De effecten van chronische vermoeidheid: het syndroom dat hoofdpijn en een slechte concentratie veroorzaakt

Fysieke en mentale vermoeidheid; hoofdpijn, gewrichten, spieren en keel; gezwollen lymfeklieren en zacht aanvoelend; Concentratieverlies en niet verfrissend of rustgevende slaap   zijn symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), zei Óscar Prospero García, een academicus aan de UNAM Faculteit Geneeskunde (FM).

(Foto: met dank aan UNAM)

Deze vreemde aandoening, ook wel myalgische encefalomyelitis genoemd, is buitengewoon invaliderend en kan worden verward met de omstandigheden van de eeuw: depressie, angst en angst.

Naar schatting lijdt in Latijns-Amerika tussen twee en drie procent van de bevolking ouder dan 40 jaar aan CVS;  in de Verenigde Staten ligt het cijfer tussen twee en drie miljoen, zei hij.

Lente-asthenie is een van de meest voorkomende aandoeningen, die grote vermoeidheid en vermoeidheid veroorzaakt bij degenen die eraan lijden (Shutterstock)
Lente-asthenie is een van de meest voorkomende aandoeningen, die grote vermoeidheid en vermoeidheid veroorzaakt bij degenen die eraan lijden (Shutterstock)

Het komt vaker voor bij vrouwen, met een verhouding van twee voor elke man; Het verschijnt rond de leeftijd van 40 jaar, maar adolescenten zijn niet vrijgesteld en bij veel patiënten presenteert het zich als een comorbiditeit, dat wil zeggen dat het gepaard gaat met een of meer ziekten.

“CVS-patiënten zijn vaak angstig en ongerust, dus waarschijnlijk hebben ze ook een depressie.”

Als je vermoedt dat je de ziekte hebt, is het belangrijk om naar de dokter te gaan  , want als er een onvolledige of verkeerde diagnose wordt gesteld, zullen doktoren het niet kunnen behandelen en zullen de effecten voor onbepaalde tijd aanhouden, waarschuwde de universiteitsstudent.

symptoom

Degenen die lijden aan CVS voelen zich uitgeput, alsof ze in een wolk leven, en verlaten praktisch het huis niet. Hoewel het zeer invaliderend is, wordt het niet vermeld als een voorwaarde in het arbeidsrecht, in principe omdat de meeste huisartsen het moeilijk hebben om het te diagnosticeren, zei hij.

Chronische vermoeidheid is een andere mogelijke oorzaak van langdurige koorts.
Chronische vermoeidheid is een andere mogelijke oorzaak van langdurige koorts.

“Aan de andere kant, wanneer de arts de patiënt vertelt dat hij niets heeft, neemt zijn gevoel van eigenwaarde af en als gevolg daarvan verslechtert het ziektebeeld.”

De onderzoeker van de afdeling Fysiologie gaf aan dat CVS kan worden verward met reumatoïde artritis, aangezien de getroffenen klagen over gewrichtspijn; met een infectie die ongemak in de spieren veroorzaakt; of bij kanker, omdat een van de symptomen een ontsteking van de lymfeklieren is.

‘Bij het syndroom zwellen de cervicale lymfeklieren meestal op vanaf de borst, dus er is keelpijn, alsof er een infectie is.’

Symptomen die vergelijkbaar zijn met die van hartaandoeningen, zoals pijn op de borst, kunnen ook voorkomen. “Als het het middelste deel van de borst is, is het geen hartaanval, maar als het het precordiale gebied is (boven het hart) en de pijn reist naar de linkerarm, moet het worden behandeld als een potentiële hartaanval,” verduidelijkte hij.

 162

Evenzo moet slaapstoornis, een neurologische aandoening die schade of vermoeidheid kan veroorzaken, worden uitgesloten; en motorische stoornissen, zoals de ziekte van Parkinson.

Volgens sommige criteria moeten de symptomen minimaal zes maanden aanhouden om de diagnose positief te laten zijn, maar sommige specialisten, zoals Prospero García, beweren dat het een te lange periode is.

“Als een of meer symptomen optreden, moeten ze onmiddellijk worden behandeld en   moeten er onderzoeken worden  uitgevoerd; Vier weken is voldoende om een ​​diagnose te stellen, omdat het mogelijk is dat er na zes maanden gevolgen zullen zijn, aangezien CVS   een grote persoonlijke, familiale en sociale impact heeft ”.

Prospero García was van mening dat er waarschijnlijk een genetische component bij betrokken is, maar deze is niet grondig onderzocht omdat het praktisch onmogelijk is om diermodellen te maken om de ziekte te bestuderen.

Shutterstock

Behandeling

Wanneer het chronisch vermoeidheidssyndroom   correct wordt gediagnosticeerd, is de behandeling relatief eenvoudig. Het moet cognitieve gedragstherapie omvatten, omdat het de persoon helpt te zien hoe zijn toestand leeft; ‘De gedachten van angstige, depressieve of andere psychiatrische patiënten kunnen worden veranderd.’

Een beetje beweging wordt ook aanbevolen. Hoewel ze last hebben van vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn, is het belangrijk om ze aan te moedigen om te gaan lopen, want naast cognitieve gedragstherapie is lichte oefening doorslaggevend voor hun verbetering.  ‘Als ze comorbiditeit met depressie melden, kunnen ze farmacologische behandeling krijgen.’

De FM-academicus waarschuwde dat wanneer een persoon met CVS thuis blijft, de toestand sterker wordt; Bovendien worden niveaus van het hormoon cortisol geactiveerd, dat wordt afgegeven als reactie op stress.

“Aangenomen wordt dat de invaliderende toestand van dit syndroom en de gevolgen ervan (bijvoorbeeld baanverlies) ertoe leiden dat patiënten gestrest raken en het syndroom verergert. Het is een cyclus die terugkeert en het is essentieel om te breken ”

28 thoughts on “De effecten van chronische vermoeidheid: het syndroom dat hoofdpijn en een slechte concentratie veroorzaakt

 1. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be
  on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I
  definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out
  the whole thing without having side effect , people can take
  a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *