Fibromyalgie: patiënten worden meer dan 6 keer per nacht wakker

Mensen met fibromyalgie lijden ook aan slaapstoornissen. ‘S Nachts worden patiënten minstens 6 keer per nacht wakker.

De overgrote meerderheid van mensen met fibromyalgie heeft slaapstoornissen. En volgens een Canadese studie gepubliceerd in het Clinical Journal of Pain, hebben patiënten specifieke slaapstoornissen. Deze aandoening kan een nieuwe indicator van deze pathologie zijn die moeilijk te diagnosticeren is.

Fibromyalgie is eigenlijk een onbekende en slecht ondersteunde ziekte. Het is echter niet ongebruikelijk: tussen de 2 en 3 miljoen Fransen worden getroffen. Ze krijgen pijn in hun lichaam zonder de oorzaak van deze aandoeningen te kunnen achterhalen. Deze diffuse pijnen worden geassocieerd met een aanval van de zenuwvezels die pijnlijke informatie overbrengen of een verandering in pijnmanagement. Patiënten klagen ook over vermoeidheid, angst en slapeloosheid.

Patiënten worden 6 keer per nacht wakker.

Om de aard van slaapstoornissen bij mensen met fibromyalgie te begrijpen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Ontario (Canada) 132 patiënten, 109 slapeloosheid en 52 mensen zonder slaapproblemen onderzocht. Gedurende 2 nachten op rij werd zijn complete droom vastgelegd door polysomnografie. Dankzij de elektroden in de hoofdhuid en de gezichten van vrijwilligers konden onderzoekers de duur van de slaap, cycli en verschillende slaapstadia analyseren, evenals de tijd om in slaap te vallen.

Onderzoekers stellen vast dat fibromyalgie en slapeloosheid moeilijker in slaap vallen dan mensen zonder aandoeningen en een gefragmenteerde diepe slaap hebben. Hun nachten worden gekenmerkt door een grotere orde van korte nachtwaken en slaapafleveringen dan die in hun twee oren slapen. Deze deelnemers zouden minstens 6 keer per nacht wakker zijn.

Onderzoekers wijzen er echter op dat deze wakkere fasen korter zijn bij mensen met fibromyalgie dan bij mensen met primaire slapeloosheid, ze komen vaker voor.

Herstel een continue droom.

Dit werk suggereert dat mensen met fibromyalgie niet dezelfde slaapproblemen hebben als mensen met slapeloosheid. Door deze verschillen te identificeren, kunnen professionals deze aandoeningen effectiever diagnosticeren en behandelen. Voor fibromyalgie zou behandeling de frequentie van waakafleveringen verminderen en een continue slaap handhaven.

Een studie gepubliceerd in het    Journal of Neurophysiology    in februari vorig jaar gaf aan dat deze slaapstoornissen plaatsvonden in de thalamus, een deel van de hersenen dat de slaap reguleert. Onderzoekers van UC Berkeley hebben afwijkingen in diepe slaapgolven opgemerkt. Maar dat laatste kan worden hersteld dankzij een medicijn dat is voorgeschreven voor narcolepsie. Een bevinding die een behandelingsoptie biedt om de slaap te herstellen en fibromyalgie te verlichten.

Loading...

10 thoughts on “Fibromyalgie: patiënten worden meer dan 6 keer per nacht wakker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *