22 saker som människor inte vet vad de gör för de har fibromyalgi

När man kämpar mot en osynlig sjukdom som fibromyalgi är främlingar inte alltid uppenbara. När han vägrar en inbjudan eller väljer att ta hissen istället för trappan är det alltför lätt för människor att anta orsakerna till det – utan att inse att han faktiskt bara gör allt för att kontrollera sina symtom.

Vi arbetar i samarbete med National Fibromyalgia Association för att fråga våra Facebook-samhällen vilka vardagliga saker som människor inte inser att de är rotade i sin fibromyalgi. Deras svar avslöjar de hemliga strider som fibro-krigare möter varje dag, och att om vänner och familj uppmärksammar, kommer de att se hur hårt deras nära och kära klarar de smärtsamma effekterna av fibromyalgi.

Här är vad de berättade för oss:

1. “Duscha inte varje dag och tvätt inte. Människor ser mig som lat, men i verkligheten prioriterar jag vad jag kan göra varje dag. Annars skulle jag vara borta i en månad. Det är svårt för människor att förstå hur mycket energi och ansträngning som krävs för att utföra de enklaste uppgifterna. ”

2. ”Jag håller många av mina gardiner stängda och apparaternas ljusstyrka låg. När jag har en blixt gör det ont mycket. Min lukt och örat är för känsliga. Upprepande ljud är onda för mig.

3. ”Nap. Jag hatar att sova under dagen. Jag känner mig eländig när jag sover, men om jag inte går till sängs kommer jag att falla. Några av mina vänner älskar att ta en tupplur och komma på när jag berättar för dem att jag tillbringade eftermiddagen i sängen. För mig är dock tupplur bara ett sätt att mitt liv inte är mitt nu. ”

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och en förgrund

4. ”Jag strammade käken väldigt hårt när jag gjorde ont (det verkar förmodligen att jag ritar konstiga ansikten!). Folk tycker också att jag är konstig att inte dricka alkohol, men det reagerar med min medicinering och en baksmälla känns en miljon gånger sämre! ”

5. ”Jag gnuggar ofta händerna och ibland på mina fötter. De flesta tycker inte att det är mer än självgodhet. Verkligheten är att jag lider av svaghet och smärta varje dag i mina händer, armar och ben. ”

6. ”I helgen var jag på bröllop. De flesta människorna vid mitt bord dansade och försökte säga mig att gå med dem. De vet inte att jag tappat leende genom smärtan och att det var en två timmars kamp bara för att klä sig och dyka upp. Det fanns inte längre någon styrka att dansa.

7. “Google-Earth-ing överallt jag måste åka (eller jag planerar att åka dit) och jag har aldrig varit förut för att bedöma om byggnaden skulle ha trappor (inom och utanför) och en parkeringsplats i närheten. ”

8. ”Jag bär många diffusa strumpor eftersom jag har problem med kalla fötter. Fibromyalgi betyder att min smärta ökar ännu mer när jag är förkylt. Ugg-stövlar är också användbara eftersom de är mjuka och varma. ”

9. ”Undvik familjeåterföreningar så mycket som möjligt. Jag kommer från en mycket stor och stark familj som gillar att kela. Jag är omgiven av alla och barnen springer och alla pratar om att skratta och ha kul. Ingen inser hur enorm den sensoriska överbelastningen är för mig. ”

10. “Ett av de bästa exemplen är stolarna” provkörning “för att hitta de mest bekväma. På jobbet finns det flera kontorsstolar i huvudområdet som används av flera personer på alla skift, så att de flyttar och byter ofta. När jag arbetar i detta område sitter jag i varje stol i några sekunder för att se vilken som orsakar minsta smärta under dagen (stolarna är desamma, men vissa är äldre eller mer använda än andra). Människor som inte vet att jag har fibro kan tycka att det är konstigt eller roligt, men jag tror att även människor som vet det ibland tycks vara “kul”.

11. ”Jag är nästan 27 och har minnet av en guldfisk. Blanda orden så dåligt och stamna. Människor inser inte att jag har fibromyalgi och det är därför jag gör det. ”

12. ”Jag tar ett djupt andetag när jag når ytterdörren för att arbeta och ger mig ett stort leende. Bröstet utanför, axlarna bakom … håller ansiktet “Jag har det bra” tills jag kollapsar i min bil i slutet av skiftet. ”

13. ”Jag pratar inte så mycket eftersom jag har fibro dimma och det är svårt för mig att ha en konversation. Så det gör att jag ibland verkar likgiltig mot andra, men det är inte alls fallet. Jag har problem med att hitta de ord jag vill säga.

14. ”När jag måste stå i mer än några minuter svänger jag från sida till sida för att distrahera mig från smärtan. De flesta tror att det bara är en nervös vana, men det är i grund och botten min smärtskontroll. ”

15. “Ge upp mitt sociala liv. Jag ska jobba och åka hem. Det är allt jag kan göra. Jag måste välja mellan att gå till kyrkan, familjeaktiviteter och träffa vänner för resten. Och på sistone vinner resten.

16. ”Ibland har jag ett riktigt dåligt tryck och jag kan inte gå ut. I stället för att erkänna min svaghet, säger jag att barnen är sjuka eller något, så det finns ingen skada, det saknas brist. Det gör mig obekväm att erkänna det, och det gör dem ännu mer obekväma / arga / besvikna, etc.

17. ”Jag lämnar jobbet i slutet av mitt skift och går hem. Jag säger inte adjö till någon, för om vi slutar chatta kommer det att vara ännu längre tills jag kan vila hemma och vila. ”

18. ”Ladda ner TV-apparater och radioapparater när människor kommer in i rummet. Känsligheten för brus gör att ljuden blir högre med de mest olika ljuden. Varje person tilllade, istället för att göra det svårare att höra något, förstärker ljuden. ”

19. ”När du tar en extra arbetsdag från en semesterhelg. Det handlar inte bara om att spela och vara lat. Det tar mig dagar att återhämta mig från en resa, från att laga mat Thanksgiving-kalkon, från julshopping, även efter att ha satt mig i en obekväm stol och ätit en semestermåltid med familj och vänner.

20. ”På högskolan inser människor inte att jag alltid säger till dem: ‘Jag måste gå på toaletten, vara med dig’ för jag vill inte att någon ska titta på mig medan jag långsamt går upp min smärtsamma väg till ‘golv. Så jag ber alltid om ursäkt för att jag var den sista att gå upp, och ensam. ”

21. “Text istället för att ringa eftersom jag inte vet hur jag ska ringa i telefonen, och jag kan få texten att se bra ut utan att agera.”

22. ”Jag tar några minuter då och då när jag går ut, som när jag går på badrummet eller när jag spränger köket, och jag sätter mig knappt och reser mig. Låt mig känna utmattningen och smärtan, andas sedan in och ut. ”

59 thoughts on “22 saker som människor inte vet vad de gör för de har fibromyalgi

 1. Attractive element of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing in your augment or even I achievement you access persistently quickly.

 2. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and say I really enjoy reading your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that
  go over the same topics? Thanks a lot!

 3. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself?

  Please reply back as I’m trying to create my own site and want to find out where you got this from or what the theme is called.

  Thanks!

 4. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker
  who had been conducting a little homework on this.

  And he in fact ordered me dinner because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your
  internet site.

  My web page … buy CBD oils

 5. Thanks for one’s marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will
  be a great author.I will make certain to bookmark your
  blog and will come back at some point. I want to encourage continue your
  great posts, have a nice evening!

 6. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *