Fibromyalgie is eigenlijk niet een auto-immuunziekte ۔ waarom mensen in de war raken?

Mogelijk hebt u wat tegenstrijdige informatie gezien over fibromyalgie en auto-immuunziekten. Sommige mensen zullen je vertellen dat het wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, anderen zullen je vertellen dat het dat niet is. U moet echter weten dat artsen fibromyalgie niet als een auto-immuunziekte beschouwen.

Beeldresultaat voor auto-immuunziekten

De oorzaak van deze slopende ziekte is niet bekend en mensen met andere ziekten kunnen er waarschijnlijk meer last van hebben. Ziekten die een persoon ontvankelijker maken voor fibromyalgie zijn: spondylitis ankylopoetica, lupus en reumatoïde artritis. Doorgaans zijn de symptomen van fibromyalgie dezelfde als die bij sommige van deze auto-immuunziekten, wat de diagnose veel moeilijker maakt.

Waarom wordt fibromyalgie niet beschouwd als een auto-immuunziekte?

Op dit moment wordt fibromyalgie niet beschouwd als een auto-immuunziekte. Verder onderzoek zou dit kunnen veranderen, maar dat lijkt op dit moment niet waarschijnlijk. Hoewel sommige gevallen van fibromyalgie een ontregeling van het immuunsysteem zelf met zich meebrengen, is dit veel anders dan de ontregeling veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Op dit moment zijn onderzoekers niet in staat om de aard van de ontregeling veroorzaakt door fibromyalgie volledig te begrijpen.

Auto-immuunziekten verklaard

Zoals eerder vermeld, omvatten auto-immuunziekten ankyloserende spondylitis, lupus, reumatoïde artritis en anderen. Nergens in deze lijst vindt u fibromyalgie auto-immuunziekte. Dus hoewel fibromyalgie de symptomen van een auto-immuunziekte / stoornis vertoont, wordt het niet als één beschouwd.

Loading...

 

Wat zijn de symptomen van een auto-immuunziekte?

Er zijn veel symptomen van een auto-immuunziekte, waarvan er veel dezelfde of bijna hetzelfde zijn bij mensen met fibromyalgie. Hieronder volgen enkele van de symptomen die optreden bij auto-immuunziekten die ook kunnen wijzen op fibromyalgie.

 • Extreme vermoeidheid – dit is het niveau van vermoeidheid dat niet wordt geholpen door rust te vinden.
 • Gewrichts- en spierpijn – dit kan een scala aan pijn zijn, van algemene pijn, tot branden, tot pijn, algemene pijn in de spieren en pijn / pijn in de gewrichten.
 • Spierzwakte – zwak gevoel in de spieren, evenals verlies van hand / arm of been / dij kracht.
 • Opgezette klieren – vooral die in de keel, onder de armen en de bovenbenen van de benen rond de lies.

Grotere vatbaarheid voor infecties – frequente blaasontstekingen, verkoudheid, oorinfecties, schimmelinfecties, keelpijn en sinusproblemen komen zeer vaak voor bij zowel fibromyalgiepatiënten als patiënten met auto-immuunziekten. Bovendien zult u een veel langzamere hersteltijd ervaren als u een auto-immuunziekte heeft.

 • Slaapstoornissen – problemen met vallen / slapen.
 • Gewichtstoename / -verlies – veranderingen in gewicht, meestal in een bereik van 10 tot 15 pond.
 • Lage bloedsuiker – dit wijst op bijnierinsufficiëntie.
 • Veranderingen in bloeddruk – u kunt een zeer hoge of zeer lage bloeddruk hebben, in combinatie met gevoelens van duizeligheid of duizeligheid, hartkloppingen / schommelingen in de hartslag en / of flauwvallen.
 • Candida-schimmelinfecties- dit omvat infecties van de sinussen, spijsverteringsproblemen, spruw of zelfs vaginale schimmelinfecties.
 • Allergieën – allergisch / gevoelig voor bepaalde chemicaliën, voedingsmiddelen en dingen in het milieu.
 • Spijsverteringsproblemen – dit omvat brandend maagzuur, obstipatie, krampen, een opgeblazen gevoel, pijn in de buik, overmatig gas en zelfs diarree komt vrij vaak voor.
 • Depressie / Angst- veranderingen in zowel gemoedstoestand als emoties, overmatig geïrriteerd en zelfs paniekaanvallen.
 • Geheugenproblemen – dit manifesteert zich vaak als ‘hersennevel’, waar je je dingen slechts vaag kunt herinneren.
 • Schildklierproblemen – typisch is het probleem hypothyreoïdie, maar soms kan dit hyperthyreoïdie zijn en komt het meestal niet voor op een schildkliertest. Dit kan zich manifesteren als overmatig haarverlies en een verlaagde lichaamstemperatuur.
 • Hoofdpijn die blijft optreden, dit kan ernstige hoofdpijn of migraine zijn.
 • Low Grade Fevers – vrij gebruikelijk, sommige ervaren dit elke dag.
 • PMS-opgeblazen gevoel, zware bloedingen, extreme krampen en een onregelmatige cyclus komen vrij vaak voor bij zowel fibromyalgie als een auto-immuunziekte.

Gemeenschappelijke fibromyalgiesymptomen

– Pijn over het hele lichaam – dit is pijn, kloppende, steken / schieten, brandende pijn diep in de spieren.

– Vermoeidheid – volledig uitgeteerde energie voelen (kan een van de meest slopende symptomen zijn).

– Moeilijkheden met slapen- dit omvat zowel vallen als in slaap blijven. Je krijgt niet voldoende slaap, dus je voelt je helemaal niet geslapen bij het opstaan.

– Brain Fog-problemen met scherpstellen / concentreren op dingen, het behouden van recentelijk geleerde informatie, etc.

– Stijfheid Bij het ontwaken in de ochtenden voelen spieren zich meer pijnlijk in de vroege ochtenden en voelen individuen zich stugger dan gewoonlijk. Meestal helpt het voorzichtig strekken van je spieren en het nemen van een warme douche / bad om ze los te maken.

– Knopen, krampen, zwakte in spieren – hoeveel je ook doet om de spieren te ontspannen, ze voelen zich nog steeds erg gespannen. De pijn die wordt veroorzaakt door fibromyalgie zelf kan een bron van spierzwakte zijn.

– Spijsverteringsstoornissen – Buikpijn, opgeblazen gevoel, constipatie, misselijkheid, diarree, gas, IBS en meer komen zeer vaak voor bij fibromyalgie. Ook trage spijsvertering en zure reflux komen vaak voor.

– Migraine / hoofdpijn – deze zijn meestal ten minste tweemaal per week aanwezig en worden beoordeeld als ernstige pijn, meestal met een migrainecomponent. De pijn is gedeeltelijk te wijten aan triggerpoints in hoofd, nek en schouders.

– Problemen met balans – meestal hebben personen met fibromyalgie problemen met lopen en is hun kans op vallen groter.

– Brandende / jeukende huid – u kunt jeukende / rode bulten hebben of uw huid kan volledig helder zijn en het brandt als wanneer u verbrand bent.

Vergelijk Fibromyalgie en Auto-immuniteit

Hoewel sommige van de symptomen vrij gelijkaardig zijn en in sommige gevallen zelfs exact hetzelfde, heeft het onderzoek naar fibromyalgie geen verband met auto-immuniteit gevonden. Er zijn geen inflammatoire markers geweest die consistent zijn verhoogd, er zijn geen antilichamen ontdekt en onderzoekers hebben de schade die kenmerkend is voor auto-immuunactiviteit in het lichaam niet waargenomen.

Er is echter een significante overlap waargenomen tussen specifieke auto-immuunziekten en fibromyalgie die de mogelijkheid aantoont dat diegenen die auto-immuniteit hebben gevoelig zijn voor het ontwikkelen van fibromyalgie. Dit zijn:

 • Reumatoïde artritis
 • Hashimoto’s auto-immuun thyroiditis
 • Lupus

Waarom raken mensen in de war?

Het feit dat mensen de betekenis van ‘auto-immuniteit’ verkeerd begrijpen, draagt ​​in grote mate bij aan het misverstand tussen de twee. Bovendien zou het kunnen zijn om de overeenkomsten tussen de twee.

Bijvoorbeeld: zowel fibromyalgie als auto-immuunziekten hebben vermoeidheid, pijn en verschillende andere veel voorkomende symptomen; zowel fibromyalgie als auto-immuunziekten kunnen behoorlijk moeilijk zijn om te diagnosticeren en het kan lang duren om uit te zoeken; een algemeen slecht begrip van de twee- zelfs die in de medische gemeenschap begrijpen fibromyalgie en auto-immuunziekten niet altijd, dus ze klonteren ze allemaal bij elkaar omdat ze er aan de oppervlakte hetzelfde uitzien.

Je moet echter het verschil tussen de twee begrijpen, want hoewel ze hetzelfde lijken, zijn de behandelingen heel verschillend. U wilt niet voor één behandeld worden als u de andere hebt – de behandeling zou niet succesvol zijn.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *