FIBROMYALGIEN OCH IRRITERANDE BOWEL SYNDROME

Irritabelt tarmsyndrom, kännetecknat av magkramper, uppblåsthet och förändringar i tarmfunktionen, är IBS ett mycket obekväma tillstånd som kan störa alla aspekter av livet.

COL

Fibromyalgi är ofta förknippad med IBS, och var som helst mellan 30% och 70% av patienter med fibromyalgi måste bekämpa denna sjukdom. Faktum är att allt mer forskning tyder på att orsakerna till fibromyalgi och IBS är likartade, och kanske till och med identiska. Om du har symtom på IBS med fibromyalgi syndrom, läs vidare för att få veta mer om denna sjukdom. Finns det en koppling mellan SII och Fibro?

Vad är irritabelt tarmsyndrom?

IBS  är ett tillstånd som påverkar tjocktarmen, ofta kallad tarmarna. Det kännetecknas av extrem känslighet för muskelkontraktioner i tjocktarmen, vilket kan orsaka symtom som diarré och förstoppning.

I likhet med fibromyalgi klassificeras IBS som en funktionell störning eftersom det inte finns någon tydlig strukturell eller kemisk orsak till sjukdomen.

Det antas att IBS påverkar 70% av patienterna med fibromyalgi. Det tenderar att påverka kvinnor mer än män, även om ett stort antal män, kvinnor och barn påverkas av syndromet.

I allmänhet är kvinnor tre gånger mer benägna att utveckla IBS. Personer med fibromyalgi och IBS tenderar att drabbas av mer allvarliga symtom än de med endast ett av syndromen. Om du har symtom på IBS och fibromyalgi är det viktigt att du hittar en behandling som kan behandla båda syndromerna.

Början av irritabelt tarmsyndrom

Liksom fibromyalgi tenderar IBS att inträffa efter en särskilt traumatisk eller stressfull livshändelse. IBS kan börja efter en sjukdom, ett drag eller starta ett nytt jobb. Liksom fibromyalgi är stress en av de största orsakerna eller symptomen på irritabelt tarmsyndrom.

Stress förvärrar sammandragningar, diarré, förstoppning och flatulens. Andra utlösare inkluderar specifika livsmedel, speciellt choklad, mejeriprodukter och alkohol, vissa luktar och vissa mediciner.

Symtom på irritabelt tarmsyndrom

IBS är inte en mycket trevlig sjukdom att ha. Beroende på dess svårighetsgrad kan IBS verkligen påverka ditt dagliga liv, vilket gör det omöjligt att delta i sociala funktioner, gå till jobbet eller skolan eller ens färdiga korta avstånd från ditt hem. Om du har IBS, kommer du troligen att uppleva dessa tre symtom:

 • Buksmärta lättad av tarmrörelser.
 • Ändring av frekvensen av tarmrörelser.
 • Ändring av utseende av tarmrörelser.

IBS är en kronisk sjukdom som tenderar att förvärras över tiden eller förvärras av vissa livsmedel eller mediciner. Om du lider av IBS, bör du också hålla reda på de livsmedel du har ätit, liksom dina symtom.

Om du har IBS kan du drabbas av några eller alla följande symtom:

Svåra till svåra magkramper

Svullnad efter att ha ätit

flatulens

illamående

Brist på aptit

Mycket lös eller vattenig avföring

Mycket svåra avföring, som småstenar

Insättningar täckta med fibrös slemhinnor

Mer än 3 tarmrörelser per dag.

Extrem brådskande eller fekal inkontinens

Orsak till irritabelt tarmsyndrom

Orsakerna till IBS är fortfarande okända; Ny forskning visar emellertid att IBS syndrom kan orsakas av ett problem med neurotransmittorer i hjärnan, precis som fibromyalgi.

I likhet med fibromyalgi anses IBS ofta som en sjukdom orsakad av psykologiska skäl, såsom stress.

Nya studier visar emellertid att psykologiska faktorer inte kan vara de enda som spelar orsaken till sjukdomen.

För att eliminera överflöd från din kropp, tarmarna sammandrag och utvisa avföring från din kropp. Personer med IBS verkar ha en hyperaktiv tarm som kontraherar kontinuerligt. Denna kontinuerliga sammandragning orsakar kramp, uppblåsthet och tarmproblem i samband med sjukdomen.

Extra känslighet

Man tror att personer med IBS har en ytterligare känslighet för smärta och sammandragningar som uppstår i deras mag-tarmkanal. Detta liknar mycket personer med fibromyalgi, som har extrem känslighet mot muskler och smärta i huden.

Det har teoretiserats att båda sjukdomarna orsakas av problem med hjärnans förmåga att behandla smärtsignaler. På något sätt tolkar hjärnan smärtsignalerna lika mycket intensivare än de egentligen är, vilket resulterar i allvarligt obehag och ibland även funktionshinder.

Fibromyalgi och irritabelt tarmsyndrom

För människor som lider av både fibromyalgi och IBS, är det viktigt att förstå hur de två sjukdomarna kan påverka varandra. Upp till 70% av personer med fibromyalgi har IBS; På liknande sätt har 1 av 5 patienter med IBS fibromyalgi.

Behandling av båda sjukdomarna kan samtidigt vara mycket svårt eftersom symtomen tenderar att vara mycket allvarligare.

IBS förvärrar fibrosymptom

Nya studier har visat att personer som har IBS och fibromyalgi lider av symptom som är 38% svårare än de som bara har en sjukdom. IBS tenderar att förvärra smärta och utmattning av fibromyalgi, medan fibromyalgi tenderar att öka svårighetsgraden och frekvensen av IBS-symtom.

Studier visar också att personer med båda sjukdomar tenderar att få en sämre livskvalitet än de med bara en. Detta beror på de begränsningar som sjukdomen kan sätta på din dagliga livsstil.

SII-behandlingar

Självbehandlingsalternativ är ofta mycket användbara för dem som lider av svaga former av irritabelt tarmsyndrom. Ett enkelt sätt att hitta lättnad för dina symtom, inklusive förstoppning, diarré och gas, är genom enkla förändringar i din kost.

Håll en dagbok över de livsmedel du äter och eventuella symtom som inträffar senare. Om du märker att vissa livsmedel utlöser dina symtom, försök att minska eller eliminera dem.

För dem som lider av förstoppning, försök att öka mängden fiber i din kost genom att äta mer fullkornsprodukter. Försök att dricka 8 till 10 glas vatten varje dag för att lindra både förstoppning och diarré.

Stress och ångest förvärrar ofta symtomen på irritabelt tarmsyndrom. Detta beror på att receptorerna i din hjärna är direkt kopplade till nerverna i mag-tarmkanalen. Försök att minska stress genom att sova ordentligt, träna dagligen och få råd till dina känslomässiga behov.

Medicinska behandlingar

Ibland räcker inte självbehandlingar för att bekämpa irritabelt tarmsyndrom. Tala med din läkare om mediciner som kan hjälpa till att minska symptomen på irritabelt tarmsyndrom och öka din komfortnivå.

Laxermedel och avföring mjukgörare är ofta den första linjen tillvägagångssätt för behandling av förstoppning orsakad av irritabelt tarmsyndrom.

Om du lider av diarré, kanske du vill prova antidiarrheal eller antispasmodic medications. Antidiarrheals hjälper till att lindra smärta och kramper som orsakas av diarré.

Antispasmodiska receptbelagda läkemedel verkar för att lindra diarré genom att slappna av musklerna i tarmväggen. De minskar också sammandragningar och kramper som orsakas av diarré.

Loading...

7 thoughts on “FIBROMYALGIEN OCH IRRITERANDE BOWEL SYNDROME

 1. Thanks for another fantastic article. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal
  manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search
  for such info.

 2. obviously like your website however you need to check the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the
  reality nevertheless I will definitely come again again.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *