5 naturliga nycklar för att lindra fibromyalgi

Det är en sjukdom utan känd orsak och en svår diagnos som orsakar kronisk smärta och trötthet. Vi erbjuder dig en guide för att veta hur du hanterar dina symtom.

Trötthet och smärta är några av  de livsförändrande  symtomen   hos personer med fibromyalgi. Det finns naturresurser som hjälper till att minska dem genom att främja psykofysisk balans.

En patient med fibromyalgi peregrina konsulterar i en medicinsk konsultation i genomsnitt sju år   tills han får en diagnos. Men detta hjälper inte mycket, eftersom konventionella behandlingar knappast lindrar symtomen. Av denna anledning tar många till naturliga och kompletterande behandlingar.

HUR Många människor påverkar FIBROMIALGIA?

I Spanien lider mellan 900 000 och 1 600 000 personer fibromyalgi, 80% kvinnor  . Symtomen börjar omkring 37 års ålder och de vanligaste är trötthet och smärta – särskilt i vissa känsliga punkter i kroppen – sömnstörningar, yrsel, smärtsamma perioder, ångest, depression och koncentrations- och minnesproblem.

Dessutom är det relativt ofta att en person med fibromyalgi också diagnostiseras   med kroniskt trötthetssyndrom  , endometrios, interstitiell cystit, irriterande tarmsyndrom, temporomandibulär leddysfunktion eller kronisk vulvarsmärta.


SENASTE ERKÄNNANDE

Spanska hälsomyndigheter erkände inte fibromyalgi förrän 1997  , fyra år efter att Världshälsoorganisationen gjorde det, men det betyder inte att det är en ny sjukdom. Hippokrates beskrev redan på 400-talet f.Kr. C. fall av diffus muskuloskeletalsmärta.

Den första definitionen av fibromyalgi som en klinisk enhet gjordes av Gowers 1904: han kallade det “fibrinolitis.” Fram till slutet av 1900-talet kunde det diagnostiseras som neurasteni, återförenas och psykosomatisk eller endokrin sjukdom.

Det ökande erkännandet av fibromyalgi   har att göra med en större vetenskaplig kunskap om störningen och med kvinnors främjande av deras rättigheter. Enligt en rapport från Benigno Casanueva, en expert på fibromyalgi, har 75% av läkarna emellertid inte fått någon särskild utbildning om sjukdomen och det är ännu inte officiellt erkänt att det kan orsaka arbetshinder, en verklighet i de allvarligaste fallen.

En sjukdom utan känt orsak

Inte alla patienter lider av symtom med samma intensitet och i allmänhet är   sjukdomsförloppet oförutsägbart eftersom det växlar perioder med relativ remission med utbrott eller kriser  . De flesta kan hantera det och fortsätta med sina normala aktiviteter, men vissa känner sig oförmögna att arbeta och njuta av dagen till dag.

Orsaken till fibromyalgi är fortfarande okänd  . Forskarna antyder att det kan vara en virus- eller bakterieinfektion, en allvarlig traumatisk olycka eller en emotionell kris vid källan.

För att diagnostisera det, gör läkaren en intervju och kontrollerar för ökad känslighet för smärta i de flesta av en serie med 18 punkter spridda över hela kroppen, som kallas   myofasciala punkter  .

Det finns inga påvisbara avvikelser   genom blodprover, ultraljud eller andra test, men det tros minska produktionen eller effekten av neurotransmittorer som reglerar smärtkänslighet, särskilt serotonin, somatomedin c, substans p och noradrenalin.


EFFEKTIVA NATURLIGA HJÄLP FÖR ATT Minska pinchen

Konventionell medicin anser fibromyalgi som   en obotlig kronisk sjukdom   och behandlar den i princip med smärtstillande medel, antiinflammatorier, muskelrelaxande medel och antidepressiva medel.

Men mer än hälften av patienterna är missnöjda med dess begränsade effekt och vanliga biverkningar. De   söker ofta hjälp i   naturliga mediciner som föreslår individualiserade behandlingar som syftar till att återfå den fysiologiska och emotionella balansen  .

1. TAICHÍ Y CHIKUNG

Forskning tyder på att tai chi – med sina exakta, långsamma, cirkulära rörelser som verkar på energimeridianerna – kan gynna fibromyalgipatienter. En studie som genomfördes 2010 av Dr. Chenchen Wangs team vid Tufts University (USA) drog slutsatsen att att   öva tai chi i 12 veckor minskade smärta och förbättrade sömnen och humöret  .

Resultatens kraftfullhet   ledde till att New Journal of Medicine rekommenderade att patienternas nyfikenhet kring tai chi och liknande discipliner som yoga uppmuntras. Ett annat försök visade ett år tidigare att chikung – mer baserat på koncentrations- och andningsövningar – också lindrade symptom.


2. LYMFATISK DRAINERING OCH ANSLUTNING AV VÄSKA MASSAGE

De kan öka smärttröskeln   och livskvaliteten vid fibromyalgi. Dessa och andra tekniker som utför försiktiga manipulationer verkar förbättra toxinavlägsnandet och näring av näringsämnen till vävnader. Till detta läggs de psykiska fördelarna på grund av fysisk kontakt och avslappning.


3. AKUPUNKTUR

Det är effektivt för att minska obehag  , trots att varje person svarar mycket: vissa känner stor lättnad och andra märker knappast skillnaden.

4. HYDROTERAPI

Ett antal författare rekommenderar både varma och kalla bad  : Englert rekommenderar kallkammare (från –67 ºC till –150 ºC) för att öka smärttröskeln; Gutenbrunner, den frekventa bastun (12 sessioner på 6 veckor) och Yurkuran, 20-minutersbad vid 37 ° C.

 Bad i svavelhaltigt vatten med salter  har också visat en viss effekt. De mest effektiva hydroterapibehandlingarna tas emot i spa, men kall- eller varmpaketapplikationer, strålar, duschar och bad kan också utföras hemma. Men för heta eller långvariga applikationer förvärrar ibland symtomen. En expert bör konsulteras.


5. NUTRITIONELLTERAPI

Vissa tillskott har använts för att minska sårbarheten för smärta och stärka nervsystemet:

 • Magnesium  . Det har föreslagits att brist på detta mineral i kosten kan predisponera för fibromyalgi. Det finns studier med motstridiga resultat om den terapeutiska användbarheten av magnesium. I vilket fall som helst kan det bara vara fördelaktigt att säkerställa att tillräckligt med dieten erhålls, eftersom detta mineral är viktigt för nervsystemets balans och god muskelfunktion. Rika livsmedel är nötter, fullkorn, baljväxter och grönsaker och frukter i allmänhet. I tillägg är en optimal dos cirka 300-600 mg dagligen.
 • S-adenosylmetionin  . Det är en aminosyraförening som minskar smärtsamma områden och förbättrar humöret. Även om vissa studier stöder dess effektivitet, är dess terapeutiska användbarhet vid fibromyalgi ifrågasatt. Dessutom är den relativt dyr och är inte fri från biverkningar och läkemedelsinteraktioner.
 • 5-hydroxytryptofan  . Det erhålls från frön från den afrikanska växten Griffonia simplicifolia. Dess användbarhet är baserad på dess förmåga att främja syntesen av serotonin, vars brist spelar en nyckelroll i depression och sömnlöshet. Det ökar också nivån av endorfiner med en stimulerande, euforisk och smärtstillande effekt. Enligt flera studier är den angivna dosen 100 mg tre gånger om dagen.


DEN HOMEOPATISKA ANVÄNDNINGEN

I en studie från 2004 från Center for Integrative Medicine vid University of Arizona (USA) observerades förbättringar i individualiserad homeopatisk behandling, såsom minskad känslighet för smärta och tendens till depression och ökad livskvalitet och allmän hälsa.

Framgången för homeopati   beror till stor del på den professionella förmågan att anpassa behandlingen. Det finns en stor mångfald av homeopatiska medel, men vissa indikeras ofta vid fibromyalgi: Rhus toxicodendron, Arnica montana och Bryonia alba.

Andra terapier har varit framgångsrika i vissa fall  . Till exempel minskar meditation ångest, enligt KH Kaplan, från University of Massachusetts (USA), och magnetterapi kan lindra smärta.


ETT ROLIGT LIV

Naturligtvis   kan och behöver inte en person med fibromyalgi använda alla tillgängliga terapeutiska resurser  . Det skulle vara ytterligare en orsak till stress som inte passar dig. Det mest förnuftiga att göra är att välja de terapier som är de mest tillgängliga, attraktiva och enkla att integrera i din dagliga rutin.

Det kan testas successivt och   kassera de som inte ger effekter inom en högsta period av tre månader. Men framför allt är det fördelaktigt att inse att symptom kan hanteras och minskas.

När allt kommer omkring   krävs det att leva ett lugnare och hälsosammare liv  , och de flesta åtgärder anges för att öka vem som helst, även om de är friska.


MEDICINPLANTERENS STÖD

Om de tas regelbundet kan vissa växter minska inflammation och stimulera immunsystemet och endokrina system.

 • Hypericum (Hypericum perforatum)  . Det finns inga studier på dess indikation vid fibromyalgi, men dess mild antidepressiva effekt kan vara användbar. Om medicinering redan har tagits, kontakta en läkare.
 • Ginseng (Panax ginseng)  . Denna stimulant hjälper till att anpassa sig till stressande situationer. Det kan tjäna mot trötthet och ångest. Inte lämpligt vid sömnlöshet.
 • Valerian (Valeriana officinalis)  . Det är lämpligt om du lider av sömnstörningar eller en känsla av att inte vila. Den dagliga dosen är mellan 450 och 900 mg vattenhaltigt extrakt. Det kan också läggas till varmt badvatten en halvtimme innan du sover.


Hur du tar hand om dig själv varje dag för att tjäna välstånd

Den bästa behandlingen för personer med fibromyalgi är att de kan levereras genom daglig egenvård. Detta är grunden för ditt välbefinnande, som kan förbättras med terapeutiska rekommendationer.

 • Minska stress  . Det är nödvändigt att minska arbetsbelastningen och ansvaret (lära till exempel att säga ”nej” utan att känna sig skyldig), liksom orsakerna till emotionell stress. Det är lämpligt att genomföra en teknik som involverar avkoppling (tai chi, yoga, andningsövningar, meditation …), promenader, lyssnar på musik eller läser.
 • Få tillräckligt med sömn  . Det finns inget behov att snåla i sömn. Om du redan sover 8 timmar om natten kan det vara fördelaktigt att ta en kort tupplur. Det är lämpligt att gradvis minska ljusets rytm och intensitet och alltid gå i säng och stå upp vid samma tidpunkter.
 • Daglig träning  . Mjuk aerob aktivitet (som snabb promenader, springa, simma eller cykla, som kräver både lung- och hjärtinsatser) är mycket effektiv för att kontrollera symtomen. Först kanske de känner obehag, men sedan minskar de. Vattengymnastik i en uppvärmd pool rekommenderas starkt.
 • Diet förändras  . De är viktiga. Det finns flera hypoteser om vilka de mest effektiva ändringarna är, men nästan alla experter är överens om behovet av att eliminera tillsatserna – särskilt monosodium glutamat och aspartam – och att förstärka närvaron av vegetabiliska, hela och färska livsmedel. En högre konsumtion av omega-3-fetter rekommenderas också ofta på grund av dess antiinflammatoriska effekt (till exempel att ta lin).
 • Tillbehör  . Dr Thomas Dykman rekommenderar komplettering med aloe vera-extrakt gel, frystorkade frukter och grönsaker och tillskott av multimineraler och multivitaminer. Andra författare rekommenderar en vegansk diet (utan mejeri eller ägg) med mycket färsk, rå mat. Antioxidantföreningar, såsom antocyaniner i lila frukter, verkar ha en positiv effekt hos vissa patienter som lyckas sova och vila bättre.

3 thoughts on “5 naturliga nycklar för att lindra fibromyalgi

 1. It is the best time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I have learn this submit and
  if I may just I desire to counsel you few fascinating things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.

  I wish to read more things approximately it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *