GEVOELIGHEID VOOR TEMPERATUUR IN FIBROMYALGIE

Gevoeligheid voor temperatuur bij fibromyalgie

Temperatuurgevoeligheid treft veel vrouwen met fibromyalgie, waaronder ikzelf. Het kan de hele tijd koud of de hele tijd koud zijn of afwisselend tussen warmte of kou. Al meer dan vijfentwintig jaar had ik opvliegers en nachtelijk zweten. Ik kan niet zeggen hoe vaak ik me helemaal schaamde omdat ik niet kon stoppen met zweten. Mijn haar en mijn kleren zouden nat worden, ongeacht de buitentemperatuur. Nu ben ik altijd aan het bevriezen.

Onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie een onvermogen hebben om zich aan te passen aan temperatuurveranderingen samen met een lagere pijngrens voor koude en warme stimuli. Julie in Counting My Spoons schreef over een onderzoek dat temperatuurdrempels voor warmte en koude onderzocht bij vrouwen met fibromyalgie in vergelijking met gezonde vrouwen.

Wat veroorzaakt gevoeligheid voor 
temperatuur De lichaamstemperatuur wordt geregeld door de hypothalamus. De hypothalamus is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen. De link tussen het zenuwstelsel en het endocriene systeem wordt overwogen.

De hypothalamus regelt niet alleen de lichaamstemperatuur. Het controleert energieniveaus, slaapcyclus, spierfunctie, bloedsomloop, darm en verdediging tegen infecties.

De meeste symptomen van fibromyalgie lijken te wijten te zijn aan onevenwichtigheden in de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as). Deze drie klieren werken samen om de hormoonspiegels onder controle te houden. Onderbrekingen in de HPA-as lijken in het centrum van fibromyalgie te zijn.

Schildklierhormonen spelen ook een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Een te actieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan iemand te warm laten voelen, terwijl een te trage schildklier (hypothyreoïdie) iemand het gevoel kan geven dat hij te koud wordt.

De schildklier staat onder controle van de hypofyse. De hypofyse zelf wordt gereguleerd door de hypothalamus. Alles wat de HPA-as verstoort, onderdrukt ook de schildklierfunctie.

Bepaalde medicaties interfereren met de regulering van de lichaamstemperatuur. Sommige medicijnen maken het gevoelig voor warmte, waardoor het risico op een hitteberoerte groter wordt en andere de lichaamstemperatuur kunnen verlagen.

Gevoeligheid voor 
warmte Sommige mensen die gevoelig zijn voor warmte, voelen warmtesensaties die uit hun eigen lichaam lijken te komen. Samen met opvliegers, sommige mensen hebben problemen met overmatig zweten. Anderen kunnen alleen problemen hebben met hun handen en voeten, inclusief zwelling en pijn. Warm of heet weer kan ondraaglijk zijn met warmtegevoeligheid.

Om oververhitting te voorkomen:

Houd je omgeving koel. 
Draag zachte, lichte kleding die comfortabel bij u past. Houd u aan lichte kleuren in warme klimaten omdat donkere kleuren warmte absorberen. 
Blijf gehydrateerd. Zorg ervoor dat je altijd een koud drankje (water is beter) drinkt. 
Neem een ​​bad of een koude douche. Soms kunt u eenvoudigweg uw voeten weken in koud water om uw lichaam te laten afkoelen. 
Gebruik koelproducten, zoals koude pakken of ventilatoren. Draag een kleine draagbare ventilator die op batterijen werkt als je weggaat.

Als het weer warmer wordt, warmte-gevoelige mensen met fibromyalgie ervaren vaak uitbraken van de symptomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met fibromyalgie blootgesteld aan hoge temperaturen melding van een toename van de pijn, hoofdpijn, vermoeidheid, angst en depressie. Ze hebben ook meer kans op hittebronnen en hitte-uitputting of hitteberoerte.

Een zonnesteek is een medisch noodgeval. Op de website van de Mayo Clinic kan worden gevonden sporen van hitteberoerte en onmiddellijke actie om de oververhitte persoon te koelen terwijl een spoedbehandeling wordt verwacht.

Gevoeligheid voor verkoudheid 
Mensen die gevoelig zijn voor kou voelen zich vaak koud tot op het bot en hebben het moeilijk om te verwarmen. De kou kan alles of alleen in handen en voeten zijn. Dit symptoom is meestal erger bij koud weer, maar het kan op elk moment voorkomen.

Houd uw omgeving warm. 
Kleed je warm, vooral in koude klimaten. Houd je voeten bedekt, draag sokken en slippers. 
Drink warme vloeistoffen en eet warme gerechten zoals soep en havermout. 
Neem lauwwarm waterbaden of douches. 
Houd een deken bij de hand of gebruik een verwarmingspad of soortgelijke magnetronproducten. 
Een ongewone gevoeligheid voor koude handen en voeten met veranderingen in huidskleur komt soms voor bij mensen met fibromyalgie. Deze aandoening wordt het syndroom van Raynaud genoemd, ook bekend als het fenomeen van Raynaud.

Gevoelig voor zowel warmte als koude 
Sommige mensen schommelen tussen warmte en koude. Binnen een minuut kun je zweten met opvliegers en de volgende bevriezen. Dit kan een hele uitdaging zijn. Je moet op elk scenario voorbereid zijn.

Kleed je in lagen of heb extra lagen beschikbaar. 
Draag voor nachtzweten slaapkleding die vocht absorbeert of gebruik vellen om de temperatuur te regelen. 
Fluctuaties in temperatuur kunnen uw fibromyalgie verergeren. Het is belangrijk om vooruit te plannen. Misschien moet u het grootste deel van uw tijd binnenshuis doorbrengen, zodat u de omstandigheden beter kunt regelen.

Conclusie 
Temperatuurgevoeligheid is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. De meeste vrouwen met fibromyalgie melden extreem gevoelig te zijn voor kou en / of hitte. In wezen kan gevoeligheid voor temperatuur te wijten zijn aan hormonale onevenwichtigheden in de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Medicijnen kunnen ook de regulering van de lichaamstemperatuur verstoren.

Gedurende vele jaren was ik de hele tijd heet. Het warme en warme weer was ondraaglijk, dus ik verkoos het koude weer. Nu lijkt het erop dat de schakelaar is verplaatst en dat ik het altijd koud heb. De opvliegers stopten toen ik stopte met het gebruik van antidepressiva en Lyrica. Dus of de medicijnen waren of ik maakte het door de menopauze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *