7 ernstige ziekten geassocieerd met fibromyalgie. Je hebt het waarschijnlijk niet gemerkt.

Por Denise Mann

Ongeveer 10 miljoen Amerikanen lijden aan fibromyalgie, gekenmerkt door pijnlijke en pijnlijke punten door het hele lichaam; moe; slapeloosheid; en cognitieve problemen bekend als fibro-mist.

Helaas hebben mensen met fibromyalgie meer kans dan sommige mensen in de algemene bevolking om bepaalde andere aandoeningen aan te gaan.

Als u fibromyalgie heeft, zijn hier zeven andere gezondheidsproblemen.

migraine

Een aanzienlijk aantal mensen met fibromyalgie heeft ook migraine en / of spanningshoofdpijn, zegt Robert Duarte, MD, directeur van het North Coast Pain Institute van het Long Island Jewish Health System in Manhasset, New York.

“Een onderliggende verstoring van hersenchemicaliën, serotonine en noradrenaline, speelt een rol bij hoofdpijn en fibromyalgie,” zegt hij.

Antidepressiva die deze chemicaliën in de hersenen aanvallen, kunnen migraine verlichten, voegt hij eraan toe. Spanningshoofdpijn kan ook reageren op biofeedback.

Auto-immuunziekten

Tot een kwart van de mensen met auto-inflammatoire ziekten, waaronder reumatoïde artritis (RA), lupus, syndroom van Sjögren en de ziekte van Bechterew, ze hebben ook symptomen van fibromyalgie. De precieze aard van deze verbinding is nog niet begrepen.

Fibromyalgie is geen ontstekingsziekte, maar sommige onderzoeken suggereren dat RA en andere ontstekingsziekten het risico op fibromyalgie kunnen verhogen.

Benen zonder rust

Slapeloosheid en andere slaapproblemen komen vaak voor bij patiënten met fibromyalgie, zegt Lesley Arnold MD, een psychiater aan de University of Cincinnati School of Medicine. Rusteloze benen, of de overweldigende behoefte om de benen in rust te bewegen, kan tot 11 keer meer voorkomen bij mensen met fibromyalgie dan bij diegenen die dat niet doen. Het is niet duidelijk hoe deze twee factoren precies verband houden, maar veel fibromyalgiebehandelingen verbeteren ook rusteloze benen, om nog maar te zwijgen van de algehele slaapkwaliteit.

Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom (IBS) wordt gekenmerkt door buikkrampen en episoden van obstipatie en / of diarree. 30% tot 70% van de mensen met fibromyalgie hebben ook IBS.

“Net als fibromyalgie is IBS een pijnsyndroom”, zegt dr. Arnold.

Bekkenpijn

Mensen met fibromyalgie rapporteren eerder bekkenpijn, prikkelbaarheid van de blaas en menstruatiekrampen, en sommige van de medicijnen die fibromyalgiesymptomen verlichten, kunnen ook deze andere pijn verlichten.

Meer onderzoek is nodig om het verband tussen deze pijntoestanden en fibromyalgie te begrijpen.

Depressie en angst

Meer dan de helft van de mensen met fibromyalgie heeft op een bepaald moment in hun leven ook mentale of emotionele problemen, zoals depressie en angst. “Het is minder een oorzaak-gevolg relatie of een ei-kip relatie,” zegt Dr. Arnold. “(Maar) ze kunnen gemeenschappelijke en onderliggende oorzaken delen.”

Het gebrek aan chemicaliën in de hersenen, zoals serotonine en norepinephrine, is betrokken bij zowel gemoedstoestand als pijnstoornissen, zegt hij. Veel medicijnen die worden gebruikt om fibromyalgie te behandelen, zijn ook antidepressiva.

zwaarlijvigheid

“Obesitas en fibromyalgie delen een complexe relatie, en we kunnen het niet negeren”, zegt dr. Arnold.

Veel mensen met fibromyalgie leiden een sedentaire levensstijl vanwege hun chronische pijn en het gebrek aan regelmatige fysieke activiteit verhoogt het risico op overgewicht of obesitas.

“Overgewicht zorgt voor meer mechanische belasting van de gewrichten, wat meer pijn kan veroorzaken en fibromyalgie kan verergeren”, zegt dr. Arnold. Daarnaast zijn vetopslagplaatsen pro-inflammatoir, wat pijn kan verergeren.

11 thoughts on “7 ernstige ziekten geassocieerd met fibromyalgie. Je hebt het waarschijnlijk niet gemerkt.

 1. Ik wil alleen de Nederlandse versie maar ontvangen. Ik kreeg vanaf ca 12 uur wel 30 à 40 nieuwsbrieven binnen in allerlei denkbare talen. Daarom graag nogmaals mijn vraag ALLEEN DE NEDERLANDSE VERSIE te sturen.
  Bij voorbaat mijn dank hiervoor

 2. Hello mates, how is the whole thing, and what you desire to say
  on the topic of this paragraph, in my view its in fact amazing
  designed for me.

 3. Hi, Neat post. There’s an issue along with your website in web explorer, could check this?
  IE nonetheless is the market leader and a big element of
  people will leave out your wonderful writing due to this problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *