SENSITIVITET TIL TEMPERATUR I FIBROMYALGIA

Følsomhet for temperatur i fibromyalgi

Temperaturfølsomhet påvirker mange kvinner med fibromyalgi, inkludert meg selv. Det kan være kaldt hele tiden eller varmt hele tiden eller alternativt mellom varme eller kulde. I mer enn tjuefem år hadde jeg varme blink og nattesvette. Jeg kan ikke si hvor mange ganger jeg følte meg helt skamfull fordi jeg ikke kunne slutte å svette. Håret mitt og klærne mine ville bli gjennomvåt uansett utetemperaturen. Nå fryser jeg hele tiden.

Forskning viser at personer med fibromyalgi har en manglende evne til å tilpasse seg temperaturendringer sammen med en lavere smertegrense for kalde og varme stimuli. Julie i å telle mine skjeer skrev om en studie som undersøkte temperaturgrenser for varme og kulde hos kvinner med fibromyalgi sammenlignet med friske kvinner.

Hva forårsaker følsomhet for 
temperaturen Kroppstemperaturen reguleres av hypothalamus. Hypothalamus er en del av hjernen som er ansvarlig for produksjon av hormoner. Koblingen mellom nervesystemet og det endokrine systemet vurderes.

Hypothalamus styrer ikke bare kroppstemperaturen. Det styrer energinivå, søvn syklus, muskelfunksjon, sirkulasjon, tarm og forsvar mot infeksjoner.

De fleste symptomer på fibromyalgi synes å skyldes ubalanser i hypothalamus-hypofysen-binyrens akse (HPA-akse). Disse tre kjertlene samarbeider for å kontrollere hormon nivåer. Avbrudd i HPA-aksen ser ut til å ligge i sentrum av fibromyalgi.

Skjoldbruskhormoner spiller også en rolle i regulering av kroppstemperatur. En overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose) kan få en person til å føle seg for varm, mens en underaktiv skjoldbrusk (hypothyroidisme) kan få en person til å føle seg for kald.

Skjoldbruskkjertelen er under kontroll av hypofysen. Hypofysen reguleres av hypofysen. Alt som forstyrrer HPA-aksen, vil også undertrykke skjoldbruskfunksjonen.

Visse medisiner forstyrrer reguleringen av kroppstemperaturen. Noen medisiner gjør det følsomt for varme, noe som øker risikoen for varmeslag og andre kan senke kroppstemperaturen.

Følsomhet for 
varme Noen følsomme for varme føler følelser av varme som ser ut til å komme fra egen kropp. Sammen med varme blinker, har noen mennesker problemer med overdreven svette. Andre kan bare ha problemer med hender og føtter, inkludert hevelse og smerte. Varmt eller varmt vær kan være uutholdelig med varmefølsomhet.

For å unngå overoppheting:

Hold miljøet ditt kaldt. 
Bruk myke, lyse klær som passer deg komfortabelt. Hold deg til lyse farger i varme klima fordi mørke farger absorberer varme. 
Hold deg hydrert. Pass på at du alltid har en kald drikke (vann er bedre) å drikke. 
Ta et bad eller en kald dusj. Noen ganger kan du bare koble kroppen din i kaldt vann, slik at du kan kule kroppen din. 
Bruk kjøleprodukter, for eksempel kaldpakker eller vifter. Bær en liten håndholdt vifte som går på batterier når du går.

Når været varmer, opplever varmefølsomme personer med fibromyalgi ofte utbrudd av symptomer. Forskning har funnet at personer med fibromyalgi utsatt for høye temperaturer rapporterer økning i: smerte, hodepine, tretthet, angst og depresjon. De er også mer sannsynlig å ha varmeneslag og varmeutmattelse eller varmeslag.

Varmeslag er en medisinsk nødsituasjon. På Mayo Clinic nettside kan du finne tegn på varmeslag og umiddelbar handling for å avkjøle overopphetet person mens du venter på akutt behandling.

Følsomhet overfor kulde 
Folk som er følsomme for kulde, føler seg ofte kalde mot beinet og har det vanskelig å varme seg på. Kulden kan være alt eller bare i dine hender og føtter. Dette symptomet er vanligvis verre under kaldt vær, men det kan oppstå når som helst.

Hold miljøet ditt varmt. 
Kles varmt, spesielt i kaldt klima. Hold føttene dekket, ha på deg sokker og tøfler. 
Drikk varme væsker og spis varme matvarer som suppe og havremel. 
Ta lunkent vannbad eller dusj. 
Hold et teppe hendig eller bruk en varmepute eller lignende mikrobølgeovnsprodukter. 
En uvanlig følsomhet for kalde hender og føtter med endringer i hudfargen forekommer noen ganger hos personer med fibromyalgi. Denne tilstanden kalles Raynauds syndrom, også kjent som Raynauds fenomen.

Følsom for både varme og kulde 
Noen mennesker svinger mellom varme og kulde. På et minutt kan du svette med varme blink og fryse det neste. Dette kan være veldig utfordrende. Du må være forberedt på et scenario.

Kle i lag eller ha flere lag tilgjengelig. 
For nattesvette, bruk søvnklær som absorberer fuktighet eller bruk ark for å regulere temperaturen. 
Variasjoner i temperaturen kan gjøre fibromyalgi føles verre. Det er viktig å planlegge fremover. Du må kanskje tilbringe mesteparten av tiden innendørs, der du bedre kan kontrollere forholdene.

Konklusjon 
Temperaturfølsomhet er et vanlig symptom på fibromyalgi. De fleste kvinner med fibromyalgi rapporterer å være ekstremt følsomme for kulde og / eller varme. I hovedsak kan følsomhet overfor temperatur skyldes hormonelle ubalanser i hypothalamus-hypofysen-binyrens akse. Medisiner kan også forstyrre reguleringen av kroppstemperaturen.

I mange år var jeg varm hele tiden. Varmt og varmt vær var uutholdelig, så jeg foretrukket det kalde været. Nå ser det ut til at bryteren har flyttet og jeg er alltid kald. De varme blinkene stoppet da jeg sluttet å ta antidepressiva og Lyrica. Så, enten medisinene var eller jeg gjorde det gjennom overgangsalderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *