Fibromyalgi: Hva livet er når smerte og tretthet blir kronisk

Det er anslått at mellom 2 og 6% av verdens befolkning lider av denne sykdommen, preget av generalisert muskuloskeletale smerte, som manifesterer seg etter 30-40 år og hovedsakelig rammer kvinner. Hvorfor tidlig diagnose og tverrfaglig behandling er to sentrale punkter i sin tilnærming

“Jeg har det bra, men jeg føler meg utmattet.” “De er cervicals, jeg har en hard nakke”. “Hodet mitt bryter.” “Alt gjør vondt!” “Jeg gir ikke mer!”  Dette og mange andre setninger assosiert med smerte og tretthet synes å være en del av det daglige livet til mange mennesker utsatt for kravene i dagens verden. Men når disse går fra å være en enkel irritasjon og bli kronisk, kan du være i nærvær av noe annet.

Siden 1992 anerkjente Verdens helseorganisasjon (WHO) sin internasjonale klassifisering av sykdomsfibromyalgi,  en av de vanligste betingelsene for kronisk smerte, som er ni ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn .

Hvilke symptomer skal være våken? Psykiatrisk medisinsk og koordinator for klinikken pasienter med fibromyalgi og kronisk tretthet Institute of Cognitive Neurology (Ineco), Evangelina Melgar (MN 133 847), gitt noen ledetråder for å forstå disse sykdommer som kan påvirke aktiviteter i dagliglivet og relasjoner mellommenneskelige lider.

 90% av pasientene opplever trøtthet, 70-80% søvnforstyrrelser og opptil 25% angst eller depresjon

“Selv om årsakene til begge sykdommer er ikke kjent, kan genetiske faktorer disponere for utvikling av fibromyalgi, mens for kronisk utmattelsessyndrom (CFS) er det mange teorier, som strekker seg fra sitt forhold med virale infeksjoner til psykologisk stress” bemerket spesialisten.

Om hvilke tegn som bør konsultere legen, påpekte eksperten at “vanligvis fibromyalgi manifesterer seg fra 30-40 år, selv om det i en lavere prosentandel kan forekomme i barndommen og ungdommen. Hovedsymptomen er generalisert muskuloskeletale smerter, som forverres ved trykket på ømepunktene . ” “Intensiteten av smerte varierer påvirket av klimaendringer, fysisk aktivitet, psykisk stress eller søvnmangel. Det begynner vanligvis i en region av kroppen og migrerer gjennom forskjellige områder, til det blir generalisert over tid, “forklarte han.

Fibromyalgi er en psyko-neuro-immuno-endokrin sykdom (Getty)
Fibromyalgi er en psyko-neuro-immuno-endokrin sykdom (Getty)

Og etter å ha notert at “90% av pasientene opplever tretthet, 70-80% søvnforstyrrelser og opptil 25% angst eller depresjon”, fortsatte Melgar med å si at “dårlig toleranse for anstrengelse er også hyppig; følelsen av tyngde i lemmer; generalisert stivhet (spesielt når du reiser opp om morgenen); følelse av betennelse og dårlig definert prikking i hender og føtter. ” Symptomer kan være forbundet med hodepine, svimmelhet, kognitive feil i minnet og oppmerksomhet, bruxisme, gastrointestinale symptomer, for eksempel irritabel tarmsyndrom, dyspepsi, kvalme . Tilstedeværelsen av disse symptomene eller tilhørende syndrom varierer i hver person.

I tillegg påvirker eksterne faktorer, for eksempel miljøkjøling, fuktighet, stress, overskudd eller mangel på aktivitet, symptomene. På den annen side, varme, tørr vær, avslapping og hvile, redusere intensiteten.

I henhold til psykiater nevnte Sergio Czerwonko (MN 77456), mellom 2 og 6% av verdens befolkning lider av fibromyalgi, og kan presentere som eneste forandring-det som kalles primaria- fibromyalgi eller assosiert med andre sykdommer fibromialgia samtidig.

 Smerte er ikke det eneste symptomet. Sværheten med å gi intellektuelt, kalt fibrofog, kan være enda mer alvorlig enn smerten i seg selv

Sykdommen er en del av de sentrale sensoriske syndromer, som er de sykdommer for hvilke ingen data i laboratorietester eller røntgenstråler og bare en fagmann på området, under nøye undersøkelse, klarer han å finne en diagnose.

“Smerte er ikke det eneste symptomet. Problemer med å utføre intellektuelt, kan kalles fibrofog bli enda mer alvorlig enn smerten i seg selv, “Professional Institute of Neurosciences Buenos Aires (INEBA), for hvem” en stor utfordring som presenteres er at pasienten gir rett profesjonell for din diagnose og behandling. “

Fibromyalgi er en psyko-neuro-immuno-endokrin sykdom (PNIE) , som må diagnostiseres og behandles av et kronisk smertehold , siden det er en kronisk tilstand. “Befolkningen mest utsatt for denne sykdommen er den kvinnelige, siden hele livet er den med større hormonelle svingninger og står overfor mange traumatiske tilfeller, og når det skjer i en fruktbar periode, må vi være spesielt forsiktige i de foreslåtte behandlingene” , forklarte Czerwonko, som sa at “det kan også forekomme hos barn og voksne, spesielt hos de som har gått gjennom stressende og traumatiserende situasjoner. Det er en sykdom som vanligvis opptrer etter virusprosesser, sykehusinnleggelser eller situasjoner med sorg eller viktige tap “.

“Du må forstå at det er en tilstand som eksisterer til tross for motstand i enkelte områder for å fornekte sin eksistens som på den tiden han tvilte depresjon eller panikkanfall. I dag vet vi at ikke er en psykisk sykdom, ikke traumer, ikke revmatiske, nevrologiske eller psykiske er ikke, men har en nøyaktig klinisk og må få hjelp av et tverrfaglig team som involverer alle disse spesialitetene, “understreket eksperten.

Tidlig diagnose og tverrfaglig behandling, to sentrale punkter

Behandlingen må være omfattende og koordinert av en ekspert og kvalifisert team (Getty)
Behandlingen må være omfattende og koordinert av en ekspert og kvalifisert team (Getty)

Selv om årsaken, som nevnt, av patologien er ukjent, kan genetiske faktorer predisponere for utvikling av fibromyalgi.

“Diagnosen er svært klinisk. For øyeblikket er det ingen komplementære studier som bekrefter det, det er etablert i et intervju med den profesjonelle, der pasienten beskriver symptomene. Noen skalaer brukes: spørreskjemaer på smerte i kroppens forskjellige områder og alvorlighetsgraden av symptomene, hvor tilstedeværelsen av kognitive endringer, søvn, tretthet og andre somatiske symptomer er  vurdert – beskrevet Melgar-. Det anbefales også å evaluere en reumatologistspesialist for å utelukke patologier som er tilknyttet eller som deler lignende symptomer. “

Og han mente at “tidlig diagnose er den viktigste utfordringen som presenteres av disse sykdommene, for å unngå kronisk og større innvirkning på personens funksjonalitet, forbedre livskvaliteten.”

 Det er enighet om at treningsprogrammer bør være en av de grunnleggende behandlinger for alle pasienter med fibromyalgi

“Behandlingen må være omfattende og koordinert av en ekspert og kvalifisert team. Ingen data skal overlates til tilfeldighet, utelukke reumatiske, nevrologiske, psykiatriske og kliniske problemer. Det krever tålmodighet fra den delen av behandlingsprosessen og forståelsen fra familien og samfunnet, så rapportering om patologien og økt bevissthet er svært viktig, sier Czerwonco.

På den annen side observerte Melgar at “å korrekt informere om disse patologiene må være det første trinnet i behandlingen”. “Pasienten må fra begynnelsen vite kjennetegnene til sykdommen, dens utvikling, samt de positive og realistiske forventningene som styrker samarbeidet med terapiene, og stoler på en sannsynlig forbedring,” la han til.

Og etter å ha sikret at “det er enighet om at treningsprogrammer bør være en av de grunnleggende behandlingene for alle pasienter med fibromyalgi”, opplyste spesialisten at ” morgenstivheten, karakteristisk symptom skyldes endringer i mikrosirkulasjonen som genererer følelsen av nummenhet og forårsake vanskeligheter og smerte når du beveger deg  etter lange perioder med stillhet “. I denne forbindelse understreket han at “daglig strekk- og oksygenøvelser (som Tai Chi og yoga) er indikert, samt aerob, ikke-intens fysisk aktivitet (gå, danse, sykle, vannøvelser). De anaerobe de er ikke tilrådelig, siden de ville forverre følelsen av tyngde og smerte “.

Stretching og daglig oxygenering øvelser som Tai Chi og yoga er sterkt anbefalt i behandlingen av sykdommen (Getty)
Stretching og daglig oxygenering øvelser som Tai Chi og yoga er sterkt anbefalt i behandlingen av sykdommen (Getty)

” Mindfulness og kognitiv atferdsterapi demonstrerte effekt i humørsvingning, emosjonell regulering og stresshåndtering . Dette er viktig for å unngå episoder av forverrende smerter og bidra til funksjonell kapasitet, sier Melgar.

Og han konkluderte med: “Innenfor farmakologiske behandlinger for fibromyalgi, er visse antidepressiva godkjent som ville være effektive for å redusere økt oppfatning av smerte. Det er ingen medisiner som alene eliminerer alle symptomer, men noen kombinasjoner av stoffer kan bidra til å redusere smerte og tretthet, samt forbedre søvnen. Men likevel er nevnte pleie avgjørende for å oppnå forbedring og kontroll av symptomer som helhet. Gradvis kan du oppnå disse endringene til de blir vaner. “

Loading...

17 thoughts on “Fibromyalgi: Hva livet er når smerte og tretthet blir kronisk

 1. You actually make it appear really easy together with your
  presentation but I to find this topic to be really one thing which I
  believe I would never understand. It sort of feels too complicated and extremely large for me.
  I am looking forward in your subsequent submit, I’ll try to
  get the grasp of it!

 2. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him…

  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your internet site.

 3. Hello there! This post could not be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I’ll forward this
  information to him. Fairly certain he’ll have a very good read.
  Thanks for sharing!

 4. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit,
  but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read.
  I will certainly be back.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *