“Doe het een beetje, mevrouw.”

Fibromyalgie en winter: laten we erover praten.

Volgens weersinformatie die in mijn hoek van Centraal-Afrika aankomt, zijn de temperaturen deze week het hardst deze winter, de eerste die ik ontdekte met fibromyalgie. Het was geen sinecure, ik ben afgelopen januari gevlucht, erg bang om mijn huid te verlaten, de winter en fibromyalgie mengen zich niet.

Hier is een tekst gepost op mijn Facebook-account afgelopen november over de ijzige manifestaties bij fibromyalgie die me duwden om in januari naar het warme asiel te gaan.

Zaterdagavond de drang om eten te maken, niet die gegrilde braadstukken waaraan ik gewend ben, of die zelfgemaakte gerechten die ik een aantal maanden onderteken, maar deze keer een echte maaltijd. Een uurtje opstaan ​​in de keuken is absoluut onmogelijk, ik krijg het vervelende gevoel dat mijn ruggengraat steeds weer van mijn rug komt. Toen, op zaterdag, gewapend met moed, maakte ik de grote beslissing om te eten. Ik deed wat boter in de pan en begon de uien te hakken. Ik ging niet ver in mijn leven, mijn handen zouden me niet gehoorzamen, ze waren gevoelloos en pijnlijk, het gevoel dat ze in elk van hen gewichten van 5 pond hadden.

Dat is hoe mijn culinaire avontuur op zaterdagavond eindigde.

Zondagnacht ging ik uit eten met mijn vriend Martine die een heerlijk gerecht van het land klaarmaakte. Ik kon het stuk dat ze me geserveerd had niet afmaken, ik moest het bestek na 3 minuten plaatsen. Vanaf nu wordt het moment van de maaltijd zeer snel omgezet in marteling, de ronde reizen van de plaat naar de mond zijn vergelijkbaar met de echte Olympische wedstrijden. Telkens als ik de helft van mijn bord afwerk, ben ik zo moe als iemand die terugkomt van Mount Cameroon, ik voel de moed en kracht van een atleet aan tafel. En de gesprekken? Ik kan niet meer dan twee zinnen zeggen zonder een pauze te nemen om op te laden en ga soms 5 minuten naar bed en hervat dan het gesprek waar het stopte, hoe dan ook, als ik me dat natuurlijk herinner, want met de kou nemen de pijnen toe en ook de cognitieve problemen. Als gevolg daarvan ben ik voornamelijk westerling.

De pijn neemt toe, elke dag kruiste ik naar een nieuw niveau waarvan ik niet wist dat het de dag ervoor bestond. Vandaag kan ik niet meer zitten, ik heb stelten op mijn rug, liggend voel ik me alsof ik op open wonden lig.

Gisteravond ging ik naar de eerste hulp, mijn rug, benen en armen waren zo pijnlijk dat ik mezelf niet op mijn plaats kon houden, en mijn appartement omdraaien als een gekooide leeuwin put mij uit en benadrukt me nog meer, ik kan het niet uitstaan, liggen of liggen, en ik weet niet wat ik moet doen met mijn pijnlijke armen op mijn lichaam. Ik ben nog nooit zo blij geweest om Kaba ngondo in mijn kleedkamer te hebben, je weet dat dit soort traditionele traditionele jurken uit Kameroen je gewoon in de war bracht, want er zijn dagen dat ik moet vragen of ik een broek of een bh draag, zodat het zal niet gebeuren. Gisteren was ik overtuigd door mijn beste vriend Joviale om naar de ER te gaan. Ik belde een taxi.

Lopend 20 meter van de parkeerplaats naar het huis, dacht ik dat ik mijn zenuwen verliet!

Ik kon de simpele vragen niet beantwoorden die de verpleegster me vroeg: ‘Uw adres is American street …? Uw telefoonnummer 046 …? 3 De pijn maakte me misselijk. Het enige wat ik kon zeggen was “Fibromyalgie! Fibromyalgie “Een pijnlijke litanie. Gelukkig begreep ze de urgentie, vijf minuten later kwam een ​​verpleegster mij halen.

Verpleegster: Doe je jas uit. 
Me: Ik kan niet, help me alsjeblieft. 
De verpleegster: Maar je hebt een inspanning geleverd!

Dus deze zin is vol van oordeel dat ik weiger te horen, de reden dat ik aarzel om naar de nood te gaan terwijl ik martelaarschap krijg, die verdomde zin “doe een poging.”

Sinds het begin van deze winter woon ik thuis, mijn zeldzame uitstapjes zitten in mijn huisarts en reumatoloog, ik accepteer alleen “veilige” mensen, die mij niet zullen veroordelen, die me niet zullen vertellen “Patricia doet een poging” ..

Ik keek naar de verpleegster en wilde haar zeggen: “Ik heb iets meer dan 2 jaar in Brussel gewoond, ik ken de helft van de diensten van dit ziekenhuis waar ik twee keer ben geopereerd, ik zal je in je dienst begeleiden met je ogen dicht, zodat ik het weet! Maar nooit, zelfs op de verschrikkelijke momenten waarop de hoop mij in de steek laat, heb ik nooit een ambulance gebruikt, ik kwam altijd met een taxi, het beeld dat ik op een brancard lag als een machteloze die me heeft gedood, het blijft nog steeds kruimels van trots. Dus, beste vreemdeling, ik vraag je om me te helpen uitkleden en je vraagt ​​me om “een inspanning” te doen.
Alles ging door mijn hoofd, maar ik was niet in staat om al de woede dat mijn hart vervuld te vertellen, ik kon bedelen in een adem “Ik kan niet, alsjeblieft,” en het was ook de energie die me vraagt ​​om een ​​zin te formuleren u … Hij trok zijn jas uit, dan nam de spanning op 5 minuten kwam vervolgens terug om te vragen of het beter was … .JI gevraagd wat vijf minuten geleden sinds zijn vertrek was gebeurd. Hij vertrok zonder een woord te zeggen.
Dus kom ik tot de conclusie, misschien haastig, dat voor deze verpleegster mijn ziekte psychotisch zou zijn, naar het ziekenhuis gaan zou me “beter” maken, het is gewoon het fibromyalgiesyndroom, waarom het een drama maken, vroeg ik wrang. Ik lag daar te wachten op de dienstdoende arts, ik had het zo koud, er kwam een ​​verpleegster langs en ik vroeg of ze mijn benen met mijn jas wilde bedekken. Ze legde het op mijn borst en ging weg. Ik ging naar mijn benen en vroeg me om een ​​dergelijke inspanning … Ik was gebarsten! De tranen die ik sinds de ochtend heb vastgehouden, werden losgelaten, met grote golven op mijn gezicht.
Ik ben gewoon fibromyalgie, niet gehandicapt.
Dus dat is de impliciete boodschap elke keer dat ik naar de ER ging. Dit wil zeggen hoe ziek deze ziekte nog steeds verkeerd begrepen wordt en we dubbel ziek worden omdat we al gevangen zitten in onze pijn. Die nacht stelde ik de dokter voor dat hij mij direct een infusie van morfine zou geven, hij antwoordde dat de tradonal, die een derivaat is, zou volstaan. Ik smeekte hem en legde uit dat ik net de traditionele had onderbroken omdat inefficiënt: “Nee mevrouw Bakalack, geen morfine voor u”.
De infusie was na 3 uur voltooid. Ik herhaalde tegen de dokter dat het niet genoeg was, ik kon nu mijn handen gebruiken, maar mijn rug en benen waren nog steeds zo pijnlijk dat hij doof bleef voor mijn verzoeken. Ik belde opnieuw een taxi en ging om 2 uur ‘s morgens naar huis.
Het is acht uur geleden en ik ga terug naar de eerste hulp.
Loading...

103 thoughts on ““Doe het een beetje, mevrouw.”

 1. What i do not understood is actually how you’re now not really
  a lot more smartly-appreciated than you might be now. You are so intelligent.

  You recognize therefore significantly relating to this matter, made
  me personally consider it from numerous numerous angles.

  Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady
  gaga! Your personal stuffs nice. Always deal with
  it up!

 2. I blog quite often and I really thank you for your information. This great
  article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new details about once a
  week. I subscribed to your RSS feed too.

 3. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m
  not writing all that over again. Anyway, just wanted to
  say fantastic blog!

 4. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal site now 😉

 5. Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit of this weblog;
  this weblog consists of remarkable and in fact good material in favor of readers.

 6. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us
  so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Wonderful blog and outstanding design and style.

 7. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now every time a comment
  is added I recieve four emails with the exact same comment.
  Is there an easy method you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

 8. Hi! I’ve been following your site for some time now and finally
  got the bravery to go ahead and give you a shout out from
  Kingwood Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

 9. Hi! I know this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does running a well-established website like yours take a lot of work?
  I am brand new to running a blog however I do write in my diary on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience
  and thoughts online. Please let me know if you have any kind
  of recommendations or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 10. you are in point of fact a good webmaster. The website loading
  pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity on this matter!

 11. Great blog here! Additionally your website lots
  up fast! What web host are you using? Can I am getting your associate
  link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 12. Thanks for some other excellent post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal manner of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at
  the search for such info.

 13. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and
  in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 14. whoah this blog is wonderful i really like studying your posts.
  Keep up the great work! You realize, lots of persons are searching around for this info,
  you can help them greatly.

 15. I have fun with, result in I found exactly what I used to
  be looking for. You have ended my 4 day lengthy hunt!

  God Bless you man. Have a great day. Bye

 16. Thank you for any other informative website. Where else may just I am getting that
  kind of information written in such an ideal manner? I have a challenge that I’m just
  now running on, and I have been at the glance out for such information.

 17. Attractive component of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I get in fact loved
  account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment or
  even I fulfillment you access persistently quickly.

 18. I really like your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this
  from. thanks

 19. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care
  for such info much. I was seeking this certain information for a
  long time. Thank you and best of luck.

 20. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 21. Greate post. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have done an excellent job.
  I will certainly digg it and for my part suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

 22. Admiring the persistence you put into your site and detailed
  information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great
  read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google
  account.

 23. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now
  every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  Is there a way you are able to remove me from that service?

  Thank you!

 24. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you create this site yourself? Please reply back as
  I’m looking to create my very own site and would like to find out where you got this from or just what the theme is called.
  Appreciate it!

 25. First of all I want to say great blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not
  mind. I was curious to find out how you center yourself
  and clear your thoughts prior to writing. I have had a hard
  time clearing my mind in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how
  to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

 26. Hello to every , for the reason that I am genuinely eager of reading this web site’s
  post to be updated daily. It includes pleasant stuff.

 27. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post
  is just nice and i could assume you are an expert on this
  subject. Well with your permission let me to grab your feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 28. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different internet browsers and both show the same results.

 29. Hey there terrific website! Does running a blog similar to this
  require a lot of work? I have no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog in the near
  future. Anyways, if you have any ideas or tips for new blog owners
  please share. I know this is off topic however I simply needed to ask.
  Many thanks!

 30. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year
  and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 31. I think the admin of this website is truly working hard in support of his web page, as here every information is quality based stuff.

 32. I think this is among the most vital information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things,
  The website style is wonderful, the articles is really excellent
  : D. Good job, cheers

 33. Hello There. I found your blog using msn. This is a
  very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll certainly return.

 34. fantastic points altogether, you simply gained a new reader.
  What could you recommend about your post that you just made a
  few days in the past? Any certain?

 35. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll certainly comeback.

 36. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
  get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 37. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but,
  I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions
  for your blog you might be interested in hearing. Either way,
  great blog and I look forward to seeing it grow over
  time.

 38. Do you mind if I quote a couple of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you. Regards!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *