Chronische vermoeidheid of fibromyalgie? Verschillen en symptomen

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Welke punten hebben deze twee aandoeningen gemeen, en welke verschillen bestaan ​​er tussen hen?

Deze aandoeningen zijn zeer reëel, maar worden nog maar weinig begrepen, ondanks het feit dat veel mensen er last van hebben. Een holistische benadering helpt patiënten om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Fibromyalgie en chronische vermoeidheid, twee vergelijkbare maar niet dezelfde aandoeningen

Vandaag kunnen we al praten over fibromyalgie en chronische vermoeidheid zonder het label van hypochondriacale of “luie” patiënten op te hangen, en ik spreek vrouwelijk omdat het overwicht van deze pathologieën, vaak verward, 10 op 1 en 3 op 1 is in verhouding tot mannen. respectievelijk. Maar om ze aan te pakken, moet je weten hoe je ze kunt onderscheiden. Hoewel ze symptomen delen, vermengen ze zich vaak.

Twee verschillende syndromen … maar verbonden door vermoeidheid

Chronische gewrichtspijn en beenstijfheid door chronische vermoeidheid lijken niet op die van specifieke en symmetrische punten bij fibromyalgie. En spijsverterings-, endocriene en hormonale aandoeningen wijzen meer op chronische vermoeidheid.

Fibromyalgie

De naam komt van de Latijnse vezel, voor bindweefsel, van de Griekse mijn, spier en algie, pijn.

Het is geclassificeerd als een reumatische aandoening, hoewel er geen gewrichtsontsteking is, en het is een syndroom met musculoskeletale aandoeningen, aanhoudende pijn, variabele stijfheid van spieren, pezen en omringend zacht weefsel, en emotionele stoornissen zoals angst, depressie, prikkelbaarheid of stress .

Enkele kenmerken onderscheiden het:

 • Aërobe oefening is raadzaam en voelt goed aan: zwemmen, wandelen, yoga …
 • Er is geen gewrichtspijn.
 • Er is een algemeen gevoel van vermoeidheid, maar niet intens.
 • Het uiterlijk is geleidelijke en zeer stabiele symptomen.

Chronische vermoeidheid

Het is geclassificeerd als een neurologische aandoening en wordt gekenmerkt door zeer intense en slopende fysieke en mentale vermoeidheid met verwoestende effecten op het persoonlijke leven.

Het verschilt van fibromyalgie doordat:

 • Aërobe training kan het erger maken. Alleen een zeer lage intensiteit, geleidelijk uitrekken kan stijfheid van het lichaam voorkomen.
 • Er is gewrichtspijn.
 • Er zijn symptomen van oedemateuze of hyperplastische amandelen, of lymfadenopathie of gezwollen lymfeklieren.
 • Vermoeidheid voorkomt dat u activiteiten doet of onderhoudt, zelfs als u dat wilt.
 • Er kan vaak koorts zijn en een constant griepgevoel.
 • Het uiterlijk is abrupt en fluctueert.
 • Je benen zijn erg stijf.
 • Er is cognitieve stoornis: begrip, geheugen, concentratie …
 • Er kan overgevoeligheid zijn, zelfs bij immuunstoornissen, voor drugs, voedsel, lawaai, licht …

Hoe deze ziekten buiten de medicijnen te behandelen

Pijnstillers en andere medicijnen genezen deze ziekten niet. Hoewel het waar is dat ze een deel van het ongemak dat ermee gepaard gaat verlichten, moet de manier om ze aan te pakken vanuit een holistisch oogpunt zijn.

Het lichaam heeft een krachtig vermogen tot zelfgenezing, maar we moeten het helpen met de nodige hulpmiddelen om een ​​optimale werking te bereiken

  . Het is ook belangrijk om te onthouden dat eten en eten niet hetzelfde zijn en dat een bewuste, eenvoudige, ethische en gezonde levensstijl moet worden nagestreefd.

Supplementen, voedingsadvies en andere middelen

Goede supplementen tegen pijn:

 • Tryptofaan  : een dosis van 500 mg van dit aminozuur per dag verhoogt de activiteit van endorfine en helpt serotonine aan te maken, een stof die de pijnperceptie verzacht.
 • Zwarte komijnzaadjes  : ze worden in poedervorm genomen met een snelheid van een kwart theelepel per dag, bijvoorbeeld toegevoegd aan een soep- of groentepuree. Het heeft een sterk kalmerend effect.
 • Voedingsgist  : niet te verwarren met  biergist  . Een eetlepel per dag, op je bord gestrooid. De B-vitamines versterken de immuniteit en ontspannen op hypothalamisch niveau. bier
 • In synergie  : Co-enzym Q10, L-carnitine en NADH worden samen gebruikt om de symptomen te verbeteren. Doseringen zijn niet standaard. Ze moeten in elk geval worden vastgesteld door een therapeut.

Sterk aanbevolen:

 • Zwarte komijn (Nigella sativa) is een pijnstillend, ontstekingsremmend en immunomodulerend middel.
 • Het versterken van het algehele evenwicht van het organisme is in beide essentieel

Het dieet dat je lichaam helpt

Rauwe groenten

Het dieet moet minstens 70% vers en rauw zijn, met veel groen blad en altijd biologisch. Omvat smoothies, groene smoothies, spruiten en spruiten.

Veel mineralen

Kalium, silicium, selenium, zink en magnesium zijn essentieel bij deze pathologieën. Consumeer zaden en wortels.

Kwaliteitsvetten

Kies koudgeperste eerstelijns plantaardige oliën zoals olijfolie of sesam, en die rijk aan omega-3 vetzuren, vlas of hennep.

Antioxidanten

Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan vitamine A, C en E, waaronder bijvoorbeeld wortels, citrus of avocado. Een zeer nuttige antioxidant is pure cacao.

Vermijd gluten en zuivel

Vermijd tarwe en kies voor gierst, rijst, amarant, teff, sorghum, quinoa, boekweit … Zoek naar plantaardige alternatieven voor zuivel.

Wat moet je nog meer vermijden?

Sojabonen, voedingsmiddelen rijk aan oxalaten (spinazie, snijbiet, bieten), nachtschade (aardappelen, paprika’s, tomaten, aubergines), zout, suiker, alcohol, gehydrogeneerde vetten en vlees worden niet aanbevolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *