5 natuurlijke sleutels om fibromyalgie te verlichten

Het is een ziekte zonder bekende oorzaak en een moeilijke diagnose die chronische pijn en vermoeidheid veroorzaakt. We bieden u een gids om te weten hoe u met uw symptomen moet omgaan.

Vermoeidheid en pijn zijn enkele van  de levensveranderende  symptomen   van mensen met fibromyalgie. Er zijn natuurlijke hulpbronnen die ze helpen verminderen door het psychofysisch evenwicht te bevorderen.

Een patiënt met fibromyalgie peregrina overlegt gemiddeld zeven jaar in een medisch consult   totdat hij de diagnose krijgt. Maar dit helpt niet veel, omdat conventionele behandelingen de symptomen nauwelijks verlichten. Om deze reden nemen velen hun toevlucht tot natuurlijke en complementaire therapieën.

HOEVEEL MENSEN BEÏNVLOEDT FIBROMIALGIE?

In Spanje lijden tussen 900.000 en 1.600.000 mensen aan fibromyalgie, 80% vrouwen  . Symptomen beginnen rond de leeftijd van 37 jaar en de meest voorkomende zijn vermoeidheid en pijn – vooral op bepaalde gevoelige punten in het hele lichaam -, slaapstoornissen, duizeligheid, pijnlijke menstruatie, angst, depressie en concentratie- en geheugenproblemen.

Bovendien komt het relatief vaak voor dat bij een persoon met fibromyalgie ook   chronisch vermoeidheidssyndroom  , endometriose, interstitiële cystitis, prikkelbare darmsyndroom, temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie of chronische vulvaire pijn wordt vastgesteld.


RECENTE ERKENNING

De Spaanse gezondheidsautoriteiten erkenden fibromyalgie pas in 1997  , vier jaar na de Wereldgezondheidsorganisatie, maar dat betekent niet dat het een nieuwe aandoening is. Hippocrates al beschreven in de 4e eeuw voor Christus. C. gevallen van diffuse musculoskeletale pijn.

De eerste definitie van fibromyalgie als klinische entiteit werd in 1904 door Gowers gemaakt: hij noemde het ‘fibrinolitis’. Tot het einde van de 20e eeuw kon het worden gediagnosticeerd als neurasthenie, hereniging en psychosomatische of endocriene stoornis.

De toenemende erkenning van fibromyalgie   heeft te maken met een grotere wetenschappelijke kennis van de aandoening en met de vooruitgang van vrouwen in hun rechten. Volgens een rapport van Benigno Casanueva, een expert in fibromyalgie, heeft 75% van de artsen geen specifieke training over de ziekte gekregen en is nog niet officieel erkend dat het arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken, een realiteit in de ernstigste gevallen.

EEN ZIEKTE ZONDER Bekende oorzaak

Niet alle patiënten hebben symptomen met dezelfde intensiteit en over het algemeen is   het verloop van de ziekte onvoorspelbaar, omdat het periodes van relatieve remissie afwisselt met uitbraken of crises  . De meeste mensen kunnen het aan en gaan door met hun normale bezigheden, maar sommigen voelen zich niet in staat om te werken en genieten van de dag.

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend  . De onderzoekers suggereren dat er mogelijk een virale of bacteriële infectie, een ernstig traumatisch ongeval of een emotionele crisis aan de bron is.

Om de diagnose te stellen, voert de arts een interview uit en controleert hij op verhoogde gevoeligheid voor pijn in de meeste van een reeks van 18 punten verspreid over het hele lichaam,   myofasciale punten genoemd  .

Er zijn geen waarneembare afwijkingen   door bloedonderzoek, echografie of andere tests, maar er wordt aangenomen dat het de productie of werkzaamheid van neurotransmitters die de pijngevoeligheid reguleren, met name serotonine, somatomedine c, stof p en norepinefrine, vermindert.


EFFECTIEVE NATUURLIJKE AIDS OM PIJN TE VERMINDEREN

De conventionele geneeskunde beschouwt fibromyalgie als   een ongeneeslijke chronische ziekte   en behandelt het in principe met pijnstillers, ontstekingsremmers, spierverslappers en antidepressiva.

Maar meer dan de helft van de patiënten is ontevreden over de beperkte werkzaamheid en de vaak voorkomende bijwerkingen. Ze   zoeken vaak hulp bij   natuurlijke medicijnen die individuele behandelingen voorstellen om het fysiologische en emotionele evenwicht te herstellen  .

1. TAICHÍ Y CHIKUNG

Onderzoek suggereert dat tai chi – met zijn precieze, langzame, cirkelvormige bewegingen die op de energie-meridianen werken – fibromyalgiepatiënten ten goede kan komen. Een studie uitgevoerd in 2010 door het team van Dr. Chenchen Wang aan de Tufts University (Verenigde Staten) concludeerde dat het   beoefenen van tai chi gedurende 12 weken de pijn verminderde en de slaap en het humeur verbeterde  .

De kracht van de resultaten   bracht de New Journal of Medicine ertoe om de nieuwsgierigheid van patiënten naar tai chi en soortgelijke disciplines zoals yoga te stimuleren. Een andere proef had een jaar eerder aangetoond dat chikung – meer gebaseerd op concentratie- en ademhalingsoefeningen – ook de symptomen verlichtte.


2. LYMPHATISCHE AFVOER EN VERBINDENDE WEEFSELMASSAGE

Ze kunnen de pijndrempel  en kwaliteit van leven bij fibromyalgie verhogen  . Deze en andere technieken die zachte manipulaties uitvoeren, lijken de verwijdering van gifstoffen en de levering van voedingsstoffen aan weefsels te verbeteren. Hieraan worden de psychische voordelen toegevoegd door fysiek contact en ontspanning.


3. ACUPUNCTUUR

Het is effectief in het verminderen van ongemak  , hoewel de reactie van elke persoon sterk varieert: sommigen voelen zich opgelucht en anderen merken het verschil nauwelijks op.

4. HYDROTHERAPIE

Een aantal auteurs beveelt zowel warme als koude baden aan  : Englert adviseert koude kamers (van –67ºC tot –150ºC) om de pijndrempel te verhogen; Gutenbrunner, de frequente sauna (12 sessies in 6 weken), en Yurkuran, baden van 20 minuten bij 37 ° C.

 Ook baden in zwavelhoudend water met zouten  hebben enige werkzaamheid laten zien. De meest effectieve hydrotherapiebehandelingen worden ontvangen in spa’s, maar koude of warme verpakkingstoepassingen, stralen, douches en baden kunnen ook thuis worden uitgevoerd. Te hete of langdurige toepassingen verergeren echter soms de symptomen. Er moet een deskundige worden geraadpleegd.


5. VOEDINGSTHERAPIE

Bepaalde supplementen zijn gebruikt om de gevoeligheid voor pijn te verminderen en het zenuwstelsel te versterken:

 • Magnesium  . Er is gesuggereerd dat een tekort aan dit mineraal in de voeding vatbaar kan zijn voor fibromyalgie. Er zijn studies met tegenstrijdige resultaten over de therapeutische bruikbaarheid van magnesium. Hoe dan ook, ervoor zorgen dat voldoende via de voeding wordt verkregen, kan alleen maar gunstig zijn, omdat dit mineraal essentieel is voor de balans van het zenuwstelsel en een goede spierfunctie. Rijk voedsel is noten, volle granen, peulvruchten en groenten en fruit in het algemeen. Als supplement is een optimale dosis ongeveer 300-600 mg per dag.
 • S-adenosylmethionine  . Het is een aminozuursamenstelling die pijnlijke gebieden vermindert en de stemming verbetert. Hoewel sommige onderzoeken de effectiviteit ondersteunen, wordt het therapeutische nut ervan bij fibromyalgie betwist. Bovendien is het relatief duur en is het niet vrij van bijwerkingen en geneesmiddelinteracties.
 • 5-hydroxytryptofaan  . Het wordt verkregen uit de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia simplicifolia. Het nut ervan is gebaseerd op het vermogen om de synthese van serotonine te bevorderen, waarvan het tekort een sleutelrol speelt bij depressie en slapeloosheid. Het verhoogt ook het niveau van endorfines, met een stimulerend, euforisch en analgetisch effect. Volgens verschillende onderzoeken is de aangegeven dosis driemaal daags 100 mg.


DE HOMEOPATHISCHE AANPAK

In een studie uit 2004 van het Center for Integrative Medicine aan de Universiteit van Arizona (Verenigde Staten) werden verbeteringen in geïndividualiseerde homeopathische behandelingen waargenomen, zoals verminderde gevoeligheid voor pijn en neiging tot depressie, en verhoogde kwaliteit van leven en algemene gezondheid.

Het succes van homeopathie   hangt grotendeels af van het vermogen van de professional om de behandeling te personaliseren. Er is een grote diversiteit aan homeopathische middelen, maar sommige zijn vaak geïndiceerd bij fibromyalgie: Rhus toxicodendron, Arnica montana en Bryonia alba.

Andere therapieën zijn in sommige gevallen succesvol geweest  . Meditatie vermindert bijvoorbeeld volgens KH Kaplan van de University of Massachusetts (Verenigde Staten) angst, en magneettherapie kan pijn verlichten.


EEN STILER LEVEN

Natuurlijk   kan en mag een persoon met fibromyalgie niet alle beschikbare therapeutische middelen gebruiken  . Het zou nog een oorzaak van stress zijn die niet bij je past. Het meest verstandige is om de therapieën te kiezen die het meest toegankelijk, aantrekkelijk en gemakkelijk in uw dagelijkse routine zijn op te nemen.

Het kan achtereenvolgens worden getest,   waarbij degenen worden weggegooid die geen effecten produceren binnen een periode van maximaal drie maanden. Maar bovenal is het goed om te beseffen dat symptomen kunnen worden beheerst en verminderd.

De ziekte vereist tenslotte alleen   een rustiger en gezonder leven  en de meeste maatregelen zijn geïndiceerd om het welzijn van iedereen te verbeteren, zelfs als ze gezond zijn.


DE STEUN VAN DE GENEESMIDDELEN

Als ze regelmatig worden ingenomen, kunnen sommige planten ontstekingen verminderen en het immuunsysteem en het endocriene systeem stimuleren.

 • Hypericum (Hypericum perforatum)  . Er zijn geen onderzoeken naar de indicatie bij fibromyalgie, maar het milde antidepressieve effect kan nuttig zijn. Als er al medicatie is ingenomen, raadpleeg dan een arts.
 • Ginseng (Panax-ginseng)  . Dit stimulerende middel helpt zich aan te passen aan stressvolle situaties. Het kan dienen tegen vermoeidheid en angst. Niet geschikt bij slapeloosheid.
 • Valeriaan (Valeriana officinalis)  . Het is geschikt als u lijdt aan slaapstoornissen of een gevoel van niet rusten. De dagelijkse dosis is tussen 450 en 900 mg waterig extract. Het kan ook een half uur voor het slapen worden toegevoegd aan warm badwater.


HOE ZORG JE ZELF ELKE DAG OM WELZIJN TE VERDIENEN

De beste behandeling voor mensen met fibromyalgie is dat ze kunnen worden afgeleverd door dagelijkse zelfzorg. Dit is de basis van uw welzijn, die kan worden versterkt met therapeutische aanbevelingen.

 • Verminder stress  . Het is noodzakelijk om de werklast en verantwoordelijkheden te verminderen (bijvoorbeeld leren om ‘nee’ te zeggen zonder je schuldig te voelen), evenals de oorzaken van emotionele stress. Het is raadzaam om een ​​techniek uit te voeren waarbij ontspanning (tai chi, yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie …), wandelen, luisteren naar muziek of lezen betrokken is.
 • Zorg voor voldoende slaap  . Het is niet nodig om tijdens het slapen te beknibbelen. Als je al 8 uur per nacht slaapt, kan het nuttig zijn om een ​​kort dutje te doen. Het is raadzaam om het ritme en de intensiteit van het licht geleidelijk te verminderen en altijd naar bed te gaan en tegelijkertijd op te staan.
 • Dagelijkse lichaamsbeweging  . Zachte aërobe activiteit (zoals stevig wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen, waarbij zowel pulmonale als cardiale inspanning nodig is) is zeer effectief bij het beheersen van de symptomen. In het begin kunnen ze ongemak ervaren, maar daarna verminderen ze. Watergymnastiek in een verwarmd zwembad wordt sterk aanbevolen.
 • Dieet verandert  . Ze zijn essentieel. Er zijn verschillende hypothesen over welke de meest effectieve modificaties zijn, maar bijna alle experts zijn het erover eens dat de toevoegingen – met name mononatriumglutamaat en aspartaam ​​- moeten worden geëlimineerd en dat de aanwezigheid van plantaardig, heel en vers voedsel moet worden versterkt. Een hogere consumptie van omega-3-vetten wordt ook vaak aanbevolen vanwege het ontstekingsremmende effect (bijvoorbeeld door vlas te nemen).
 • Accessoires  . Dr. Thomas Dykman adviseert om aan te vullen met extractgel van aloë vera, gelyofiliseerde groenten en fruit en supplementen van multimineralen en multivitaminen. Andere auteurs bevelen een veganistisch dieet aan (zonder zuivel of eieren) met veel vers, rauw voedsel. Antioxidanten, zoals anthocyanen in paars fruit, lijken een positief effect te hebben bij sommige patiënten, die beter slapen en rusten.

9 thoughts on “5 natuurlijke sleutels om fibromyalgie te verlichten

 1. Heel fijn zoveel informatie.ik heb al ruim 23 jaar fibromyalgie, maar heel veel klachten die ik heb had ik niet aan gedacht dat dat erbij hoort. Bedankt

 2. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so
  I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 3. I do agree with all the concepts you have introduced on your post.
  They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for starters.
  Could you please lengthen them a little from next time?
  Thank you for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *