7 alvorlige sykdommer forbundet med fibromyalgi. Du har sikkert ikke lagt merke til.

Por Denise Mann

Ca 10 millioner amerikanere lider av fibromyalgi, preget av smertefulle og smertefulle punkter i hele kroppen; sliten; søvnløshet; og kognitive problemer kjent som fibro-fog.

Dessverre er personer med fibromyalgi mer sannsynlig enn noen mennesker i den generelle befolkningen for å inngå visse andre forhold.

Hvis du har fibromyalgi, er det syv andre helseproblemer.

migrene

Et betydelig antall mennesker med fibromyalgi har også migrene og / eller spenningshodepine, sier Robert Duarte, MD, direktør for Institute of Pain North Shore jødiske Health System i Manhasset Long Island, New York State

“En underliggende forstyrrelse av hjernekjemikalier, serotonin og noradrenalin, spiller en rolle i hodepine og fibromyalgi,” sier han.

Antidepressiva som angriper disse kjemikaliene i hjernen kan lindre migrene, legger han til. Spenningshodepine kan også svare på biofeedback.

Autoimmune sykdommer

Opptil en fjerdedel av personer med autoimmune inflammatoriske sykdommer, som inkluderer reumatoid artritt (RA), lupus, Sjogrens syndrom og ankyloserende spondylitt, har også symptomer på fibromyalgi. Den nøyaktige naturen til denne forbindelsen er ennå ikke forstått.

Fibromyalgi er ikke en inflammatorisk sykdom, men noen undersøkelser tyder på at RA og andre betennelsessykdommer kan øke risikoen for fibromyalgi.

Ben uten hvile

Søvnløshet og andre søvnproblemer er vanlige hos pasienter med fibromyalgi, sier Lesley Arnold MD, psykiater ved University of Cincinnati School of Medicine. Rostløse ben, eller det overveldende behovet for å bevege bena i ro, kan være opptil 11 ganger mer vanlig hos personer med fibromyalgi enn hos de som ikke gjør det. Det er ikke klart nøyaktig hvordan disse to faktorene er relaterte, men mange fibromyalgi-behandlinger forbedrer også rastløse ben, for ikke å nevne den generelle kvaliteten på søvn.

Irritabel tarmsyndrom

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er preget av magekramper og episoder av forstoppelse og / eller diaré. 30% til 70% av personer med fibromyalgi har også IBS.

“Som fibromyalgi, er IBS et smertsyndrom,” sier Dr. Arnold.

Pelvic smerte

Personer med fibromyalgi er mer sannsynlig å rapportere bekkenpine, blære irritabilitet og menstruasjonskramper, og noen av medisinene som lindrer fibromyalgi symptomer kan også lindre disse andre smerter.

Mer forskning er nødvendig for å forstå sammenhengen mellom disse smertestatene og fibromyalgi.

Depresjon og angst

Mer enn halvparten av personer med fibromyalgi har også mentale eller følelsesmessige problemer, som depresjon og angst, noen ganger i livet. “Det er mindre årsak / effekt forhold eller et egg-kylling forhold,” sier Dr. Arnold. “(Men) de kan dele vanlige og underliggende årsaker.”

Mangelen på kjemikalier i hjernen, som serotonin og norepinefrin, er involvert i både stemning og smerteforstyrrelser, sier han. Mange medisiner som brukes til å behandle fibromyalgi, er også antidepressiva.

fedme

“Fedme og fibromyalgi deler et komplekst forhold, og vi kan ikke ignorere det,” sier Dr. Arnold.

Mange med fibromyalgi fører en stillesittende livsstil på grunn av kroniske smerter og mangelen på vanlig fysisk aktivitet øker risikoen for overvekt eller fedme.

Å være overvektig skaper mer mekanisk stress på leddene, noe som kan forårsake mer smerte og forverre fibromyalgi, sier Dr. Arnold. I tillegg er fettbutikker proinflammatoriske, noe som også kan forverre smerte.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *