For de som ikke forstår om fibromyalgi

Fibromyalgi er ikke en ny type sykdom. I 1815 beskrev William Balfour, en kirurg ved University of Edinburgh, fibromyalgi. Over tid har det blitt beskrevet som kronisk revmatisme, myalgi eller fibrositt. I motsetning til sykdommer har syndromer som fibromyalgi ikke en kjent årsak, men de er en gruppe tegn og symptomer som dessverre er til stede samtidig for pasienten. Revmatoid artritt og lupus er også beslektede syndromer.

De fleste symptomer og følelsesmessige problemer forbundet med fibromyalgi er ikke av psykologisk opprinnelse.

Det er ikke en sykdom der “alt er i tankene dine.” I 1987 erkjente American Medical Association at fibromyalgi var en sann fysisk lidelse og en betydelig årsak til funksjonshemming.

Fibromyalgi kan være funksjonshemmende og depressivt, noe som kan forstyrre enklere daglige operasjoner.

-Det  du  trenger  å  forstå  om  meg:

1. Mine smerter:

Det er ikke din smerte, mine smerter. Det er ikke utløst av betennelse. Det vil ikke hjelpe meg å ta leddgikt medisiner. Jeg kan ikke jobbe fordi kroppen min ikke tåler det. Det er ikke smertene som bare forblir i en del av kroppen. Det ligger på skulderen min i dag, men det kan være en fot i morgen, eller kanskje er den borte. Smertene mine blir utløst av signaler som feilaktig når hjernen min, potensielt på grunn av søvnforstyrrelser. Det er ikke veldig godt forstått, men det er ekte.

2. Utmattelsen min:

Ikke bare føler jeg meg veldig sliten. Jeg er veldig utslitt. Jeg vil gjerne være med på fysiske aktiviteter, men det kan jeg ikke. Ikke ta det personlig, vær så snill. Hvis du så meg handle i går, men jeg kan ikke la være å rense hagen i dag, er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg betaler prisen for å stresse musklene utover deres kapasitet.

3.  Mine  problemer  med  konsentrasjon:

Alle oss som har fibromyalgi kaller disse problemene “fibro-tåke.” Jeg husker kanskje ikke navnet ditt, men jeg husker ansiktet ditt. Du husker kanskje ikke hva jeg lovet å gjøre for deg, selv om du fortalte meg for bare noen sekunder siden. Problemet mitt har ingenting med alder å gjøre, men det kan henge sammen med søvnforstyrrelser. Jeg har ikke et selektivt minne. Noen dager har jeg ikke engang et kortvarig minne.

4.  Min  egen  kløthet:

Hvis jeg står opp eller løper etter mengden, vil jeg ikke jage deg. Jeg har ikke kontroll over musklene mine til å gjøre det. Hvis du er på stigen bak meg, vær tålmodig. I disse dager skal jeg ta livet og hvert skritt for øyeblikket.

5.  Min  følsomhet:

Jeg kan ikke være her! Dette kan skyldes visse variabler, for eksempel sterkt lys, veldig støyende eller lite støy, lukt. Fibromyalgi er blitt kalt en “lidelse som gjør alt verre.”

6. Min intoleranse er som følger:

Jeg tåler ikke varmen eller fuktigheten. Hvis jeg er en fyr, skal jeg svette mye. Vel, hvis jeg er en dame, også. Og ikke bli overrasket om jeg går ut av kontroll når det er kaldt. Jeg tåler heller ikke kulden. Den indre termostaten min er ødelagt, og ingen vet hvordan jeg fikser den.

7.  Å,  min  depresjon:

Ja, det er dager hvor jeg foretrekker å ligge i sengen, hjemme eller å dø. Alvorlige smerter er upålitelige og kan utløse depresjon. Din ekte interesse og forståelse kan ta meg ut av avgrunnen.

8.  Min  stress,  min  stress:

Kroppen min takler ikke stress godt. Hvis jeg må slutte å jobbe, jobbe deltid eller delegere mine oppgaver hjemme, er det ikke fordi jeg er lat. Daglig stress kan gjøre symptomene mine verre og deaktivere meg fullstendig.

9.  Min  vekt  er  som  følger:

Jeg kan være overvektig eller tynn. Det var ikke mitt valg, uansett. Kroppen min er ikke kroppen din. Appetitten min blir påvirket, og ingen vet hvordan jeg skal fikse det.

10.  Behovet  mitt  for  behandling:

Misunn meg ikke hvis jeg trenger en daglig massasje. Massasje er ikke din massasje. Vurder hva en massasje kan gjøre i kroppen min hvis smertene i beinet mitt forrige uke er det jeg føler i hele kroppen. Massasjen kan være veldig smertefull, men jeg trenger den. Massasje kan hjelpe med jevne mellomrom, i det minste for en stund.

11.  Vel,  mine  gode  dager:

Hvis du ser meg smile og jobbe normalt, ikke antar at jeg har det bra. Jeg lider av kroniske smerter og tretthet, som ikke har noen kur. Jeg kunne ha en god morgen, uker eller måneder. Det er faktisk en god morgen som lar meg komme videre.

12.  Den  individualitet  av  meg:

Selv de som har fibromyalgi er ikke det samme. Det betyr at jeg ikke kan fortelle deg alle symptomene. Jeg kan ha migrene, smerter i hoftene, skuldrene eller knærne, men jeg har ikke de samme smerter som noen med denne tilstanden.
Jeg håper dette hjelper deg med å forstå meg, men hvis du fortsatt er i tvil om smerte, bokhandelen, biblioteket ditt eller Internett, har de gode bøker og artikler om fibromyalgi.

Forfatterens merknad: Dette brevet er basert på samtaler med kvinner og menn over hele verden med fibromyalgi. Dette er ikke en av de 10 millioner menneskene med fibromyalgi i verden, men det kan hjelpe sunne mennesker til å forstå hvor ødeleggende denne tilstanden kan være. Vennligst ikke ta smerten fra disse menneskene lett. Du vil ikke tilbringe en dag i skoene eller kroppene deres. Fibromyalgi er ikke noe vi velger å ha, men hvis vi gjør det, må vi nå et punkt der vi aksepterer tilstanden som en del av livene våre.

Loading...

43 thoughts on “For de som ikke forstår om fibromyalgi

 1. Just desire to say your article is as surprising. The clearness
  in your submit is simply cool and i could think you’re an expert in this subject.
  Well along with your permission allow me to take hold of your feed to keep up to date with
  approaching post. Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 2. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 3. We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with useful information to work on. You’ve done an impressive activity and our whole neighborhood will
  likely be thankful to you.

 4. I believe everything said was actually very reasonable. However, what about this?
  suppose you composed a catchier title? I mean, I don’t want to tell you how to run your website, but
  suppose you added a title that grabbed people’s attention? I mean For de som ikke forstår om fibromyalgi
  – FIBROMYALGIA is kinda boring. You ought to look at Yahoo’s front
  page and see how they create post titles to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a related picture or
  two to get people interested about what you’ve got
  to say. Just my opinion, it might make your posts a little livelier.

 5. I am not positive the place you’re getting your information, but good topic.

  I must spend some time studying more or understanding more.
  Thank you for great information I used to be looking for this info for
  my mission.

 6. Greetings from Los
  angeles! I?m bored to tears at work so I decided to browse your
  site on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can?t wait to take a look when I get home.

  I?m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone ..
  I?m not even using WIFI, just 3G
  .. Anyways, great blog! http://www.osteopathy-vancouver.ca

 7. It’s actually a nice and helpful piece of info.
  I’m happy that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing.

 8. Hi there, I discovered your website by the use of Google while looking for a similar matter, your site got here
  up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it
  in my google bookmarks.
  Hello there, just become aware of your weblog
  thru Google, and found that it is truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I will appreciate in case you continue this in future.

  A lot of other folks shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

 9. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty fast. I’m thinking about
  making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or
  suggestions? Cheers

 10. Please let me know if you’re looking for a author for your
  blog. You have some really great articles and I think I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  really like to write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please blast me an email if interested.
  Many thanks!

 11. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that I’m completely
  confused .. Any recommendations? Many thanks!

 12. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some
  of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely
  delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 13. I blog frequently and I seriously appreciate
  your content. This great article has truly peaked my interest.
  I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once
  per week. I opted in for your Feed as well.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *