7 manieren om fibromyalgiepijn en vermoeidheid te verlichten

Als je fibromyalgie hebt, weet je dat het leven 10 keer moeilijker is. Chronische pijnstoornis treft elk deel van uw dag. Je bent moe, pijnlijk en kunt niet helder denken. Dus hoe kun je ermee omgaan? Het verlichten van pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie is mogelijk en we zullen proberen u enkele tips te geven zodat u de symptomen beter kunt beheersen.

Het nadeel is dat elk symptoom, van hersenmist tot pijn, vermoeidheid en depressie, je niet alleen pijn doet, maar ook je relaties, werk en je fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt.

Heeft fibromyalgie een definitieve genezing?

Voorlopig heeft fibromyalgie geen definitieve remedie die voor iedereen werkt, hoewel er hoop is. Dit betekent dat u moet leren leven met fibromyalgiepijn en stappen moet ondernemen om de symptomen te verlichten. Daarom vereist een effectieve behandeling met fibromyalgie een combinatie van medicijnen en leefstijlvaardigheden.

Tips om fibromyalgiepijn en vermoeidheid te verlichten

1. Begin met trainen

Oefening wordt aanbevolen voor de meeste mensen, maar het kan vooral mensen met fibromyalgie helpen, die zich vaak stijf voelen (vooral na ‘s morgens wakker worden) en het rustelozebenensyndroom. Regelmatig trainen kan de stemming en slaap verbeteren, pijn verlichten, vermoeidheid verminderen of de bloedsomloop verbeteren en het hart versterken.

We laten u zien wat de aanbevolen activiteiten zijn voor fibromyalgiepatiënten:

 • Rekken
 • Loop
 • Yoga
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Wateraerobics
 • Krachttraining.

Tijdens het sporten moeten fibromyalgiepatiënten voorzichtig zijn, omdat lichaamsbeweging soms contraproductief kan zijn. Daarom is het zo belangrijk om uw limiet te kennen en uw arts te raadplegen voordat u een trainingsprogramma start of wijzigt.

2. Probeer verschillende therapieën

Patiënten met fibromyalgie ervaren meer pijn dan andere mensen. Ze kunnen het door het hele lichaam voelen of op meerdere gevoelige punten. Watertherapie, lichte aërobe oefeningen, toepassing van warmte of koude, acupunctuur en osteopathische of chiropractische manipulatie helpen fibromyalgiepatiënten.

Het gebruik van verschillende therapieën kan de mobiliteit vergroten, de fysieke functie verbeteren en pijn verlichten. Experts zijn van mening dat fysiotherapie mensen kan helpen hun spiertonus en flexibiliteit te herwinnen. Massage kan sommige mensen helpen, maar het werkt niet altijd voor iedereen omdat zelfs lichte druk de pijn erger kan maken.

Net als bij oefeningen moeten alle therapieën geleidelijk worden uitgevoerd.

3. Eet een gezond dieet

Het eten van een gezond dieet is erg belangrijk voor iedereen, vooral voor mensen met fibromyalgie. Het eten van veel groenten, fruit, volle granen, mager vlees en zuivelproducten geeft je energie, vermindert het gewicht en verbetert de algehele gezondheid terwijl je fibromyalgie bestrijdt. Er zijn enkele voedingsmiddelen die u moet verwijderen, omdat het lijkt dat ze het meest hinderlijk zijn voor mensen met fibromyalgie. Dit zijn deze:

 • Levensmiddelenadditieven zoals MSG en nitraten (het conserveringsmiddel bij hotdogs en spek)
 • Suiker

4. voldoende slaap krijgen

Pijn, stress en angst kunnen een persoon met fibromyalgie van de slaap beroven. Het probleem is dat dit precies het belangrijkste symptoom is van fibromyalgie: vermoeidheid. Veel patiënten hebben ook slaapapneu en daarom zijn er situaties waarin het handig is om naar een slaaponderzoek te gaan om een ​​controle uit te voeren.

In het geval dat u besluit naar de dokter te gaan, controleer dan of er slaapmedicatie voor u geïndiceerd is. Maar probeer vooral goede slaapgewoonten te implementeren. Hier volgen enkele suggesties:

 • Maak van uw kamer een comfortabele plek door het verminderen van geluid en extreme temperaturen.
 • Draag licht, comfortabel beddengoed en kleding.
 • Begin met rituelen om je te helpen ontspannen voor het slapengaan, zoals een ontspannend bad nemen of een boek lezen.
 • Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend en op feestdagen.
 • Als je een dutje doet, mag het niet meer dan een uur duren en voor 15.00 uur.
 • Vermijd cafeïne, alcohol en tabak.
 • Blijf weg van vet en pittig voedsel dat van streek kan zijn of brandend maagzuur kan veroorzaken.
 • Neem overdag de tijd om al uw zorgen weg te nemen.
 • Ga alleen naar bed als u slaperig bent en reserveer het bed alleen om te slapen.

5. Besteed aandacht aan je seksleven

Vrouwen met fibromyalgie ervaren vaak pijn tijdens hun menstruatiecycli en tijdens geslachtsgemeenschap. Pijn of stijfheid van het spiergewricht kan uw vermogen om van privacy te genieten verstoren. Naast fysieke uitdagingen, kunnen negatieve veranderingen in zelfperceptie, zoals onaantrekkelijk, ongemakkelijk voelen of gewoon niet sexy voelen, leiden tot verlies van verlangen. Als stress en angst worden toegevoegd aan dit feit, kunnen ze uiteindelijk onze dagelijkse activiteiten verstoren.

Als je om wat voor reden dan ook de gewoonte hebt gekregen om seks te vermijden om deze of andere redenen, is het goed om te weten dat je hulp kunt zoeken bij de dokter. Je seksuele gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Een arts zal u niet alleen helpen het probleem op te lossen, maar zal ook manieren aanbevelen om uw libido, zelfrespect te vergroten en u te helpen pijn of ongemak te beheersen.

6. Verminder stress

Fibromyalgie kan het geheugen aantasten en zogenaamde  fibro-mist  of  fibrofog veroorzaken , een onvermogen om helder te denken. Dit kan bijzonder frustrerend zijn wanneer u eenvoudige taken probeert uit te voeren. Stress kan een oorzaak zijn van fibromyalgie, omdat constante stress het endocriene systeem kan leegmaken en hormoonspiegels kan veranderen.

Om de symptomen van fibro-mist te overwinnen, willen we u wat advies geven, zodat u uw last kunt beheersen:

 • Zet uw dagelijkse activiteiten voort . Patiënten met fibromyalgie verergeren soms onbewust pijn en vermoeidheid door te overdrijven als ze zich goed voelen.
 • Probeer ontspanningstechnieken . Methoden die helpen bij het verminderen van stress en pijn zijn ademhalings- en ontspanningsoefeningen, meditatie, aromatherapie en biofeedback. De laatste gebruikt een machine om patiënten te helpen hun lichaamssignalen te lezen om angst en pijn te verminderen.
 • Bepaal grenzen . Mogelijk moet u op het werk met uw supervisor spreken om uw planning te wijzigen, uw werklast te verminderen of gewoon uw behoeften te identificeren en te communiceren. Het is ook goed dat uw collega’s up-to-date zijn.
 • Raadpleeg een cognitieve gedragstherapeut . Deze vorm van psychotherapie onderzoekt hoe ons denken van invloed is op hoe we ons voelen en wat we doen. Patiënten met fibromyalgie kunnen veel emotionele stoornissen hebben en therapie kan helpen deze onder controle te houden.

7. Probeer kruiden en supplementen

Magnesium en acetyl-L-carnitine kunnen de symptomen van fibromyalgie helpen verlichten. Magnesium vermindert zenuw- en spierpijn, dus als dit mineraal op is, ervaart het lichaam meer pijn. Bovendien gebruikt het lichaam acetyl-L-carnitine om een ​​ander hormoon, acetylcholine, te produceren, dat in de hersenen wordt gebruikt om de stemming, het geheugen en concentratieproblemen te verbeteren, die vaak samenvallen met fibromyalgie.

Als u besluit deze supplementen, kruiden of andere therapieën die u overweegt te gebruiken, raden we u aan om uw arts te raadplegen, omdat hij of zij u kan begeleiden en kan bepalen wat voor u het beste is.

We weten dat fibromyalgie een stille ziekte is, die niet wordt gezien en die zo moeilijk te begrijpen is voor degenen die het niet hebben. Daarom willen wij graag uw mening en ervaring hierover lezen, zodat wij samen deze sector van de bevolking met aanmoediging en advies kunnen ondersteunen. En jij, lijd je of ken je een familielid of goede vriend met fibromyalgie?

5 thoughts on “7 manieren om fibromyalgiepijn en vermoeidheid te verlichten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *