SENSITIVITET TEMPERATUR I FIBROMYALGIEN

Känslighet mot temperatur i fibromyalgi

Temperaturkänslighet påverkar många kvinnor med fibromyalgi, inklusive mig själv. Det kan vara kallt hela tiden eller hett hela tiden eller växla mellan värme eller kyla. I mer än tjugofem år hade jag heta blinkar och nattsvettar. Jag kan inte säga hur många gånger jag kände mig helt skamad eftersom jag inte kunde sluta svettas. Mitt hår och mina kläder skulle blötläggas oberoende av utetemperaturen. Nu fryser jag hela tiden.

Forskning visar att individer med fibromyalgi har en oförmåga att anpassa sig till förändringar i temperatur, tillsammans med en lägre tröskel av smärta för varma och kalla stimuli. Julie Räkna Mina skedar skrev om en studie som undersökte temperaturtrösklar för värme och kyla hos kvinnor med fibromyalgi jämfört med friska kvinnor.

Vad orsakar känslighet för 
temperaturen Kroppstemperaturen regleras av hypotalamus. Hypothalamus är en del av hjärnan som är ansvarig för produktionen av hormoner. Kopplingen mellan nervsystemet och det endokrina systemet beaktas.

Hypotalamus styr inte bara kroppstemperaturen. Det styr energinivåer, sömncykel, muskelfunktion, cirkulation, tarm och försvar mot infektioner.

De flesta symtom på fibromyalgi verkar bero på obalanser i hypotalamus-hypofysen-binjuraxeln (HPA-axeln). Dessa tre körtlar arbetar tillsammans för att kontrollera hormonnivåerna. Avbrott i HPA-axeln verkar vara i centrum för fibromyalgi.

Sköldkörtelhormoner spelar också en roll vid reglering av kroppstemperaturen. En överaktiv sköldkörtel (hypertyreoidism) kan få en person att känna sig för varm, medan en underaktiv sköldkörtel (hypotyreoidism) kan få en person att känna sig för kall.

Sköldkörteln är under kontroll av hypofysen. Hypofysen reglerar hypofysen själv. Allt som stör HPA-axeln kommer också att undertrycka sköldkörtelfunktionen.

Vissa mediciner störa reglering av kroppstemperatur. Vissa mediciner gör det känsligt för värme, vilket ökar risken för värmeslag och andra kan sänka kroppstemperaturen.

Känslighet mot 
värme Vissa känsliga för värme känner av värmekänslor som verkar komma från sin egen kropp. Tillsammans med heta blinkar har vissa människor problem med överdriven svettning. Andra kan bara ha problem med händer och fötter, inklusive svullnad och smärta. Varmt eller varmt väder kan vara outhärdligt med värmekänslighet.

För att undvika överhettning:

Håll din miljö cool. 
Använd mjuka, lätta kläder som passar dig bekvämt. Håll fast vid ljusa färger i varma klimat eftersom mörka färger absorberar värme. 
Håll hydratiserad. Se till att du alltid har en kall dryck (vatten är bättre) att dricka. 
Ta ett bad eller en kall dusch. Ibland kan du bara kyla dina fötter i kallt vatten, vilket kan hjälpa dig att svalna din kropp. 
Använd kylprodukter, till exempel kylförpackningar eller fläktar. Bär en liten handhållen fläkt som går på batterier när du lämnar.

När vädret värms upp, upplever värmekänsliga personer med fibromyalgi ofta symtomutbrott. Forskning har visat att personer med fibromyalgi utsatt för höga temperaturer rapporterar ökningar i: smärta, huvudvärk, trötthet, ångest och depression. De är också mer benägna att få värmeutslag och värmeutmattning eller värmeslag.

Värmeslag är en medicinsk nödsituation. På Mayo Clinic hemsida kan du hitta tecken på värmeslag och omedelbar åtgärd för att kyla överhettad person medan du väntar på akut behandling.

Känslighet mot kyla 
Människor som är känsliga för kyla känner sig ofta kalla i benet och har svårt att värma. Kölden kan vara allt eller bara i dina händer och fötter. Detta symptom är vanligtvis värre vid kallt väder, men det kan uppstå när som helst.

Håll din miljö varm. 
Klä dig varmt, speciellt i kalla klimat. Håll dina fötter täckta, ha på sig strumpor och tofflor. 
Drick heta vätskor och äta heta matar som soppa och havregryn. 
Ta ljummet vattenbad eller duschar. 
Håll en filt häftig eller använd en värmeskiva eller liknande mikrovågsugnsprodukter. 
En ovanlig känslighet för kalla händer och fötter med förändringar i hudfärgen uppträder ibland hos personer med fibromyalgi. Detta tillstånd kallas Raynauds syndrom, även känt som Raynauds fenomen.

Känslig för både värme och kyla 
Vissa människor växlar mellan värme och kyla. På en minut kan du svettas med varma blixtar och frysa nästa. Detta kan vara mycket utmanande. Du måste vara beredd på ett scenario.

Klä i lager eller ha ytterligare lager tillgängliga. 
För nattsvett ska du ha sömnkläder som absorberar fukt eller använder lakan för att reglera temperaturen. 
Fluktuationer i temperaturen kan göra din fibromyalgi känns sämre. Det är viktigt att planera framåt. Du kanske måste spendera större delen av din tid inomhus, där du bättre kan kontrollera villkoren.

Slutsats 
Temperaturkänslighet är ett vanligt symptom på fibromyalgi. De flesta kvinnor med fibromyalgi rapporterar extremt känsliga för kyla och / eller värme. I huvudsak kan temperaturkänsligheten bero på hormonella obalanser i hypotalamus-hypofysen-binjuraxeln. Medicin kan också störa reglering av kroppstemperatur.

I många år var jag het hela tiden. Det varma och varma vädret var outhärdligt, så jag föredrog det kalla vädret. Nu verkar det som om strömbrytaren har flyttat och jag är alltid kall. De heta blixtarna slutade när jag slutade ta antidepressiva medel och Lyrica. Så, antingen medicinerna var eller jag gjorde det genom klimakteriet.

Loading...

61 thoughts on “SENSITIVITET TEMPERATUR I FIBROMYALGIEN

 1. Hi there! I know this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established website like yours
  take a large amount of work? I am completely new
  to operating a blog however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and views online.

  Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.

  Appreciate it!

 2. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell
  someone!

 3. Asking questions are actually good thing if you are not understanding anything completely, however this paragraph
  provides good understanding even.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *