Mystery of fibromyalgia lost – Forskare finner den huvudsakliga smärtkällan i blodkärlen

Lider du av kronisk trötthet och muskelsmärta?  Du kan ha fibromyalgi. Uppskattningsvis 5 miljoner amerikanska vuxna lider av detta tillstånd. Av dessa vuxna är 90% av patienterna kvinnor. Tyvärr kan denna kroniska sjukdom vara extremt svår att behandla.

Forskarna trodde initialt att symtomen bara var i patientens sinne. Av denna anledning har fibromyalgi klassificerats som en psykosomatisk störning. Detta innebär i princip att läkare trodde att sjukdomen orsakades av patientens sinne.

Människor över hela världen klagar över smärta i axlar, nacke, ben och rygg. Fram tills nyligen kunde forskare inte hitta orsaken till smärtan.

Den senaste studien genomfördes av forskare från Integrated Tissue Dynamics. De tittade på fibrerna i handflatan som hanterade blodflödet. Dessa fibrer är också ansvariga för smärta och beröring.

För att bekräfta sina resultat gjorde forskarna en andra studie. De ville se blodkärlets patologi. Teamet samlade in prover av kvinnor med fibromyalgi. I dessa prover   fann de en ökning av sensoriska fibrer på flera platser i hudens blodkärl.

Nerverna är placerade i arteriolo-venul-shunts. Dessa shunts hanterar regleringen av kroppsvärmen genom att bestämma hur mycket blod som rinner genom kroppen. När det är varmt stänger shunts nära för att tvinga blod till hudens yta där det kan frigöra värme.

När det är kallt öppnas shunterna igen. Detta hjälper venerna att hålla värme runt livsviktiga organ, så våra fötter och händer börjar bli kallt.

Studiens huvudforskare var Dr. Albrecht. Han fann att överflödiga sensoriska förändringar kan orsaka smärtsamt lidande för patienter med fibromyalgi.

I princip är sensoriska fibrer ansvariga för att öppna shunts. De är extremt aktiva i kallt väder, vilket kan orsaka extra smärta för fibromyalgi-patienter.

Under studien fann forskarteamet en ytterligare slutsats.  Normalt har händer och fötter mer blod än de verkligen behöver. I grund och botten tjänar de som en blodreserv som kan skickas till resten av kroppen. När shunts inte fungerar korrekt, regleras inte blodflödet ordentligt.

Dr. Rice är ordförande för Integrated Tissue Dynamics. Enligt Dr. Rice kan patologerna hos shunts innebära att blodflödet från händerna skadar blodflödet till musklerna. Detta kan vara den främsta orsaken till muskelsmärta och trötthet hos fibromyalgipatienter.

Ny forskning når äntligen orsaken till fibromyalgi. Med denna forskning kan patienter med fibromyalgi hitta rätt behandling istället för att bara förlita sig på antidepressiva medel och smärtstillande medel.

Den goda nyheten är att du inte är galen.  Om du lider av fibromyalgi är det inte ditt sinne. Fibromyalgi orsakas definitivt av förändringar i kroppen.

Orsak fibromialgi

Läkarna är inte helt säkra på varför sensoriska fibrer börjar förändras. För närvarande tror de att flera faktorer kan fungera tillsammans.

Genetik

Fibromyalgi tenderar att arbeta i familjen. Av denna anledning kan det finnas en genetisk mutation som gör det mer troligt att någon utvecklar denna kroniska sjukdom.

infektioner

Forskare vet nu att vissa infektioner potentiellt kan utlösa fibromyalgi.

Känslomässigt eller fysiskt trauma

I vissa fall utvecklas fibromyalgi efter ett fysiskt trauma som en skada eller bilolycka. Psykologisk stress kan också spela en roll i att utlösa sjukdomen.

Medan forskare har tagit ett viktigt steg framåt på orsaken, måste patienterna fortfarande ta hand om kroppen. Det finns vissa livsstilsförändringar du kan göra för att hålla fibromyalgi inflammerad.

För att hålla fibromyalgi i schack, försök att begränsa mängden stress i ditt liv. Om du inte kan bli av med någon källa till stress kan du försöka använda tekniker som medveten andning, yoga eller meditation för att hantera stress. Trötthet är ett definitivt symptom på fibromyalgi, så försök att få tillräcklig sömn. Att äta sunt och träna regelbundet kan också hjälpa. Medan träningen initialt kan skada, kommer det att bidra till att minska symtomen på fibromyalgi på lång sikt.

Sprid medvetenhet genom att låta alla veta om orsaken till fibromyalgi.

Nu har forskning visat att fibromyalgi inte orsakas av sinnet. Istället orsakas det av en sensorisk nerv i handflatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *