De flesta kvinnor med fibromyalgi har problem med minne och koncentration

Enligt en ny rapport från Spanien har de flesta kvinnor med fibromyalgi minnesproblem och kan inte fokusera. De lider också av ångest och depression. 


Deras författare rekommenderar att de granskar sina fynd i djupet för att förbättra kvinnors välbefinnande med sjukdomen. 
Studien “Kognitiva problem hos kvinnor med fibromyalgi:   
är de på grund av depression eller kognitiv dysfunktion?”. 


Publicerad i Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology. 
Fibromyalgi är en kronisk smärtstörning som kännetecknas av generaliserad smärta och ömhet, trötthet, rastlös sömn, stelhet och stämning.


Patienter brukar ha kognitiva problem, men läkare är oklara om detta beror på kognitiv dysfunktion eller brist på depressiva symtom. 


“Trots den höga frekvensen av personlig kognitiv försämring hos patienter med fibromyalgi har mycket få tidigare studier försökt kvantifiera omfattningen av dessa sjukdomar hos den kvinnliga befolkningen”, enligt studieförfattarna, som hade plats på Santa sjukhuset. María de Lleida, en stad i den nordöstra delen av Katalonien. 


Mellan augusti 2012 och mars 2014 registrerade forskare 105 kvinnor med fibromyalgi och utförde neuropsykologiska bedömningar, inklusive uppmärksamhetsnivå och verkställande funktionsåtgärder. 
Deltagarna kompletterade frågeformulär om ämnen som kognitiva klagomål, ångest, depression, smärtaintensitet, fysisk funktion, sömnkvalitet och livskvalitet. 


Nästan 83% av kvinnorna hade kognitiv försämring, 23% var milda och resterande 60% var måttliga till svåra. 


Generellt var depressiva symtom, dåligt minne på jobbet och daglig fysisk dysfunktion vanligare bland kvinnor som rapporterade kognitiv försämring. 


Sammantaget hade 82% av kvinnorna symptom på depression och 70% hade “hög ångestnivå”, medan 68,6% av kvinnorna hade depression och ångest.


“Resultaten av denna studie bekräftar att personliga kognitiva störningar är mycket vanliga hos patienter med fibromyalgi, men är inte uteslutande relaterade till depressiva symtom.

4 thoughts on “De flesta kvinnor med fibromyalgi har problem med minne och koncentration

  1. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

  2. I needed to thank you for this fantastic read!!
    I definitely enjoyed every bit of it. I have you bookmarked to check out new things you post…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *