2% van de bevolking;

1995 – Eerste SPECT (brain imaging) tonen abnormale bloedstroom patronen in de hersenen;

1999 – Eerste studie waaruit blijkt genetische component uit te leggen waarom het draait in gezinnen;

2000 – Herziening van het bewijs munten de term centrale sensitisatie syndromen;

 

2005 – American Pain Society brengt eerste richtlijnen voor de behandeling van fibromyalgie pijn;

2007 – Lyrica (pregabaline) wordt eerste door de FDA goedgekeurde behandeling in de VS (Cymbalta (duloxetine) en Savella (milnacipran) gevolgd, in 2008 en 2009, respectievelijk;)

2010 – American College of Rheumatology releases alternatieve diagnostische criteriausing vragenlijsten in plaats van tender points.

Uit onderzoek is verder naar de kust van deze bevindingen evenals suggereren nieuwe mogelijke oorzakelijke factoren en mechanismen. Met ingang van begin 2014, een aantal lijnen van het onderzoek zijn onder andere:

 

Ontsteking van de fascia: Sommige onderzoek heeft gesuggereerd dat de wijdverspreide pijn van fibromyalgie ontsteking inderdaad kunnen zijn, maar in de extreem dunne body-wide web van bindweefsel genoemd fascia.
Extra zenuwen op de bloedvaten:  Een veel publiciteit studie toont aan extra temperatuur en pijn-sensing zenuwen in de bloedsomloop.

 

Kleine-vezel neuropathie: Opkomende onderzoek is waaruit blijkt dat bepaalde gespecialiseerde zenuwen beschadigd worden.
Immuunsysteem Afwijkingen: Sommige lijnen van het onderzoek tonen abnormale activiteit in het immuunsysteem dat chronische immuun-systeem activering of auto-immuniteit kan wijzen. Een studie suggereert een auto-immune reactie op serotonine. Een ander stelt een mogelijke diagnostische test op basis van een immuun-profiel.

Verschillende onderzoekers zijn ook bezig om subgroepen van fibromyalgie vast te stellen, in de overtuiging dat het de sleutel tot het vastleggen van een van de onderliggende mechanismen en de beste behandelingen. Meer behandelingen zijn altijd in de onderzoeksfase, en een belangrijke doelstelling is al lang het identificeren en tot vaststelling van objectieve diagnostische instrumenten, zoals een bloedtest of scan.Fibromyalgia nog steeds niet gevonden universele aanvaarding in de medische gemeenschap, maar het is dichterbij dan ooit. Uit onderzoek blijft om aan te tonen dat het zowel echte als fysiologische, deze voorwaarde winsten geloofwaardigheid en die van ons met de computer kan krijgen begrip, respect, en, belangrijker nog, een betere behandeling opties, zodat we onze toekomst kunnen terugvorderen.

235 thoughts on “De gruwelijke geschiedenis van fibromyalgie. U moet weten

 1. If some one wants to be updated with latest technologies after that he must be go
  to see this web site and be up to date every day.

 2. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had
  spent for this information! Thanks!

 3. whoah this blog is fantastic i like studying your articles.

  Keep up the good work! You know, many persons are searching round for this information,
  you could aid them greatly.

 4. Its like you learn my thoughts! You appear to grasp a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you simply can do with a few percent to drive the message house a little bit,
  however other than that, this is fantastic blog. An excellent read.

  I will certainly be back.

 5. That is a really good tip especially to those fresh
  to the blogosphere. Short but very accurate info… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 6. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your
  site. Im really impressed by your blog.
  Hey there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and in my
  opinion recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this
  site.

 7. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.

  I wish to read more things about it!

 8. You actually make it appear really easy along with your presentation however I to
  find this matter to be really one thing which I feel I might never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward in your next post, I will attempt to get the hang
  of it!

 9. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me
  an email. I look forward to hearing from
  you! Terrific blog by the way!

 10. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and
  bloggers made good content as you did, the internet will be much more
  useful than ever before.

 11. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and without a doubt, you’ve
  hit the nail on the head. The issue is something not enough
  men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this during my hunt
  for something relating to this.

 12. Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post
  to let you know. The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 13. I feel that is among the so much significant info for me.
  And i’m glad reading your article. However wanna commentary on some general things, The website style is wonderful, the articles is in reality great : D.
  Good process, cheers

 14. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?

  I’m assuming having a blog like yours would cost
  a pretty penny? I’m not very internet savvy
  so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

 15. I really like what you guys are up too. Such clever work
  and coverage! Keep up the good works guys I’ve you guys to
  blogroll.

 16. I’m very happy to discover this website. I need to to thank you for your
  time just for this wonderful read!! I definitely
  appreciated every little bit of it and i also have you saved
  to fav to check out new stuff on your site.

 17. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I will
  be grateful if you continue this in future. Many people will
  be benefited from your writing. Cheers!

 18. I love what you guys are up too. This kind of clever work and exposure!
  Keep up the superb works guys I’ve included you guys to my
  personal blogroll.

 19. If you would like to grow your experience only keep
  visiting this web page and be updated with the newest gossip
  posted here.

 20. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using?

  Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours
  lol

 21. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may come back once again since I book-marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 22. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering
  problems with your website. It looks like some of the written text on your posts are running
  off the screen. Can somebody else please comment and let me
  know if this is happening to them too? This could be a problem with my
  internet browser because I’ve had this happen before.
  Appreciate it

 23. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thank you!

 24. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =).
  We will have a hyperlink exchange arrangement between us

 25. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 26. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other
  blogs? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my
  viewers would enjoy your work. If you are even remotely
  interested, feel free to shoot me an e mail.

 27. I was very pleased to uncover this website. I want to to thank you for ones time just
  for this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it
  and i also have you book-marked to look at new information in your web site.

 28. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to
  say that I’ve truly enjoyed browsing your blog
  posts. After all I will be subscribing to your rss feed and
  I hope you write again very soon!

 29. What’s up to all, because I am really eager of reading this blog’s post
  to be updated regularly. It includes nice data.

 30. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup.
  Do you have any methods to stop hackers?

 31. Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I’m inspired!

  Extremely useful information specially the closing phase 🙂 I care for such info
  much. I used to be seeking this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

 32. Great web site. Plenty of useful information here.
  I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thank you on your sweat!

 33. You’re so cool! I do not suppose I’ve truly read through anything like that before.
  So wonderful to find someone with some unique thoughts on this subject matter.
  Really.. many thanks for starting this up. This website is one thing that is needed
  on the internet, someone with some originality!

 34. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a
  little bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 35. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants
  to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 36. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme
  in our community. Your web site provided us with useful information to work on. You have
  performed a formidable job and our entire community can be grateful to you.

 37. I do not even know how I stopped up right here, however I believed this submit
  was once good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a well-known blogger in the event you are not already.
  Cheers!

 38. Thanks for some other great article. Where else may anybody
  get that type of info in such an ideal way of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

 39. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed
  reading it, you’re a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back very soon. I
  want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice holiday weekend!

 40. I will right away snatch your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter
  service. Do you have any? Kindly let me recognise so that I
  may just subscribe. Thanks.

 41. Have you ever thought about writing an e-book or guest
  authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I know my
  audience would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 42. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really loved surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing in your rss feed and I’m hoping you
  write again soon!

 43. Thanks for another informative website. Where else could I am getting that type of info written in such an ideal way?

  I’ve a undertaking that I’m simply now running on, and I’ve been on the
  glance out for such info.

 44. Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting
  a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on.
  You have done a extraordinary job!

 45. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share
  some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 46. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same ideas you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I know my readers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot
  me an email.

 47. Pingback: Google
 48. I don’t even know how I ended up right here, however I believed this post was once
  great. I don’t understand who you are but definitely you’re
  going to a well-known blogger when you are not already. Cheers!

 49. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little
  homework on this. And he in fact ordered me breakfast
  due to the fact that I found it for him… lol. So let
  me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending
  time to talk about this matter here on your website.

 50. Pingback: maxi wanachi
 51. Pingback: vibrator review
 52. Pingback: best bondage gear
 53. Pingback: top rated vibrator
 54. Pingback: lube for anal sex
 55. Pingback: situs judi poker
 56. Pingback: testing vibrators
 57. Pingback: Gmail Login
 58. Right now it looks like WordPress is the preferred blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 59. Pingback: best pocket pussy
 60. Pingback: No pyro no party
 61. Pingback: dick ring
 62. Pingback: doc johnson
 63. Pingback: MIDE-675
 64. Pingback: xlxx
 65. Pingback: p spot milking
 66. It’s truly very complicated in this active life to listen news on Television, so I simply use the web for that purpose, and get the hottest news.

 67. Pingback: security
 68. Pingback: door frames wooden
 69. Pingback: ssni 547
 70. Pingback: butt plug set
 71. Pingback: Instagram Likes
 72. Pingback: merimbula seo
 73. Pingback: Shatta Wale Music
 74. Pingback: 192 168 1 1 admin
 75. Pingback: sex toys
 76. Pingback: xxx video download
 77. Pingback: CAWD-008
 78. Pingback: dildo with balls
 79. Pingback: guys in jockstraps
 80. Pingback: guitar licks
 81. Pingback: usa mobile number
 82. Pingback: app for pc
 83. Pingback: عکس سکسی
 84. Pingback: 京葉線 場所
 85. Pingback: exotic cartridges
 86. Pingback: Dankvapes
 87. Pingback: kingpen
 88. Pingback: Modafinil Online
 89. Pingback: Modafinil Online
 90. Pingback: ABP-897
 91. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this
  article. I wish to read even more things about it!

 92. Pingback: 618media.com
 93. Pingback: masturbator
 94. Pingback: Zion
 95. Pingback: prostate toys
 96. Pingback: Startups
 97. Pingback: ultraISO crack
 98. Pingback: MyInsite
 99. Pingback: 710 king pen
 100. Pingback: Judi Slot Online
 101. Pingback: onewalmartwire.com
 102. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 103. Pingback: SEO Vancouver
 104. Pingback: PPPD 787
 105. Pingback: Worli Escorts
 106. Pingback: rabbit vibrator
 107. Pingback: OYC 278
 108. Pingback: big dildo review
 109. Howdy! This post could not be written any better!

  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will
  forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 110. Someone essentially assist to make significantly posts I might state.
  This is the very first time I frequented your web page and so far?
  I surprised with the research you made to create this actual submit extraordinary.
  Great task!

 111. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Many thanks!

 112. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot
  faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at
  a fair price? Kudos, I appreciate it!

 113. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you develop this web site yourself? Please reply back as
  I’m attempting to create my very own blog and would love
  to know where you got this from or exactly
  what the theme is named. Thank you!

 114. Magnificent goods from you, man. I have
  understand your stuff previous to and you’re just too wonderful.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way
  in which you say it. You make it entertaining and you
  still take care of to keep it wise. I can not wait to
  read much more from you. This is actually a wonderful
  web site.

 115. Hi this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get
  guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 116. Howdy I am so excited I found your blog, I really
  found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the fantastic work.

 117. Hi I am so delighted I found your site, I really found you by mistake,
  while I was looking on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say
  cheers for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to look over it all at the minute but I
  have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read more, Please do keep up the awesome
  b.

 118. I am really inspired along with your writing talents as neatly as with the format
  for your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it your self?

  Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to see
  a great blog like this one today..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *