9 TIPS FOR ALLE DIAGNOSERTE NESTE MED FIBROMYALGIA

Du har fått en diagnose av fibromyalgi.

Jeg vet at du har følt meg veldig dårlig i flere måneder, kanskje år. Du har sikkert blitt forandret fra lege til lege, og prøver å finne ut hvorfor du har konstant smerte og nesten ikke kan komme seg ut av sengen. Du kan også føle deg lettet over at du endelig har en diagnose. Jeg vet at det var da jeg ble diagnostisert i 2014.

Men   når jeg ser   tilbake på egen vei med fibromyalgi, har jeg fortsatt en dato:    Jeg skulle ønske jeg visste hva jeg kjenner nå.  Så i dag er jeg enig med det jeg ønsker at noen ville ha fortalt meg da de først diagnostiserte meg. Jeg håper at en annen kamp vil bli redusert.

Tips # 1    Blind ikke godta din diagnose

Mitt første råd til alle som nylig er diagnostisert med fibromyalgi, er å stille spørsmål om diagnosen deres. Fibro er en diagnose av utestenging. Dette betyr at legen må utelukke alle andre mulige sykdommer. Er du sikker på at han eller hun gjorde det?

For ofte identifiserer leger noen med fibromyalgi fordi det er den minste motstandsveien. Han vet ikke hva som er galt med ham, og det er ikke noe tydelig i hans labarbeid, så det må være fibromyalgi, ikke sant?

Imidlertid oppfordrer jeg deg til ikke å blindt akseptere din diagnose. Her er grunnen: En kanadisk studie fant at opptil to tredjedeler av pasienter med fibromyalgi ble feildiagnostisert.

Konsekvensene er enorme. Det vil si at millioner av fibromyalgi lider av udiagnostiserte forhold, hvorav noen er trolig behandlingsbar!

(“The Fibro Fix” av Dr. David Brady er en utmerket bok som omhandler overdreven diagnose av fibromyalgi, identifisere andre forhold som simulerer fibromyalgi og hvordan man vet om det virkelig har fibro).

Tips # 2 Finn en god lege

Jeg vet at noen mennesker bor i områder hvor medisinske muligheter er begrenset, men hvis du ikke er i denne kategorien, ikke gå til en lege som ikke respekterer deg eller som ikke kan hjelpe deg.

Gjennom årene har jeg hørt så mange horrorhistorier fra leger og kollegaer som fortalte meg at det ikke var fibromyalgi. Hvem fortalte dem at de bare ble gamle eller miste vekt?

Hvis legen din har sagt eller gjort noe av det ovennevnte, se etter en ny lege (hvis mulig). Ikke misbrukt! Ikke la legen din avbryte sykdommen din!

Du kan ikke gjøre det, og det er ikke alt i hodet ditt. Tviv det aldri! Finn en lege som tror på fibromyalgi, forstår tilstandens kompleksitet og er kjent med de nyeste funnene.

Jeg advarer deg: det er vanskelig å finne en god lege for fibro. Forvente å gå fra lege til lege en stund før du finner den rette, men stol på meg, det er verdt innsatsen til den rette legen!

Tips # 3 Den “rette legen” er sannsynligvis ikke en familie lege eller reumatolog

2016 Medscape Compensation Report fant at legene krever gjennomsnittlig 15 minutter per besøk. Dette er bare lenge nok for pasienten å bli kvitt sine symptomer, og legen må skrive resept for å rette opp sykdommen. Det fungerer hvis du har noe så enkelt som influensa, men hvis du har en komplisert kronisk tilstand som fibromyalgi, vil den ikke kutte den.

Så, hva er løsningen? Finn helsepersonell som jobber annerledes i helsevesenet. I årevis har jeg vært med flere familie leger og spesialister. Ingen av disse legene holdt svarene for å hjelpe meg å føle meg bedre om Fibro. Du vet hvorfor Fordi de alle bare så på  en  del av mine helseproblemer.

Den eneste suksessen jeg hadde med å redusere symptomene mine, var å jobbe med leger som praktiserer funksjonell medisin. Funksjonsmedisinske leger søker en mer systematisk helhetlig tilnærming til helsevesenet. De forstår at symptomene ikke forekommer i vakuum. Våre kroniske smerter, fordøyelsesbesvær, migrene, tretthet og mangfoldet av andre symptomer relatert til fibro vi opplever er alle sammenhengende og bør behandles som sådan.

I funksjonell medisin er målet å gjenopprette generell helse og ikke bare behandle symptomene med de nyeste medisinene. Funksjonsmedisinske fagfolk har en tendens til å bruke mange flere verktøy, for eksempel endringer i livsstil, naturlige kosttilskudd og alternative terapier enn tradisjonelle leger. Hvis jeg ble diagnostisert i dag, ville jeg gå direkte til Institutt for funksjonsmedisin nettside og prøve å finne en lokal funksjonell medisinsk lege som er kjent med fibromyalgi.

Jeg vet om andre fibropater som har fungert bra for helsepersonell, osteopatiske leger og til og med kiropraktorer. Disse typer medisinske leverandører har en tendens til å være mer åpent sinnet. Dette er viktig fordi det ikke er noen magisk pille for fibromyalgi (se Tips # 4), og du trenger en lege som ikke er redd for å eksperimentere med nye behandlinger (se Tips # 8).

Jeg foreslår ikke at alle tradisjonelle leger er inkompetente og slaver av farmasøytisk industri, men jeg sier at det er mer sannsynlig å forbedre sine resultater ved å jobbe med en lege som følger en helhetlig og holistisk behandlingsmetode.

Tips # 4 Det er ingen magisk pille.

Året etter diagnosen min, prøvde jeg noen av de vanlige fibromedicines, men ingen hjalp meg. Enten fungerte de ikke, eller de gjorde meg til en zombie.

Da jeg så nøye på resultatene av forskningsstudiene på de tre legemidlene som ble godkjent av US Food and Drug Administration. UU. For fibromyalgi (Cymbalta, Lyrica og Savella) ble det raskt klart hvorfor de ikke fungerte for meg. Sannheten er at de ikke fungerer veldig bra for   de fleste  fibro-pasienter. For eksempel rapporterer bare om en tredjedel av pasientene som tar Cymbalta minst 50 prosent smertereduksjon, og dette er det mest effektive stoffet til de tre!

Disse stoffene    gjør    hjelpe    noen    fibromyalgi – pasient og hindre noen fra å prøve, men for de fleste av oss er det ingen magisk pille.

Tips # 5 Det vil ta mer enn bare medisin for å føle seg bedre

I forskning støter jeg av og til på såkalte suksesshistorier som involverer personer som har fullstendig recovered fra fibromyalgi eller som har lykkes med å redusere symptomene sine. Da jeg leste deres historier, oppdaget jeg et mønster: hver av dem brukte flere modaliteter for å føle seg bedre.

Næringsendringene er nesten alltid nevnt. De forlot sukker og bearbeidet mat og ble matet en komplett diett. Mange av dem var meieri, soya og glutenfri.

De har fundamentalt revidert deres livsstil. De mediterer eller trener yoga eller tai chi for å roe sitt hyperaktive nervesystem. De gjør milde spaserturer eller akvatiske øvelser for å holde seg aktiv. De bruker regelmessig tid utendørs. De lærer å flytte seg selv. De har blitt eksperter i stresshåndtering.

Noen ganger brukte de reseptbelagte legemidler, men det var bare en liten del av deres generelle behandlingsplan. Kort sagt, de har valgt en mer naturlig og livsstilsbasert behandlingsmetode.

(Hvis du er interessert i en mer komplett behandling, vil jeg anbefale at du leser “Manual FibroManual” av Dr. Ginevra Liptan). Det er en av de beste bøkene om fibromyalgi som jeg har lest, da den inneholder informasjon om behandlinger av tradisjonelle materialer med alternative terapier og livsstilsanbefalinger. Dr. Liptan kjøper virkelig   fibromyalgi fordi hun er en fibro-kriger selv!

Tips # 6 Undersøk selv

Vi vet alle at leger er veldig opptatt, og de fleste av dem har ikke tid til å holde tritt med de nyeste undersøkelsene og behandlingene i alle de forholdene de blir utsatt for på en bestemt dag. Så ikke stole utelukkende på dem for din helbredelse!

Her er den harde virkeligheten: Så snart du forlater eksamenslokalet, blir du den neste pasienten. De tenker nok ikke på deg før de ser ansiktet ditt ved neste avtale.

Så det er opp til    deg å    bli din beste helsepersonell. Gå til internett og gjør din egen forskning! Finn ut om nye behandlinger eller terapier og ta dem til din neste avtale med legen for diskusjon. (Advarsel: Noen leger kan ikke svare positivt på behandlingsforslag, og hvis dette skjer, kan det tyde på at du kanskje ikke jobber med den aktuelle legen). En effektiv og omsorgsfull lege vil være åpen for å snakke om ulike behandlinger.

Vær proaktiv når du behandler dine symptomer ved å gjøre de viktigste livsstilsendringene nevnt i styret 5.

Bli en ekspert for din kroniske sykdom! Jeg lærte tidlig at jeg aldri ville føle meg bedre hvis jeg bare avhengige av mine leger for svarene mine. Du har bare ikke tid eller oppmerksomhetskapasitet for det.

Tips 7 Koble til andre med fibromyalgi

Fibro kan være en ensom og elendig tilstand. Venner og familiemedlemmer kan lide av smerte, men sannheten er at ingen faktisk får fibromyalgi før han selv har det.

Men det er en gruppe mennesker som alltid vil forstå deres lidelser: deres medmennesker! Prøv å kommunisere med andre personer som har fibromyalgi gjennom lokale støttegrupper eller online. (Det er hundrevis av fibromyalgi-støttegrupper på Facebook!)

Du vil lære mye av dine medkrigere! Mange av dem har vært i grøfter i flere tiår med fibromyalgi, og de vet bedre enn noen hva det er som eliminerer smerte eller hvordan man kan eliminere en lavine av symptomer. De omfatter også alle de følelsesmessige tingene som følger med en kronisk, uforutsigbar og vitale sykdom.

Ekstra tips: Lokale støttegrupper er en god kilde for å finne den beste fiberspesialisten i samfunnet ditt.

Tips # 8 Oppdag nye behandlinger.

Ved begynnelsen av diagnosen min var det mye strengere å jobbe bare på bevist forskningsmessige behandlinger. Imidlertid tok det meg ikke lang tid å innse at forskning på fibromyalgi fortsatt er i sin barndom, og at det ikke finnes noen behandling for en behandling. En av de store mysteriene til fibro er at det som virker for en av oss, virker ikke nødvendigvis for resten av oss.

Det er derfor jeg har blitt mye mer åpen om behandlingen. På en måte har jeg blitt min egen marsvin. Jeg er ikke redd for å prøve nye behandlinger, selvfølgelig, etter forsiktig forskning og en samtale med legen min! Noen av de mest effektive verktøyene i mitt nåværende arsenal for kontroll av fibrose anses å være en komplementær behandling, men de jobber for meg, og det er det som betyr noe.

Jeg lærer mye fra mine andre fibro-krigere (se Tips # 7). De er en uvurderlig ressurs og er ofte langt foran forskere når det kommer til naturlige eller alternative behandlinger.

Tips # 9 Hvor godt håndterer du fibromyalgi?

For noen dager siden sa noen i en online fibro-støttegruppe at smerten var kjæresten sin. Kanskje jeg fortsatt ikke er mentalt moden, fordi jeg ikke vil bli venner med smerten min.

Men jeg ser kronisk smerte som en stor lærer. Etter diagnosen vil du lære mye om deg selv, dine kjære og det medisinske samfunnet. Din styrke er testet, noen ganger daglig, og det er opp til deg om du håndterer dette slaget med nåde eller fortvilelse.

Fibromyalgi vil forandre deg som en person. Det avhenger av deg om det er bra eller dårlig, men du har alltid muligheten. Husk det.

Nå er det din tur: Hvilke råd vil du gi til noen som har blitt diagnostisert med fibromyalgi? 

14 thoughts on “9 TIPS FOR ALLE DIAGNOSERTE NESTE MED FIBROMYALGIA

 1. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I will learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 2. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to
  say great blog!

 3. Oh my goodness! Incredible article dude!
  Many thanks, However I am having difficulties with your RSS.

  I don’t know why I cannot join it. Is there anybody else getting the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?

  Thanks!!

 4. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 5. Hi I am so happy I found your blog, I really found you by error, while I was looking on Askjeeve for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say kudos for
  a incredible post and a all round thrilling blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

 6. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished
  to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog
  posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 7. Excellent beat ! I wish to apprentice while you
  amend your web site, how could i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 8. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *