Ernstige rugpijn en fibromyalgie: hoe om verlichting te krijgen

Wanneer u fibromyalgie heeft, kan het lijken alsof u geen pauze kunt krijgen van de pijn, waaronder rugpijn. Tot twee derde van de mensen met chronische lage rugpijn heeft ook fibromyalgie. Als we de cijfers uit de andere richting bekijken, heeft 49 procent van de mensen met fibromyalgie pijn in de onderrug. In feite, pijn in de rug is zo voorkomen bij mensen met fibromyalgie was ooit een van de symptomen die artsen gevraagd om een ​​diagnose van fibromyalgie te maken.

Het lijdt geen twijfel dat het leven met fibromyalgie op zichzelf een voldoende uitdaging is, en veel minder wanneer u rugpijn heeft. Maar misschien voel je je een beetje beter om te weten dat er een verklaring is voor de intensiteit van de pijn waar je doorheen gaat.

“Zowel rugpijn zoals fibromyalgie behoren tot een groep van aandoeningen genaamd centrale overgevoeligheidsyndromen”, zegt pijnbestrijding specialist Ronald Staud, MD, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Florida in Gainesville. Hoewel de wortels van de twee gevallen verschillen bijvoorbeeld rugpijn kan worden veroorzaakt door een beschadigde tussenwervelschijf, ervaringen pijn beide voorwaarden enkele overeenkomsten. Onder hen is het gevoel dat deze condities van chronische pijn je doen voorkomen in een “high alert” omgeving (artsen noemen het hyperexcitatie). En dan, om het af, de pijn slijt, waardoor vermoeidheid, depressie en angst die het leven met fibromyalgie en rugpijn is meer vermoeiend.

“Hyperactivatie is echt een normale reactie”, zegt dr. Staud. Normaal, ja, maar geef een steeksleutel om de juiste combinatie van behandelingen te vinden om twee zeer pijnlijke problemen te verlichten.

Een essentieel ding is om een ​​accurate diagnose van je rugklachten te krijgen. Volgens Staud kunnen veel artsen die fibromyalgie behandelen ook de mogelijke oorzaken van rugpijn evalueren. Vraag echter een verwijzing naar een pijnspecialist als u twijfels hebt over het vermogen van uw arts om de factoren die bijdragen aan uw rugpijn te analyseren en een passende medische behandeling voor te schrijven.

Resultaat van het beeld voor rugpijn

Behandeling van fibromyalgie en rugpijn

Pijnstillers zijn meestal onderdeel van het recept voor de symptomen van fibromyalgie, maar vaak zijn ze niet genoeg voor de meeste mensen, vooral als het een aandoening van de rug is. Het verzamelen van een uit meerdere delen bestaand pijnplan is noodzakelijk, zegt Staud. Dit geldt des te meer als u specifieke therapie voor uw rug nodig heeft. Overweeg deze aanvullende ideeën om een ​​uitgebreide behandelingsstrategie te creëren die traditionele en alternatieve benaderingen kan combineren:

  • Veranderingen in levensstijl. Zowel de rugpijn als de symptomen van fibromyalgie kunnen verbeteren als u aan een gezondere levensstijl werkt: pas uw dieet aan, verhoog uw lichaamsbeweging en, indien nodig, verlies uw gewicht.
  • Geestelijke gezondheidszorg. Angst, depressie en slaapproblemen kunnen de pijn verergeren. Uitgebreide behandelstrategieën kunnen therapie en medicijnen gericht op depressie en angst omvatten, zegt Staud.
  • Fysiotherapie “Rugpijn is de steunpilaar van fysiotherapeuten,” zegt Staud. Fysiotherapeuten kunnen u leren hoe u uw dag effectiever kunt doorlopen en u rekoefeningen laten zien om rugpijn te verlichten en misschien het leven gemakkelijker te maken met fibromyalgie.
  • Benaderingen van alternatieve behandelingen. Acupunctuur, biofeedback en muziektherapie kunnen helpen bij het verlichten van rugklachten. Volgens Staud zijn pijnbeheersingsspecialisten goed op de hoogte van de complexiteit van pijnbeheer en staan ​​ze open voor vragen over alternatieve benaderingen. Door met uw team te praten over de opties die u overweegt, kunt u ook voorkomen dat er een wisselwerking is tussen alternatieve behandelingen en voorgeschreven medicijnen.
  • Onderwijs.  Ten slotte kan een beetje kennis erg behulpzaam zijn bij het verlichten van de angst die je voelt. Praat met uw medisch team over de fysiologie van pijn en de complexe factoren die uw perceptie van pijn beïnvloeden wanneer u wordt geconfronteerd met aandoeningen die verband houden met overgevoeligheid.

Wanneer je rugpijn en fibromyalgie vecht, kun je het gevoel hebben dat je twee gevechten vecht. Maar een combinatie van therapieën, sommige gericht op fibromyalgie, sommige gericht op rugpijn en andere gericht op beide, heeft meer kans om uw symptomen te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *