FIBROMYALGIA OG IRRITABLE BOWEL SYNDROME

Irritabel tarmsyndrom, preget av magekramper, oppblåsthet og endringer i tarmfunksjon, er IBS en svært ubehagelig tilstand som kan forstyrre alle aspekter av livet.

COL

Fibromyalgi er ofte forbundet med IBS, og hvor som helst mellom 30% og 70% av fibromyalgi-sufferers må kjempe mot denne sykdommen. Faktisk viser flere og flere undersøkelser at årsakene til fibromyalgi og IBS er like, og kanskje like like. Hvis du har symptomer på IBS med fibromyalgi syndrom, les videre for å finne ut mer om denne sykdommen. Er det en forbindelse mellom SII og Fibro?

Hva er irritabel tarmsyndrom?

IBS  er en tilstand som påvirker tykktarmen, vanligvis kalt tarmen. Det er preget av ekstrem følsomhet for muskulære sammentrekninger i tyktarmen, noe som kan forårsake symptomer som diaré og forstoppelse.

I likhet med fibromyalgi klassifiseres IBS som en funksjonsforstyrrelse fordi det ikke er noen klar strukturell eller kjemisk årsak til sykdommen.

Det antas at IBS påvirker 70% av personer med fibromyalgi. Det har en tendens til å påvirke kvinner mer enn menn, selv om et stort antall menn, kvinner og barn er rammet av syndromet.

Generelt er kvinner tre ganger mer sannsynlig å utvikle IBS. Folk med fibromyalgi og IBS har en tendens til å lide mer alvorlige symptomer enn de med bare ett av syndromene. Hvis du har symptomer på IBS og fibromyalgi, er det viktig at du finner en behandling som kan behandle begge syndromene.

Start av irritabel tarmsyndrom

I likhet med fibromyalgi har IBS en tendens til å forekomme etter en spesielt traumatisk eller stressende livshendelse. IBS kan starte etter en sykdom, et trekk eller starte en ny jobb. Som fibromyalgi er stress en av de største årsakene eller symptomene på irritabel tarmsyndrom.

Stress forverrer sammentrekninger, diaré, forstoppelse og flatulens. Andre utløsere inkluderer spesifikke matvarer, spesielt sjokolade, meieriprodukter og alkohol, visse luktstoffer og visse medisiner.

Symptomer på irritabelt tarmsyndrom

IBS er ikke en veldig hyggelig sykdom å ha. Avhengig av alvorlighetsgraden, kan IBS virkelig påvirke ditt daglige liv, noe som gjør det umulig å delta på sosiale funksjoner, gå på jobb eller skole, eller til og med reise korte avstander fra hjemmet ditt. Hvis du har IBS, vil du trolig oppleve disse tre symptomene:

  • Magesmerter lettet av avføring.
  • Endring i frekvensen av avføring.
  • Endring i utseendet på avføring.

IBS er en kronisk sykdom som har en tendens til å bli verre over tid eller forverres av visse matvarer eller medisiner. Hvis du lider av IBS, bør du også holde oversikt over maten du har spist, så vel som dine symptomer.

Hvis du har IBS, kan du få noen eller alle følgende symptomer:

Alvorlig til alvorlig magekramper

Hevelse etter å ha spist

flatulens

kvalme

Mangel på appetitt

Veldig løs eller vannaktig avføring

Svært harde avføring, som småstein

Innskudd dekket med fibrøs slimhinne

Mer enn tre tarmbevegelser per dag.

Ekstrem haster eller fekal inkontinens

Årsak til irritabel tarmsyndrom

Årsakene til IBS er fortsatt ukjente; Nylig forskning viser imidlertid at IBS syndrom kan skyldes et problem med nevrotransmittere i hjernen, akkurat som fibromyalgi.

I likhet med fibromyalgi, er IBS ofte ansett som en sykdom forårsaket av psykologiske grunner, for eksempel stress.

Nye studier viser imidlertid at psykologiske faktorer ikke kan være de eneste som spiller årsaken til sykdommen.

For å eliminere overflødig avfall fra kroppen din, tar tarmene seg sammen og utviser avføring fra kroppen din. Folk med IBS ser ut til å ha en hyperaktiv tarm som kontrakterer kontinuerlig. Denne kontinuerlige sammentrekning forårsaker kramper, oppblåsthet og tarmproblemer forbundet med sykdommen.

Ekstra følsomhet

Det er antatt at personer med IBS har en ekstra følsomhet overfor smerte og sammentrekninger som oppstår i deres gastrointestinale kanal. Dette er veldig lik folk med fibromyalgi, som har ekstrem følsomhet overfor muskel og hud smerte.

Det har blitt teoretisert at begge lidelser er forårsaket av problemer med hjernens evne til å behandle smertesignaler. På en eller annen måte tolker hjernen smertesignaler så mye mer intens enn de egentlig er, noe som resulterer i alvorlig ubehag og noen ganger også en funksjonshemning.

Fibromyalgi og irritabel tarmsyndrom

For folk som lider av både fibromyalgi og IBS, er det viktig å forstå hvordan de to sykdommene kan påvirke hverandre. Opptil 70% av personer med fibromyalgi har IBS; På samme måte har 1 av 5 pasienter med IBS fibromyalgi.

Behandling av begge sykdommene samtidig kan være svært vanskelig fordi symptomene pleier å være mye mer alvorlige.

IBS forverrer fibro symptomer

Nylige studier har vist at personer med IBS og fibromyalgi har symptomer som er 38% strengere enn de som bare har en sykdom. IBS har en tendens til å forverre smerten og tretthet av fibromyalgi, mens fibromyalgi har en tendens til å øke alvorlighetsgraden og frekvensen av IBS-symptomer.

Studier viser også at personer med begge sykdommer pleier å ha en dårligere livskvalitet enn de med bare en. Dette skyldes begrensningene som sykdommen kan sette på din daglige livsstil.

SII Behandlinger

Selvbehandlingsalternativer er ofte svært nyttige for de som lider av milde former for irritabel tarmsyndrom. En enkel måte å finne lettelse for dine symptomer, inkludert forstoppelse, diaré og gass, er gjennom enkle endringer i kostholdet ditt.

Hold en dagbok over maten du spiser og eventuelle symptomer som oppstår senere. Hvis du oppdager at visse matvarer utløser symptomene dine, må du prøve å redusere eller eliminere dem.

For de som lider av forstoppelse, prøv å øke mengden fiber i kostholdet ditt ved å spise mer fullkornsmat. Prøv å drikke 8 til 10 glass vann hver dag for å lindre både forstoppelse og diaré.

Stress og angst forverrer ofte symptomene på irritabel tarmsyndrom. Dette skyldes at reseptorene i hjernen din er direkte forbundet med nerver i mage-tarmkanalen. Prøv å redusere stress ved å sove riktig, trene daglig og få råd til dine følelsesmessige behov.

Medisinske behandlinger

Noen ganger er selvbehandling ikke nok til å bekjempe irritabel tarmsyndrom. Snakk med legen din om medisiner som kan bidra til å redusere symptomene på irritabel tarmsyndrom og øke komfortnivået.

Laxatives og avføringsmyknere er ofte den første linjene til å behandle forstoppelse forårsaket av irritabel tarmsyndrom.

Hvis du lider av diaré, vil du kanskje prøve antidiarrheal eller antispasmodic medisiner. Antidiarrheals hjelper lindre smerter og kramper forårsaket av diaré.

Antispasmodisk reseptbelagte medisiner virker for å lindre diaré ved å slappe av muskler i tarmveggen. De reduserer også kramper og kramper forårsaket av diaré.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *