In fibromialgie is daar drie hooftipes pyn: hiperalgesie, allodynie en parestesie.

Chroniese pyn   is slegs een van die vele en knellendste simptome van    fibromialgie, omdat dit    elke aspek van my lewe beïnvloed. Ek betaal ‘n hoë prys vir elke fisieke aktiwiteit wat ek beoefen; Selfs die kleinste taak kan ‘n skerp toename in my simptome veroorsaak. In fibromialgie    is    daar drie hooftipes pyn:     hiperalgesie, allodynie en parestesie.

Hiperalgesie lei letterlik tot oormatige pyn:     “hiper” beteken “oortollige” en “algesie” beteken pyn. Dit is die mediese term om pyn in fibromialgie te versterk. 

Allodynia is die pyn wat u ervaar as u aan u vel raak of vryf. Byvoorbeeld, ligte druk op klere of ‘n sagte massering veroorsaak pyn of ‘n ligte briesie wat op die vel waai. 

Paresthesia is ‘n vreemde senuwee-sensasie wat lyk soos iets wat kruip, tintelend, brandend, jeuk of gevoelloosheid is, soos ‘n gevoelloosheid in die middel van die voet of ‘n brandende sensasie in die rug.

1. Vel brand  soms my vel brand, rou. Stel jou voor dat jy ure sonder sonskerm in die son deurbring, en dan in die see duik en soutwater jou beskadigde vel verbrand. Dan trek jy aan om saans uit te gaan en jou klere vryf jou verbrande vel. As u fibromialgie het, kan slegs klere hierdie pyn veroorsaak; hulle het nie son nodig nie.

2.  Pyn  warm / brand  Dis ‘n pyn wat ek vind veral moeilik om te dra. Dit is so ernstig dat dit my asemhaal.

3. Pyn in die gewrigte. My gewrigspyn is dowwe, kloppende pyn. Dit raak veral my knieë, maar kan ook ander gebiede beïnvloed.

4. Spierpyn  My spiere is gedurig seer. Minder aktiwiteit laat hulle vibreer en brand. Dit is vir my onmoontlik om gemaklik te voel as my spiere seer het, dit maak my so onrustig.

5. spierspasmas  Ek voel  die  spasmas  spiere   elke dag, hulle is byna voortdurend. Dit is asof u nie u liggaam beheer nie, asof ‘n onverwagse krag u manipuleer. 
6. Steekpyne  Jy dink iemand gebruik jou soos ‘n voodoo-pop.

7. Tussen ‘n jeuk en steekpyn. Ek is seker daar is ‘n tegniese term hiervoor, maar ”n kruising tussen ‘n jeuk en ‘n steek’ is die beste manier om dit te beskryf. Dit gebeur diep in my spiere en dit is onmoontlik om te krap. Dit veroorsaak ook bewing in die aangetaste deel van my liggaam.

8. kneusplekke  op die vel, maar ook aan die binnekant, wat gekneus en sensitief lyk. Die meeste van die borskas en ribbekas is gekneus, wat asemhaling pynlik kan maak.

9. U voel sleg oor die hele liggaam. As ek hipersensitief is, voel ek ongemak in my hele liggaam, die geringste aanraking of beweging wat pyn in my liggaam veroorsaak.

10. Styfheid  Stel jou voor dat ‘n gesonde persoon na maande van onaktiwiteit na die gimnasium gaan. Lig gewigte op en oefen ‘n volledige liggaam. Die volgende dag voel hulle gevries en sukkel hulle om rond te beweeg. ‘N Persoon met fibromialgie word elke oggend wakker met dieselfde gevoel: dit lyk of u vier kleiner groottes onder die vel dra.

11. Bestraalde pyn  Ek voel pyn wat ‘n sentrale punt het, maar wat vanaf hierdie punt uitstraal. Die pyn begin moontlik in my rug, maar dit beweeg byvoorbeeld ook langs my bene.

12. Pyn veroorsaak deur aanraking. Selfs die geringste aanraking met ‘n geliefde kan pyn veroorsaak. Ek moet twee groottes groot klere dra, gemaak van ‘n sagte en naatlose materiaal. Ek gebruik groter, sagte, plat skoene en ek moet my hare sny, want my vel is baie seer. Aanraking veroorsaak baie van die soorte pyn wat ek beskryf het.

13. Migraine / hoofpyn  Ek dink nie ‘n dag gaan sonder hoofpyn nie, dit kan wees as gevolg van spanning, my migraine word vererger deur spanning en hormone. As ek klop, verloor ek my sig en die pyn is so intens … Die geringste beweging, kontak of geraas veroorsaak pyn in die kop en gesig.

14. Kielie aan die vel   Ek voel asof duisende insekte om my vel loop. In werklikheid is dit redelik eng.

15. Overgevoeligheid. Op sommige dae is die geraas ondraaglik. Ek voel op ‘n oomblik pyn, naarheid, duiseligheid, bewing en ‘n dreigende paniekaanval. Maar ek maak nie net geluid nie, maar is ook hipersensitief vir reuke, lig en aanraking. Ja, ‘n sterk reuk van parfuum kan vir my pyn veroorsaak.

16. Prikkelbare dermsindroom. Fibromialgie word dikwels gepaard met ander toestande, soos prikkelbare dermsindroom (IBS). In teenstelling met die algemene opvatting, kom IBS-pyn nie net in die ingewande voor nie, maar straal dit ook uit na ander liggaamsdele, veral die rug, dit is skerp, brandende pyn. Een van die pynlikste simptome van IBS is die gas wat in ‘n reeds ontsteekte ingewande vasgevang is. 

Pyn is nie die enigste simptoom van fibromialgie nie, maar dit is die simptoom wat die grootste negatiewe impak op my lewe en gesondheid het. 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *