Hur man förklarar fibromyalgiutmattning mot andra människor

Alla som lever med fibromyalgi hade problem med att försöka förklara den kroniska smärtan   och tröttheten de upplever med sina vänner och kära, och även främlingar.

Att förklara fibromyalgi är inte en lätt uppgift. Ibland är det enkelt att lägga in ord som du tycker är mycket svårt, eftersom fibromyalgi ofta tar bort dina ord. Men även när du kan hitta orden, försöker förklara något så konstigt och till synes abstrakt till någon som aldrig (och förhoppningsvis någonsin) upplever det, kan det inte bara vara svårt men också stressigt. För att förklara trötthet av fibromyalgi måste du först förstå vad fibromyalgi är.

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är en försvagande sjukdom som beräknas påverka mer än 10 miljoner människor i USA. Fibromyalgi är en komplex sjukdom i den meningen att det är en samling kroniska symtom utan någon specifik underliggande patologi. De två huvudsakliga symptomen på fibromyalgi är trötthet och kronisk smärta. Personer med fibromyalgi kan också ha matsmältningsbesvär, migrän,   depression   och sömnproblem.

Att förstå de grundläggande begreppen underlättar inte förståelsen av sjukdomen, särskilt när det gäller trötthet i samband med fibromyalgi. Trötthet av fibromyalgi är nästan omöjligt att föreställa sig, eftersom det inte liknar andra typer av utmattning som du (eller den person du beskriver) har upplevt.

Hur beskriver du fibromyalgiutmattning?

Några korta beskrivningar av människor som lever med    trötthet  fibromyalgi  ofta används för att beskriva utmattnings fibromyalgi inkluderar:

  • “Det verkar som om du drunknar, men du kämpar fortfarande för att hålla dig ur vattnet.”
  • “Låter som om du går på kvicksand.”
  • “Ser ut som om du bär en 100-pund ryggsäck.”
  • “Det ser ut som om du har varit vaken i en vecka och ingen sömn tillåter dig att komma ikapp.”

Dessa beskrivningar är ganska visuella, men det finns situationer som de flesta har upplevt, så du behöver fortfarande lite fantasi. Detta är problemet när man försöker beskriva trötthet av fibromyalgi. Oavsett hur bra du är när du beskriver det, litar du på den andra personen att använda din fantasi för att förstå den.

Nyckeln till att försöka förklara fibromyalgiutmattning hos en frisk person är att hitta något som du kan relatera till och sedan ta ett steg till (eller fem). På så sätt kan de bättre förstå att det de hanterar är långt ifrån känslan att de kan förstå.

Till exempel har många människor haft en dålig influensa eller   mononukleos   (apa) i sitt liv. Fråga personen du pratar om om hon har haft ett av dessa symtom och förklara sedan att fibromyalgi verkar ha influensa eller en mononukleos men det har aldrig försvunnit och kommer aldrig att bli. Om din vän reser mycket, kan du beskriva honom som en jetlag som aldrig försvinner.

Men vad händer om detta inte räcker? Vad händer om personen du pratar med aldrig har haft influensa, apa eller tidszon? Så hur kan du relatera nivån av total utmattning du känner?

Försök att använda telefonens batteri analogi.

Ett annat sätt att förklara fibromyalgiutmattning är att använda en mobiltelefons batteridesign, som aldrig är helt laddad. Oavsett hur länge du lämnar på (hur mycket en person med fibromyalgi sover), når den aldrig en full laddning. När du sedan kopplar från telefonen (vaknar) och börjar använda olika program (försöker utföra dagliga aktiviteter), använder varje program mer batteri. Vissa program använder mer batteriström än andra, och snart går batteriet ut.

Nyckeln för att förklara vad fibromyalgi   trötthet   känns att göra det klart att det du upplever är mer än att bara vara trött. Alla blir trötta ibland, och en god natts sömn löser vanligtvis problemet. Fibromyalgi är annorlunda. Trötthet som åtföljer fibromyalgi är ren utmattning som inte kommer att gå, oavsett hur mycket sömn. Så för att göra saker värre, när det är dags att sova kan du inte. Denna brist på sömn och utmattning påverkar din förmåga att tänka, anleda och utföra grundläggande uppgifter.

Fokusera din energi på de människor du förstår.

Till slut kan du bara försöka förklara och förvänta dig den person du pratar för att förstå vad som händer. Vissa människor är mer empati och kommer att göra mer ansträngningar för att förstå. Eller, även om du inte kan ta reda på hur du känner, bryr du sig om dig och erbjuder allt stöd de kan.

Fibromyalgi är ett försvårande tillstånd som är utmanande nog att leva utan oro för att förklara vad du känner för andra som kanske aldrig förstår dig. Även om hur svårt det kan vara att förklara   fibromyalgi   finns det människor runt dig som vill lära sig, och du bör fokusera din begränsade energi på att upprätthålla dessa relationer. Omgiv dig med positiva och omtänksamma personer i din cirkel för att skapa en välbehövlig supportgrupp som hjälper dig att hantera de dåliga dagarna.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *