7 allvarliga sjukdomar i samband med fibromyalgi. Du har nog inte märkt.

Por Denise Mann

Omkring 10 miljoner amerikaner lider av fibromyalgi, som kännetecknas av smärtsamma och smärtsamma poäng i hela kroppen. trött; sömnlöshet; och kognitiva problem som kallas fibro-mist.

Tyvärr är personer med fibromyalgi mer benägna än vissa människor i den allmänna befolkningen för att komma överens om vissa andra villkor.

Om du har fibromyalgi, här är sju andra hälsoproblem.

migrän

Ett betydande antal personer med fibromyalgi har också migrän och / eller spänningshuvudvärk, säger Robert Duarte, MD, chef för North Coast Pain Institute i Long Island Jewish Health System i Manhasset, New York.

“En underliggande störning av hjärnkemikalier, serotonin och noradrenalin, spelar en roll i huvudvärk och fibromyalgi”, säger han.

Antidepressiva medel som attackerar dessa kemikalier i hjärnan kan lindra migrän, tillägger han. Spänningshuvudvärk kan också reagera på biofeedback.

Autoimmuna sjukdomar

Upp till en fjärdedel av personer med autoimmuna inflammatoriska sjukdomar, som inkluderar reumatoid artrit (RA), lupus, Sjogrens syndrom och ankyloserande spondylit, har också symptom på fibromyalgi. Den exakta karaktären av denna anslutning är ännu inte förstådd.

Fibromyalgi är inte en inflammatorisk sjukdom, men viss forskning tyder på att RA och andra inflammatoriska sjukdomar kan öka risken för fibromyalgi.

Ben utan vila

Sömnlöshet och andra sömnproblem är vanliga hos patienter med fibromyalgi, säger Lesley Arnold MD, en psykiater vid University of Cincinnati School of Medicine. Rostfria ben eller det överväldigande behovet att röra benen i vila kan vara upp till 11 gånger vanligare hos personer med fibromyalgi än hos dem som inte gör det. Det är inte klart exakt hur dessa två faktorer är relaterade, men många fibromyalgi behandlingar förbättrar också rastlösa ben, för att inte tala om den övergripande kvaliteten på sömnen.

Irritabelt tarmsyndrom

Irritabel tarmsyndrom (IBS) kännetecknas av magkramper och episoder av förstoppning och / eller diarré. 30% till 70% av personer med fibromyalgi har även IBS.

“Som fibromyalgi är IBS ett smärtsyndrom, säger Dr. Arnold.

Pelvic smärta

Personer med fibromyalgi är mer benägna att rapportera bäckensmärtor, irritation i urinblåsa och menstruationskramper, och några av de läkemedel som lindrar fibromyalgi symptom kan också lindra dessa andra smärtor.

Mer forskning behövs för att förstå sambandet mellan dessa smärtstillstånd och fibromyalgi.

Depression och ångest

Mer än hälften av personer med fibromyalgi har också psykiska eller känslomässiga problem, såsom depression och ångest, någon gång i livet. “Det är mindre en orsakseffektrelation eller ett ägg-kycklingförhållande”, säger Dr. Arnold. “(Men) de kan dela gemensamma och bakomliggande orsaker.”

Bristen på kemikalier i hjärnan, som serotonin och noradrenalin, är inblandad i både humör och smärtlidor, säger han. Många läkemedel som används för att behandla fibromyalgi är också antidepressiva medel.

fetma

“Fetma och fibromyalgi delar ett komplicerat förhållande, och vi kan inte ignorera det”, säger Dr. Arnold.

Många personer med fibromyalgi leder en stillasittande livsstil på grund av sin kroniska smärta och bristen på regelbunden fysisk aktivitet ökar risken för övervikt eller fetma.

Att vara överviktig skapar mer mekanisk stress på lederna, vilket kan orsaka mer smärta och förvärra fibromyalgi, säger Dr. Arnold. Dessutom är fettbutiker proinflammatoriska, vilket också kan förvärra smärta.

Loading...

5 thoughts on “7 allvarliga sjukdomar i samband med fibromyalgi. Du har nog inte märkt.

 1. I’m really inspired together with your writing skills and also with the format in your
  weblog. Is that this a paid theme or did you
  customize it your self? Anyway keep up the excellent high quality writing, it’s rare to see
  a nice weblog like this one today..

 2. I do trust all the ideas you’ve offered in your post.
  They’re very convincing and will certainly work.
  Still, the posts are too short for novices. May just you please extend them a bit from next time?
  Thank you for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *