2 van de ergste symptomen van fibromyalgie ..

Zoals we weten, komt fibromyalgie met een breed scala aan symptomen. De hoeveelheid symptomen kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Ik zou niet zeggen dat er een symptoom is dat het gemakkelijk maakt om met fibromyalgie te leven; Ik denk echter dat sommige niet zo moeilijk zijn als andere.


Een van de symptomen van fibromyalgie die ik persoonlijk het meest moeilijk vind om te leven, is “fogfibro”, ook bekend als “hersenmist”: de problemen van kortetermijngeheugen en het gebrek aan concentratievermogen of focus. Mijn man lacht als ik zeg:

“Communicatie was altijd een van mijn sterke punten!” Degenen die mij beter kennen, zouden de humor in die verklaring ook vinden, omdat ze weten hoe graag ik praat! Ik zie ook humor vanuit zijn gezichtspunt, maar soms wil ik dat ik huil.


De “fog fibro” lijkt het slechtste moment te zijn waarop mijn pijnniveau hoog is. Ik vind het moeilijk om mijn woorden te vinden of ik vergeet wat ik in het midden van de zin zeg. Soms stotter ik, spreek ik slechte woorden uit of zeg ik iets dat volledig van het onderwerp klinkt.

Ik reageer op mensen met uitspraken die helemaal nergens op slaan. Ik heb geleerd dingen te schrijven en mijn agenda veel te gebruiken – meer dan ik ooit heb gedaan. In mijn beste dagen probeer ik om mezelf uit te lachen of te lachen met degenen die om mijn woorden lachen.

Op mijn slechtste dagen breek ik en huil, alsof ik een stukje van me kwijt ben. Soms heb ik geprobeerd dit aan anderen uit te drukken en heb ik gereageerd met “dat gebeurt iedereen!” Of “ik doe het ook”. Ze begrijpen het gewoon niet.

Het is meer dan af en toe “ik ging een kamer binnen en vergat wat ik binnen ging”. Net zoals de vermoeidheid van fibromyalgie meer is dan een algemene vermoeidheid of uitputting die de meeste mensen gemeen hebben, is hersenmist een extreem symptoom dat ik niet begrijp
Schrijven, lezen en spellen zijn soms moeilijk, ook al zijn dit dingen die ik vroeger gemakkelijk had. Ik lees constant opnieuw om te begrijpen wat ik lees of schrijf, of om woorden te spellen en ze vervolgens te bekijken omdat ze niet kloppen – soms zijn ze dat wel en soms ook niet. Concentratie kan ook moeilijk zijn. Als je je concentreert op iemand die tegen me praat of wat ik aan het doen ben, kan het een buitengewoon moeilijke taak zijn. Soms heb ik zin om te leren leven met fibromyalgie, men moet rouwen om het verlies van hun oude zelf, omdat het vele aspecten van hun leven verandert.


Het andere symptoom van fibromyalgie is moeilijker voor mij om mee om te gaan – wat gebeurt er als ik gestresst ben en als ik fysiek te veel kijk – het is het gevoel van mijn brandende huid. Sommigen beschrijven het als een gevoel dat hun huid wordt verbrand door de zon.

Ik beschrijf het vaak als een gevoel alsof ik in een huisbrand was. Voordat ik ooit werd gediagnosticeerd met fibromyalgie, gebruikte ik vaak het woord “ardor” om mijn pijn aan mijn man te beschrijven. Hij vond het altijd een vreemde keuze aan beschrijvende woorden om mijn pijn te beschrijven.

Het was pas na mijn diagnose en onderzoek van fibromyalgie dat we allebei dit soort pijn en mijn woordkeuze begrepen.


Sommigen zeggen dat het beschrijvende woord “branden” wanneer het wordt gebruikt om pijn te beschrijven er een is dat alleen mensen met fibromyalgie begrijpen. Ik weet niet zeker of dat het geval is, maar ik weet dat het een veelgebruikt woord is en ik leef bijna dagelijks met het symptoom.

Er zijn zoveel triggers van dit symptoom van fibromyalgie. Iets simpels als niet genoeg slaap krijgen kan mijn lichaam op die manier doen voelen. Ik zou niet zeggen dat mijn huid brandt, maar meer van binnenuit. Een verontrustend gesprek kan me dagenlang, soms meer, beïnvloeden.

Ik kan ook last hebben van een sterke geur die overweldigend is, het overmatige geblaf van onze puppy of het raken van mijn elleboog op iets. (Hoewel overmatig blaffen van puppy’s een ongewenst symptoom kan veroorzaken, maakt je onvoorwaardelijke liefde en bedrijf het een prijs die het waard is om te betalen.) Ik heb geleerd de beheersbare stress van het leven te beperken die het kan activeren en mijn leven te elimineren van wie het veroorzaken

Te veel lichaamsbeweging is de enige trigger van dit symptoom dat ik moeilijker heb kunnen aanpassen omdat ik me niet zo goed voel, maar ik leer beetje bij beetje. Het heeft me geleerd om te kiezen welke activiteiten de toegevoegde pijn waard zijn en welke niet. Soms heb ik geen keus en daar moet ik gewoon mee omgaan, maar als ik dat doe, kies ik verstandig.


Deze twee symptomen zijn mijn ergste symptomen van fibromyalgie, afgezien van fysieke lichaamspijn. Leren om met hen te leven is op zijn minst een uitdaging geweest, maar ik doe mijn best en dat is wat telt. Word wakker, lach op en zet de ene voet voor de andere – zachte knuffels, mijn mede Fibromyalgia-krijgers. Blijf sterk!

67 thoughts on “2 van de ergste symptomen van fibromyalgie ..

 1. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue
  to guide others.

 2. You can certainly see your enthusiasm in the article you write.

  The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid
  to say how they believe. At all times go after your heart.

 3. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 4. Write more, thats all I have to say. Literally, it
  seems as though you relied on the video to make your point.

  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 5. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring
  on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 6. Hello, Neat post. There’s a problem with your
  website in web explorer, might test this? IE still is the marketplace leader and a big component to people will
  omit your fantastic writing because of this problem.

 7. certainly like your web site but you have to test the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I in finding it
  very troublesome to tell the truth however I’ll certainly come again again.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *