Tretthet fra fibromyalgi er mer enn å være sliten.

Detaljert intervju av 40 fibromyalgipatienter fra tre land (USA, Tyskland og Frankrike) avslører at tretthet er det nest mest irriterende symptomet etter smerte.

sove 1159279_1920

Forskningen ble bedt om av tidligere studier som inkluderte pasientens kommentarer at tretthet var et symptom verdig til å bli evaluert i behandlingsforsøk. For tiden avhenger suksessen til en terapi hovedsakelig av hvor godt det reduserer smerten av fibromyalgi, med liten eller ingen oppmerksomhet mot tretthet. I tillegg er det ingen klar forståelse av de viktigste egenskapene til tretthet som må måles.

Under intervjuene ble pasientene spurt åpne spørsmål, for eksempel: “Fortell meg om din erfaring med å ha fibromyalgi.” Derfor var målet med intervjuene ikke å spørre spesielt om tretthet, fordi forskerne ønsket å høre hva pasientene hadde. Si spontant om dine symptomer.

Den gjennomsnittlige varigheten av fibromyalgi symptomer for de 40 deltakerne var 6,6 år, gjennomsnittsalderen var 49 år, og 70% av dem var kvinner. Når de ble spurt om sin erfaring med fibromyalgi, rapporterte de følgende symptomer, uten noen indikasjon:

 • smerte (78%)
 • tretthet (43%)
 • problemer med å sove (18%)
 • mobilitetsproblemer (10%)

Husk at dette var basert på dine uoppfordrede kommentarer om fibromyalgi. Når du ble bedt om å vurdere de tre viktigste symptomene, var ordren i utgangspunktet den samme, men prosentene var mye høyere.

“Fatigue Fibromyalgi er beskrevet som en overveldende følelse av tretthet som ikke lindres av søvn eller hvile og ofte er ikke proporsjonal med kraften som utøves (dvs. deltakere beskrevet tretthet etter å gjøre svært lite)” , bekrefter forfatterne. Deltakerne har også gjort det klart at hennes fibromyalgi-relatert tretthet var ikke bare en “normal tretthet”.

Deltakerne beskrev deres tretthet mer detaljert i følgende åtte kategorier som mange av dere sannsynligvis kan forholde seg til:

 • Overveldende følelse av tretthet (43%): Noen ganger til det punktet at de ikke kunne gjøre noe.
 • Ikke lettet av hvile eller søvn (38%): Tretthet fortsatte selv etter det pasientens følelse var en god natts søvn.
 • Det er ikke proporsjonalt med innsatsen som utøves (63%): det tar ikke mye for å utløse dette symptomet
 • Følelse av svakhet eller tyngde (28%): Kroppen føles tung, svak eller manglende styrke
 • Det er vanskelig å føle seg motivert (83%): det krever mye arbeid for å få ting gjort, som å bare komme seg ut av sengen og “komme i gang” om morgenen
 • Vanskeligheter med å gjøre tingene de vil gjøre (60%): tretthet / tretthet gjør det vanskelig å gjøre det de vil eller trenger å gjøre.
 • Å gjøre ting langsommere (38%): Det tar mer tid å gjøre ting, og noen pasienter følte at det var knyttet til følelsen av tyngde eller svakhet
 • Vanskeligheter med å konsentrere, tenke eller huske ting (68%): tretthet / tretthet påvirker evnen til å konsentrere seg, problemer med å huske ting, vanskeligheter med å tenke klart eller holde fokus

“Menn og kvinner beskrev opplevelsen av tretthet og dens innflytelse på en veldig lik måte,” forfatterne skriver. Oppsummering av funnene i fibromyalgi, synes tretthet å være det nest viktigste symptomet og en som har en betydelig innvirkning på pasientens liv. Fordi det er så mange symptomer på tretthet knyttet til fibromyalgi, vil det være en utfordring. Evaluer virkningen av dette symptomet i behandlingsforsøk. Men resultatene av denne studien kan føre til bedre verktøy for nøyaktig måling av tretthet hos pasienter med fibromyalgi.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *