Effekterna av kronisk trötthet: syndromet som orsakar huvudvärk och dålig koncentration

Fysisk och mental trötthet; huvudvärk, leder, muskler och hals; svullna lymfkörtlar och ömma vid beröring; Förlust av koncentration och inte uppfriskande eller vilsam sömn   är symtom på kroniskt trötthetssyndrom (CFS), säger Óscar Prospero García, akademiker vid UNAMs medicinska fakultet (FM).

(Foto: Courtesy UNAM)

Detta konstiga tillstånd, även kallad myalgisk encefalomyelit, är extremt inaktiverande och kan förväxlas med århundradets förhållanden: depression, ångest och ångest.

Det uppskattas att i Latinamerika lider mellan två och tre procent av befolkningen över 40 år av CFS;  i USA är siffran mellan två och tre miljoner, sade han.

Vårastheni är en av de vanligaste tillstånden, vilket ger stor trötthet och trötthet hos dem som lider av det (Shutterstock)
Vårastheni är en av de vanligaste tillstånden, vilket ger stor trötthet och trötthet hos dem som lider av det (Shutterstock)

Det är vanligare hos kvinnor, med ett förhållande på två för varje man; Det förekommer omkring 40 års ålder, men ungdomar är inte undantagna, och hos många patienter presenteras det som en komorbiditet, det vill säga det åtföljs av en eller flera sjukdomar.

“CFS-patienter är ofta oroliga och oroliga, så de kan också ha depression.”

Om du misstänker att du har sjukdomen är det viktigt att gå till läkaren  , för om en ofullständig eller fel diagnos ställs kommer läkarna inte att kunna behandla den och dess effekter kommer att pågå på obestämd tid, varnade universitetsstudenten.

symptom

De som lider av CFS känner sig utmattade, som om de bodde i ett moln och praktiskt taget inte lämnar huset. Även om det är mycket inaktiverat, är det inte listat som ett villkor i arbetsrätten, i princip eftersom de flesta familjeläkare har svårt att diagnostisera det, sade han.

Kronisk trötthet är en annan möjlig orsak till långvariga feber.
Kronisk trötthet är en annan möjlig orsak till långvariga feber.

“Å andra sidan, när läkaren berättar för patienten att han inte har något, sjunker hans självkänsla och följaktligen förvärras den kliniska bilden.”

Forskaren från fysiologiska avdelningen indikerade att CFS kan förväxlas med reumatoid artrit, eftersom de drabbade klagar på ledvärk; med en infektion som orsakar obehag i musklerna; eller med cancer, eftersom ett av dess symtom är inflammation i lymfkörtlarna.

“Typiskt sväller cervikala lymfkörtlar med syndromet upp, från bröstet upp, så det finns ont i halsen, som om det finns en infektion.”

Symtom som liknar hjärtsjukdomar, såsom bröstsmärta, kan också förekomma. “Om det är den mellersta delen av bröstet, är det inte en hjärtattack, men om det är den precordiala regionen (ovanför hjärtat) och smärtan rör sig till vänster arm, bör den behandlas som en potentiell hjärtattack,” klargjorde han.

 162

På liknande sätt måste sömnstörningar, en neurologisk störning som kan orsaka skada eller trötthet, uteslutas; och motorisk störning, såsom Parkinsons sjukdom.

Enligt vissa kriterier måste symtomen vara kvar i minst sex månader för att diagnosen ska vara positiv, men vissa specialister, som Prospero García, hävdar att det är för lång tid.

”Om ett eller flera symtom uppträder, bör de omedelbart behandlas och  studier  bör göras  Fyra veckor räcker för att få en diagnos, eftersom det är möjligt att det efter sex månader kommer att få konsekvenser, eftersom CFS   har en stor personlig, familjär och social inverkan.

Prospero García ansåg att en genetisk komponent troligen skulle vara inblandad, men den har inte undersökts noggrant eftersom det är praktiskt taget omöjligt att skapa djurmodeller för att studera sjukdomen.

Shutterstock

Behandling

När kroniskt trötthetssyndrom   diagnostiseras korrekt är behandlingen relativt enkel. Det måste innehålla kognitiv beteendeterapi, eftersom det hjälper personen att se hur deras tillstånd lever; “Tanken på oroliga, deprimerade eller andra psykiatriska patienter kan förändras.”

Lite träning rekommenderas också. Även om de drabbas av trötthet och muskels- och ledvärk är det viktigt att uppmuntra dem att gå, för tillsammans med kognitiv beteendeterapi är lätt träning avgörande för deras förbättring.  “Om de rapporterar komorbiditet med depression, kan de få farmakologisk behandling.”

FM-akademikern varnade för att när en person med CFS stannar hemma, blir tillståndet starkare; Dessutom triggas nivåerna av hormonet kortisol, vilket frisätts som svar på stress.

”Det funktionshindrade tillståndet för detta syndrom och dess konsekvenser (till exempel jobbförlust) tros orsaka patienter att bli stressade och syndromet förvärras. Det är en cykel som matar sig tillbaka och det är viktigt att bryta ”

2 thoughts on “Effekterna av kronisk trötthet: syndromet som orsakar huvudvärk och dålig koncentration

  1. Having read this I believed it was rather enlightening.
    I appreciate you finding the time and effort to put this article together.

    I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments.
    But so what, it was still worthwhile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *