Effecten van fibromyalgie op de benen. Verbinding tussen Fibro en been pijn.

Als je dit leest, komt dat omdat je meer informatie wilt over het F-woord waar niemand het over heeft:   fibromyalgie  , de mysterieuze chronische pijnstoornis waaraan veel mensen lijden, in stilte. Omdat de lijst met symptomen sterk verschilt van persoon tot persoon, lopen artsen het risico een probleem te diagnosticeren of zelfs geheel te negeren.

Zoals u waarschijnlijk weet, kan fibromyalgie altijd en overal intense golven van verdovende, kloppende, diepe, scherpe of brandende pijn veroorzaken. Naast de meest voorkomende symptomen, zoals vermoeidheid, angst of depressie, hoofdpijn en geheugenproblemen, pijn in de benen, vooral de plagen die lijden aan fibromyalgie.

Is het normaal om pijn in de benen te hebben met fibromyalgie?

Vraag iemand met fibromyalgie om hun pijn te beschrijven en vergelijk het op een gegeven moment met ontstekingspijn veroorzaakt door tendinitis of osteoartritis … Dit komt omdat fibromyalgie de “gevoelige punten” van het lichaam aantast, waaronder pezen, spieren en gewrichten. [1]

Volgens Healthline zijn deze vlekken plekken op het lichaam die buitengewoon pijnlijk zijn, zelfs als de minste druk wordt uitgeoefend. Artsen hebben negen paar gevoelige punten geïdentificeerd, voor een totaal van 18, om te helpen bepalen of iemand fibromyalgie heeft of niet: [2]

 • Beide zijden van de achterkant van het hoofd.
 • Beide zijden van de nek.
 • Top van elke schouder
 • Schouderblazen
 • Beide zijden van de bovenste kist.
 • Uit elke elleboog
 • Beide zijden van de heupen.
 • zitvlak
 • Interieur van de knieën.

Of liggend, zittend of staand, pijn in de benen blijft en kan verergeren wanneer deze in dezelfde positie te lang blijft. Dus je kunt zien hoe je dingen kunt doen, zoals werken in een zittend werk, zitten om te eten of   te slapen   bijna onmogelijk. Vaak zult u pijn  in de  benen   in elke knie   of   heup, net achter het heupbeen  , en kan reizen naar de omgeving op zijn minst een paar centimeter, waardoor de spieren voelen zwak.

Wat draagt ​​bij of veroorzaakt de pijn in het been van fibromyalgie?

Hoewel onderzoekers nog steeds enigszins perplex zijn in de oorzaak van fibromyalgie, zijn er enkele symptomen en aandoeningen die enig licht kunnen werpen …

Fibromyalgie en rustelozebenensyndroom

Volgens een onderzoek uit 2010 gepubliceerd in het  Journal of Clinical Sleep Medicine, hebben mensen met fibromyalgie meer kans op rustelozebenensyndroom (RLS). [3] Het is een aandoening die een gevoel van onaangename samentrekking in de spieren van de benen veroorzaakt dat alleen kan worden verholpen door de benen te bewegen met rusteloosheid. [4]

De onderzoekers verzamelden 172 patiënten met fibromyalgie (waarvan 93% vrouwen) en 63 mensen die geen pijn of vermoeidheid rapporteerden. Na het zien wie had rusteloze benen syndroom, vonden ze dat 33% van de patiënten met fibromyalgie RLS had. (Slechts 3% van de groep zonder pijn en vermoeidheid had het syndroom!) [3]

Fibromyalgie en neuropathie

Bij sommige patiënten met fibromyalgie kunnen er gevoelens van tintelingen of brandend gevoel in de voeten zijn en veroorzaakt worden door iets dat neuropathie wordt genoemd. In november 2013   onderzocht een studie gepubliceerd in het tijdschrift   Pain de overeenkomsten tussen fibromyalgie en een andere ziekte genaamd polyneuropathie van kleine vezels (SFPN), waarbij kleine huidvezels worden beschadigd. [5]

In de studie van 57 mensen hadden 27 van de deelnemers fibromyalgie. De onderzoekers ontdekten dat 46% van hen SFNP had, “een erkende oorzaak van chronische wijdverspreide pijn waarvoor objectieve testen worden geaccepteerd.” [6]

“Tot nu toe hebben we geen goed idee gehad over de oorzaak van fibromyalgie, maar nu hebben we de test van sommige patiënten, maar niet allemaal,” zei de auteur en universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School, Anne. Louise Oaklander. [6] “Fibromyalgie is te complex voor een ‘one size fits all’-verklaring.”

Fibromyalgie en gevoelige punten

Ook wel ‘triggerpoints’ genoemd, kunnen de negen bovengenoemde paren resulteren in ondraaglijke pijn in de benen. Naast deze gevoelige punten kan bestaande artritis ook leiden tot langere spier- en gewrichtspijn als gevolg van ontsteking. Hoewel artritis pijn niet zo lang als de pijn van fibromyalgie, zijn de twee meest voorkomende symptomen gedeeld tussen de twee ochtendstijfheid en doffe pijn in de gewrichten. [7]

Natuurlijke remedies en behandelingen voor beenpijn van fibromyalgie.

Totdat onderzoekers de ware oorzaak van fibromyalgie kunnen verminderen, kan het lang duren voordat effectieve natuurlijke behandelingen bekend zijn. Er zijn echter kleinere maar belangrijke stappen die mensen met fibromyalgie kunnen nemen om een ​​voller en minder pijnlijk leven te leiden. Dit zijn enkele van hen …

 1. Casual lopen
 2. Rekken met oefenbanden.
 3. Een stationaire fiets besturen
 4. Eet een ontstekingsremmend, fibro-vriendelijk dieet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *