9 TIPS FÖR ALLA DIAGNOSERADE NU MED FIBROMYALGIEN

Du har fått diagnosen fibromyalgi.

Jag vet att du har haft mycket ont i månader, kanske år. Du har förmodligen ändrats från läkare till läkare och försökt ta reda på varför du har konstant smärta och knappt kan gå ur sängen. Du kan till och med känna dig ledsen att du äntligen har en diagnos. Jag vet att det var när jag diagnostiserades 2014.

Men   när jag ser   tillbaka på egen fibromyalgi, har jag fortfarande ett datum:    Jag önskar att jag visste vad jag känner nu.  Så idag håller jag med vad jag önskar att någon skulle ha sagt till mig när de först diagnostiserade mig. Jag hoppas att andras kamp kommer att minskas.

Tips # 1    Blindt accepterar inte din diagnos

Mitt första råd till någon som nyligen diagnostiserats med fibromyalgi är att ifrågasätta sin diagnos. Fibret är en diagnos av uteslutning. Det innebär att läkaren måste utesluta alla andra möjliga sjukdomar. Är du säker på att han eller hon gjorde det?

Alltför ofta identifierar läkare någon med fibromyalgi eftersom det är vägen för minst motstånd. Han vet inte vad som är fel med honom, och det finns inget uppenbart i sitt labarbete, så det måste vara fibromyalgi, eller hur?

Jag uppmanar dock dig att inte blindt acceptera din diagnos. Det är därför: En kanadensisk studie fann att upp till två tredjedelar av patienter med fibromyalgi misdiagnoserades.

Konsekvenserna är enorma. Det betyder att miljontals fibromyalgi lider av odiagnostiserade tillstånd, varav några är troligen behandlingsbara!

(“The Fibro Fix” av Dr. David Brady är en utmärkt bok som behandlar den överdriven diagnosen fibromyalgi, identifierar andra villkor som simulerar fibromyalgi och hur man vet om det verkligen har fibro).

Tips # 2 Hitta en bra läkare

Jag vet att vissa människor bor i områden där medicinska alternativ är begränsade, men om du inte är i denna kategori, gå inte till en läkare som inte respekterar dig eller som inte kan hjälpa dig.

Under åren har jag hört så många skräckhistorier från läkare och kollegor som berättade att det fanns ingen fibromyalgi. Vem sa till dem att de bara blev gamla eller gå ner i vikt?

Om din läkare har sagt eller gjort något av ovanstående, leta efter en ny läkare (om möjligt). Bli inte misshandlad! Låt inte din läkare avbryta din sjukdom!

Du kan inte göra det, och det är inte allt i ditt huvud. Tvivla aldrig på det! Hitta en läkare som tror på fibromyalgi, förstår tillståndets komplexitet och känner till de senaste resultaten.

Jag varnar dig: det är svårt att hitta en bra läkare för fibro. Förvänta dig att gå från läkare till läkare en stund innan du hittar den rätta, men lita på mig, det är värt ansträngningen hos rätt läkare!

Tips # 3 “Rätt läkare” är förmodligen inte en familjemedicin eller reumatolog

Medscape Compensation Report 2016 fann att läkare kräver ett genomsnitt på cirka 15 minuter per besök. Detta är bara tillräckligt länge för att patienten ska bli av med sina symptom, och läkaren måste skriva en recept för att avhjälpa sjukdomen. Det fungerar om du har något så enkelt som influensan, men om du har ett komplicerat kroniskt tillstånd som fibromyalgi kommer det inte att skära det.

Så, vad är lösningen? Hitta vårdgivare som arbetar annorlunda inom vården. I åratal har jag varit med flera familje läkare och specialister. Ingen av dessa läkare behöll svaren för att hjälpa mig att känna mig bättre om Fibro. Du vet varför Eftersom de alla bara tittat på  en  del av mina hälsoproblem.

Den enda framgång som jag hade för att minska mina symptom var att arbeta med läkare som utövar funktionell medicin. Funktionsmedicinska läkare söker en mer systematisk hel kroppsinriktning till hälso- och sjukvården. De förstår att symptom inte uppstår i vakuum. Vår kroniska smärta, matsmältningsbesvär, migräner, trötthet och olika andra symtom relaterade till fibrer som vi upplever är alla sammankopplade och bör behandlas som sådana.

I funktionell medicin är målet att återställa allmän hälsa och inte bara behandla symtomen med de senaste medicinerna. Funktionsmedicinska proffs tenderar att använda många fler verktyg, såsom förändringar i livsstil, naturliga kosttillskott och alternativa terapier än traditionella läkare. Om jag diagnostiserades idag, skulle jag gå direkt till Institutet för funktionell medicin webbplats och försöka hitta en lokal funktionell läkare läkare som är bekant med fibromyalgi.

Jag känner till andra fibropater som har fungerat bra för vårdpersonal, osteopatiska läkare och till och med kiropraktorer. Dessa typer av medicinska leverantörer tenderar att vara mer öppet sinnade. Detta är viktigt eftersom det inte finns något magisk piller för fibromyalgi (se Tips # 4) och du behöver en läkare som inte är rädd för att experimentera med nya behandlingar (se Tips # 8).

Jag föreslår inte att alla traditionella läkare är inkompetenta och slavar i läkemedelsindustrin men jag säger att det är mer benäget att förbättra sina resultat genom att arbeta med en läkare som följer en omfattande och holistisk behandlingsmetod.

Tips # 4 Det finns inget magiskt piller.

Året efter min diagnos försökte jag några vanliga fibromediciner, men ingen hjälpte mig. Antingen fungerade de inte eller de gjorde mig en zombie.

När jag tittade noggrant på resultaten från forskarstudierna om de tre droger som godkändes av amerikanska Food and Drug Administration. UU. För fibromyalgi (Cymbalta, Lyrica och Savella) blev det snabbt klart varför de inte fungerade för mig. Sanningen är att de inte fungerar bra för de   flesta  fibro-patienter. Till exempel rapporterar bara ungefär en tredjedel av patienterna som tar Cymbalta minst 50 procent smärtreduktion, och detta är det mest effektiva läkemedlet av de tre!

Dessa läkemedel    gör    hjälpa    vissa    fibromyalgi – patienten och avskräcka någon från att försöka, men för de flesta av oss finns det inget magiskt piller.

Tips # 5 Det tar mer än bara medicin att må bättre

I forskning stöter jag ibland på så kallade framgångshistorier som involverar människor som helt återhämtade sig från fibromyalgi eller som framgångsrikt har minskat sina symtom. När jag läste deras berättelser upptäckte jag ett mönster: Var och en av dem använde flera modaliteter för att må bättre.

Näringsförändringarna nämns nästan alltid. De övergav socker och bearbetade livsmedel och fick en komplett diet. Många av dem var mejeri, soja och glutenfri.

De har i grunden reviderat sin livsstil. De mediterar eller övar yoga eller tai chi för att lugna sitt hyperaktiva nervsystem. De gör mjuka promenader eller vattenövningar för att vara aktiva. De spenderar regelbundet tid utomhus. De lär sig att flytta sig själva. De har blivit experter inom stresshantering.

Ibland använde de receptbelagda läkemedel, men det var bara en liten del av deras allmänna behandlingsplan. Kort sagt, de har valt en mer naturlig och livsstilbaserad behandlingsmetod.

(Om du är intresserad av en mer komplett behandling, rekommenderar jag att du läser “Manual FibroManual” av Dr. Ginevra Liptan). Det är en av de bästa böckerna om fibromyalgi som jag har läst, eftersom den innehåller information om behandlingar av traditionella material med alternativa terapier och livsstilsrekommendationer. Dr. Liptan förvärvar verkligen   fibromyalgi eftersom hon är en fibro warrior själv!

Tips # 6 Undersök själv

Vi vet alla att läkare är väldigt upptagna, och de flesta har inte tid att hålla sig uppdaterad med den senaste forskningen och behandlingarna under alla de förhållanden som de utsätts för på en viss dag. Så lita inte bara på dem för din helande!

Här är den hårda verkligheten: Så snart du lämnar provrummet blir du nästa patient. De tänker nog inte på dig tills de ser ditt ansikte vid nästa möte.

Så det är upp till    dig att    bli din bästa hälsokampanj. Gå till internet och gör din egen forskning! Ta reda på nya behandlingar eller terapier och ta dem till nästa möte med läkaren för diskussion. (Varning: Vissa läkare kanske inte svarar positivt på behandlingsförslag, och om det händer kan det indikera att du kanske inte arbetar med lämplig läkare). En effektiv och vårdande läkare kommer att vara öppen för att prata om olika behandlingar.

Var proaktiv vid behandling av dina symtom genom att göra de stora livsstilsförändringar som nämns i styrelsen 5.

Bli expert på din kroniska sjukdom! Jag lärde mig tidigt att jag aldrig skulle må bättre om jag bara berodde på mina läkare för mina svar. Du har bara inte tid eller uppmärksamhetskapacitet för den.

Tips 7 Anslut med andra med fibromyalgi

Fibro kan vara ett ensamt och eländigt tillstånd. Vänner och familjemedlemmar kan lida av sin smärta, men sanningen är att ingen faktiskt får fibromyalgi tills han själv har det.

Men det finns en grupp människor som alltid kommer att förstå sitt lidande: deras medkämpar! Försök att kommunicera med andra personer som har fibromyalgi via lokala supportgrupper eller online. (Det finns hundratals supportgrupper för fibromyalgi på Facebook!)

Du lär dig mycket av dina medkrigare! Många av dem har varit i trenchen i årtionden med fibromyalgi, och de vet bättre än vad det är som eliminerar smärta eller hur man eliminerar en lavin av symptom. De omfattar också alla känslomässiga saker som åtföljer en kronisk, oförutsägbar och vital sjukdom.

Ytterligare tips: Lokala supportgrupper är en bra källa för att hitta den bästa fiberspecialisten i ditt samhälle.

Tips # 8 Upptäck nya behandlingar.

I början av min diagnos var det mycket strängare att bara arbeta på bevisade forskningsbehandlingar. Det tog emellertid mig inte lång tid att inse att forskning om fibromyalgi fortfarande är i sin linda och att det inte finns någon behandling med engångsbehandling. En av de stora mysterierna hos fibro är att det som fungerar för en av oss inte nödvändigtvis fungerar för resten av oss.

Det är därför jag har blivit mycket mer öppen om behandlingen. På ett sätt har jag blivit min egen marsvin. Jag är inte rädd för att prova nya behandlingar, naturligtvis, efter noggrann forskning och en konversation med min läkare! Några av de mest effektiva verktygen i mitt nuvarande arsenal för kontroll av fibros anses vara en komplementär behandling, men de fungerar för mig och det är det som är viktigt.

Jag lär mig mycket av mina andra fibro-krigare (se Tips # 7). De är en ovärderlig resurs och är ofta långt före forskare när det gäller naturliga eller alternativa behandlingar.

Tips # 9 Hur bra hanterar du fibromyalgi beror på dig?

För några dagar sedan sa någon i en online fibro-supportgrupp att smärtan var hans flickvän. Kanske är jag fortfarande inte mentalt mogen, för att jag inte vill bli vän med min smärta.

Men jag ser kronisk smärta som en stor lärare. Efter din diagnos lär du dig mycket om dig själv, dina nära och kära och det medicinska samhället. Din styrka testas, ibland dagligen, och det är upp till dig om du hanterar denna kamp med nåd eller förtvivlan.

Fibromyalgi kommer att förändra dig som person. Det beror på dig om det är bra eller dåligt, men du har alltid möjlighet. Kom ihåg det.

Nu är det din tur: Vilket råd skulle du ge till någon som har diagnostiserats med fibromyalgi? 

30 thoughts on “9 TIPS FÖR ALLA DIAGNOSERADE NU MED FIBROMYALGIEN

 1. First off I want to say excellent blog! I had a
  quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and
  clear your thoughts prior to writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes
  tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions
  or tips? Thank you!

 2. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely
  slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 3. Wow, superb blog structure! How lengthy have you been blogging for?
  you made running a blog look easy. The total glance of
  your website is magnificent, let alone the content!

 4. Hello! I realize this is somewhat off-topic but I
  needed to ask. Does managing a well-established blog
  such as yours require a massive amount work? I’m completely new to running a blog however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 5. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through
  a few of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I stumbled upon it
  and I’ll be book-marking it and checking back often!

 6. whoah this weblog is magnificent i really like studying your articles.
  Keep up the great work! You understand, many people are looking
  round for this info, you can aid them greatly. natalielise plenty
  of fish

 7. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest
  thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects
  , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 8. certainly like your web site however you need to take
  a look at the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling issues and I
  to find it very troublesome to inform the truth then again I will certainly come
  again again.

 9. We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your website offered us with
  helpful info to work on. You’ve performed an impressive job and
  our entire group can be thankful to you.

 10. I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Good
  luck for the next!

 11. I got this site from my pal who told me concerning this site and now this time I am visiting this web site
  and reading very informative articles at this time.

 12. It is the best time to make some plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I could
  I want to counsel you some attention-grabbing issues or advice.

  Maybe you could write subsequent articles referring to
  this article. I desire to read even more things about it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *