Akutt episoder av fibromyalgi: utløser, symptomer og behandling

Fibromyalgi, et eksempel på sentral smertesyndrom, er en kronisk sykdom som er preget av symptomer på generell muskel smerte, tretthet, minneproblemer og humørsvingninger. Som i mange kroniske sykdommer, kan symptomene på fibromyalgi vises og forsvinne og variere i intensitet.

sofa-møbler-girl-989088 (1)

Fibromyalgi symptomer

Selv om en person med fibromyalgi kan oppleve visse symptomer med jevne mellomrom, når symptomene forverres eller forekommer oftere over en periode, kalles det en eksacerbasjonsperiode eller akutt episode.

“En episode er forverring eller utbrudd av symptomer som allerede eksisterer,” sier Dr. Daniel Clauw, professor i anestesiologi, reumatologi og psykiatri ved University of Michigan i Ann Arbor. “Pasienter bruker forskjellige tidsmønstre for det de anser som et utbrudd, men generelt er de flere dager eller uker med forverring av symptomer. Noe kortere betraktes som en reduksjon i symptomer som en person med fibromyalgi kan forvente. “

Vanlige symptomer:

 • Generell muskel smerte
 • Tretthet som hemmer daglig aktivitet
 • Stivhet, spesielt om morgenen eller etter en lang periode med inaktivitet
 • Kognitive problemer, som inkluderer problemer med minne, konsentrasjon og organisering
 • Emosjonelle lidelser, som angst, tristhet eller depresjon
 • Problemer med å sove, som for eksempel å sovne, våkne ofte eller våkne opp uten å føle seg hvile

Mens disse er vanlige symptomer blant personer med fibromyalgi, opplever hver en forverring på en annen måte.

“Folk med fibromyalgi har forskjellige akutte episoder,” sier Dr. Clauw. “En god måte å forklare på er at hvert individ med fibromyalgi har sin akilleshæl, symptomet som virkelig gir dem problemer. Når fibromyalgi blir verre, blir det spesielle symptomet verre. “

De overordnede symptomene på noen under en akutt episode kan endres over tid.

“Den som har en episode, kan ha forverret smerte i hofte eller rygg,” sier Dr. Clauw. “Men for 10 år siden, kunne den samme personen ha opplevd menstruasjonskramper eller hodepine som hans akilleshæl. Fibromyalgiens natur er at det er et syndrom av smerteforsterkning og at smerte kan mutere. “

Utløser perioder med fibromyalgiforverring

En av de beste måtene å hindre en episode er å avgjøre hva som kan forårsake det i første omgang. Som symptomene varierer utløserne av fibromyalgi etter person, men kan omfatte:

 • Fysisk eller psykisk stress
 • Temperatur og klimaendringer
 • Hormonelle endringer
 • Reise og / eller endringer i tidsplanen
 • Modifikasjoner i behandlingen
 • diett
 • Mangel på søvn

“Vi vet at enhver type stress, ikke bare psykologisk, men også fysisk, immun eller noe som forstyrrer kroppens normale rutine, kan utløse et utbrudd,” sier Dr. Clauw. “Uansett hva det er, fra en bilulykke til kirurgi eller en annen slags stressende livshendelse kan det føre til en forverring av symptomene. Utslett kan også skyldes atferdsmessige triggere som ikke sover godt, plutselig avbryter trening eller overskytende aktivitet. “

Noen forverringer er uunngåelige, og visse utløsere er ute av kontroll. Du kan prøve å identifisere hva som forverrer symptomene på fibromyalgi ved å merke aktivitetene, hva du spiser, hvordan du sover og hvordan alle disse faktorene påvirker symptomene. Etter at du har målrettet disse faktorene i flere uker, ser du kanskje et mønster. Dette vil hjelpe deg å vite hvordan du best kan håndtere handlinger som kan utløse et utbrudd.

Behandling av en akutt episode av fibromyalgi

Til tross for din beste innsats vil noen ganger fibromyalgi forverres. Mens du ønsker å ta en magisk pille, er det ingen behandling for fibromyalgi under en episode.

“Sannheten er at vi er mye bedre for å hindre eksacerbasjoner enn å behandle dem,” sier Dr. Clauw. “Det er ingen redningsmedikasjon for fibromyalgi. Godkjente rusmidler tar uker for å begynne å jobbe, og smertestillende midler som opioider tjener ikke mange mennesker. “

I fravær av effektive medisiner foreslår Clauw at du tar en titt på aktivitetene du deltar i som kan påvirke symptomene.

“Mange med fibromyalgi har en tendens til å overbelaste ting når de føler seg bra,” sier Dr. Clauw. “Å lære å fortsette kan hjelpe deg med å komme deg ut av syklusen når du har det bra, og du betaler det senere når fibromyalgi blir verre.”

Mens du kanskje er motvillig til å legge til noe i rutinen din, hvis du allerede er trøtt og i smerte, kan kroppsbehandlinger være bra for å løfte dine ånder og lindre smerte. Prøv komplementære terapier som meditasjon, dyp pusting og treningsformer som inkluderer strekking og avslapping, for eksempel yoga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *