Symptomen van fibromyalgie en meest voorkomende stoornissen

Het is wetenschappelijk bewezen dat er veranderingen zijn in pijnneurotransmitters. Het belangrijkste wordt gevonden in serotonine, dat ingrijpt in de remming van pijnlijke gewaarwordingen en sterk verminderd is bij mensen met fibromyalgie. Hoewel er onder andere ook wijzigingen kunnen zijn in dopamine en endorfines. Dankzij deze ontdekking is er nu een consensus om  pijn bij fibromyalgie echt te beschouwen .

De belangrijkste symptomen zijn:

Veranderingen in slaapritme: tussen 56 – 72% van de patiënten lijdt. Tijdens de slaap bereik je geen diepe slaaptoestanden. Dit betekent dat er geen rustgevende slaap is die leidt tot het gevoel van slaap en dat vermoeidheid de hele dag aanwezig is.

Psychologische veranderingen: Het is gebruikelijk, tussen 30 – 70%, dat mensen die lijden aan fibromyalgie hoge niveaus van angst, depressie en stress hebben.

Vermindering van kracht en spierontspanningsstoornissen. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat er geen ontsteking in de spieren is.

Loading...

Pijn in het bewegingssysteem: deze pijn verergert bij lage temperaturen, ongunstige klimaten, stress en fysieke activiteit. En het verbetert met de toepassing van warmte op een gelokaliseerde manier, rust-, massage- en rekoefeningen.

Rigiditeit van het bewegingsapparaat: het wordt meestal door 76% van de patiënten geleden en duurt 90 minuten of meer.

Subjectieve sensatie van ontsteking in de gewrichten en van tintelingen of diffuse gevoelloosheid of in de extremiteiten.

Vermoeidheid, extreme vermoeidheid: tussen 80-90% van de patiënten last van vermoeidheid, vooral ‘s ochtends.

Droge mond: ongeveer 10% van de mensen met fibromyalgie lijdt aan dit symptoom.

Obesitas of overgewicht: het komt vaak voor vanwege de lage fysieke activiteit die kan worden gedaan door mensen met fibromyalgie (rust verbetert de symptomatologie).

Maagdarmstelselaandoeningen: De meest voorkomende zijn brandend maagzuur (maagzuur), dysfagie (voedsel dat moeilijk te slikken is), aerofagie (gas), een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie en het prikkelbare darm syndroom.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *