Acute aanvallen van fibromyalgie: triggers, symptomen en behandeling

Fibromyalgie, een voorbeeld van centraal pijnsyndroom, is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door symptomen van gegeneraliseerde spierpijn, vermoeidheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Zoals bij veel chronische ziekten, kunnen de symptomen van fibromyalgie verschijnen en verdwijnen en variëren in intensiteit.

couch-furniture-girl-989088 (1)

Fibromyalgie symptomen

Hoewel een persoon met fibromyalgie op gezette tijden bepaalde symptomen kan ervaren, wanneer de symptomen verergeren of vaker voorkomen gedurende een bepaalde periode, wordt dit een exacerbatieperiode of acute episode genoemd.

“Een episode is de verergering of het uitbreken van symptomen die al bestaan”, zegt dr. Daniel Clauw, hoogleraar anesthesiologie, reumatologie en psychiatrie aan de universiteit van Michigan in Ann Arbor. “Patiënten gebruiken verschillende tijdspatronen voor wat zij beschouwen als een uitbraak, maar in het algemeen zijn het enkele dagen of weken van verergering van de symptomen. Iets korter wordt beschouwd als een afname van de symptomen die een persoon met fibromyalgie kan verwachten. “

Algemene symptomen:

 • Gegeneraliseerde spierpijn
 • Vermoeidheid die dagelijkse activiteiten belemmert
 • Stijfheid, vooral ‘s morgens of na een lange periode van inactiviteit
 • Cognitieve problemen, waaronder geheugen, concentratie en organisatieproblemen
 • Emotionele stoornissen, zoals angst, verdriet of depressie
 • Problemen met slapen, zoals moeite met inslapen, vaak wakker worden of wakker worden zonder zich uitgerust te voelen

Hoewel dit veel voorkomende symptomen zijn bij mensen met fibromyalgie, ervaart elk op een andere manier exacerbaties.

“Mensen met fibromyalgie hebben verschillende acute afleveringen”, zegt Dr. Clauw. “Een goede manier om het uit te leggen is dat elk individu met fibromyalgie zijn achilleshiel heeft, het symptoom dat hen echt problemen geeft. Als fibromyalgie erger wordt, wordt dat specifieke symptoom echt erger. “

De overheersende symptomen van iemand tijdens een acute episode kunnen in de loop van de tijd veranderen.

“Degene die een episode heeft, kan verergering van de pijn in de heup of rug hebben,” zegt Dr. Clauw. “Maar 10 jaar geleden had diezelfde persoon last van menstruatiekrampen of hoofdpijn zoals zijn achilleshiel. De aard van fibromyalgie is dat het een syndroom van pijnversterking is en dat pijn kan muteren. “

Triggers van perioden van fibromyalgie exacerbatie

Een van de beste manieren om een ​​aflevering te voorkomen, is bepalen wat er in de eerste plaats toe zou kunnen leiden. Net als de symptomen variëren de triggers van fibromyalgie per persoon, maar kunnen omvatten:

 • Lichamelijke of psychologische stress
 • Temperatuur en / klimatologische veranderingen
 • Hormonale veranderingen
 • Reis en / of wijzigingen in het schema
 • Aanpassingen in de behandeling
 • dieet
 • Gebrek aan slaap

“We weten dat elke vorm van stress, niet alleen psychologisch, maar ook fysiek, immuun of iets dat de normale routine van het lichaam onderbreekt, een uitbraak kan veroorzaken,” zegt Dr. Clauw. “Wat het ook is, van een auto-ongeluk tot een operatie of een ander soort stressvol leven kan een verslechtering van de symptomen veroorzaken. Huiduitslag kan ook te wijten zijn aan gedragsveranderingen, zoals niet goed slapen, plotseling onderbreken van inspanning of het overschrijden van de activiteit. “

Sommige exacerbaties zijn onvermijdelijk en bepaalde triggers zijn niet onder controle. U kunt proberen vast te stellen wat de symptomen van fibromyalgie verergert door te wijzen op de activiteiten, wat u eet, hoe u slaapt en hoe al deze factoren de symptomen beïnvloeden. Nadat u deze factoren gedurende enkele weken hebt getarget, kunt u een patroon zien. Dit zal u helpen te weten hoe de acties die een uitbraak kunnen teweegbrengen, het best kunnen worden beheerd.

Behandeling van een acute episode van fibromyalgie

Ondanks je beste inspanningen zal fibromyalgie soms verslechteren. Terwijl u graag een magische pil zou willen nemen, is er tijdens een episode geen behandeling voor fibromyalgie.

“De waarheid is dat we veel beter zijn in het voorkomen van exacerbaties dan in het behandelen ervan,” zegt Dr. Clauw. “Er is geen rescue-medicatie voor fibromyalgie. Goedgekeurde medicijnen nemen weken in beslag om te beginnen werken, en pijnstillers zoals opioïden dienen niet veel mensen. “

Bij afwezigheid van effectieve medicatie stelt Clauw voor om een ​​kijkje te nemen naar de activiteiten waaraan u deelneemt en die de symptomen kunnen beïnvloeden.

“Veel mensen met fibromyalgie hebben de neiging om dingen te overbelasten wanneer ze zich goed voelen”, zegt Dr. Clauw. “Leren om bij te blijven kan je helpen om uit de cyclus te komen van te veel doen wanneer je je goed voelt en het later betalen wanneer fibromyalgie erger wordt.”

Hoewel je misschien terughoudend bent om iets aan je routine toe te voegen als je al moe bent en pijn hebt, kunnen geest en lichaamstherapieën geweldig zijn om je op te vrolijken en pijn te verzachten. Probeer aanvullende therapieën, zoals meditatie, diepe ademhaling en vormen van lichaamsbeweging met stretch en ontspanning, zoals yoga.

8 thoughts on “Acute aanvallen van fibromyalgie: triggers, symptomen en behandeling

 1. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just
  posting videos to your blog when you could be giving us
  something informative to read?

 2. I do accept as true with all of the ideas you’ve introduced in your post.
  They are very convincing and will certainly work.

  Nonetheless, the posts are too short for beginners.
  May you please lengthen them a little from next time?
  Thanks for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *