Kenmerkende symptomen van fibromyalgie.

Symptomen van fibromyalgie nemen gewoonlijk periodiek toe of nemen af. Deze fakkels kunnen onvoorspelbaar zijn; wat op een dag een verkwikkende wandeling was, zou de volgende dag pijnlijk pijnlijk kunnen zijn.

De symptomen kunnen ook aanzienlijk lichter worden of zelfs verdwijnen gedurende dagen, maanden of langer, om vervolgens op een later tijdstip opnieuw te verschijnen.

Fibromyalgie Bereik van symptomen

Het aantal en het type fibromyalgiesymptomen varieert per persoon, maar chronische pijn en stijfheid,  vermoeidheid , slaapproblemen en cognitieve stoornissen komen vaak voor.

Musculoskeletale pijn
De lichaamspijn kan variëren van een doffe pijn tot een brandende of schietende pijn, en delen van het lichaam kunnen pijnlijk aanvoelen. Sommige mensen vergelijken de lichaamspijn met die van de griep. De pijn kan worden verergerd door een aantal factoren, zoals fysieke activiteit, koud of vochtig weer, stress of het tijdstip van de dag.

Tedere punten
Een kenmerkend teken van fibromyalgie zijn de kleine, gevoelige plekken rond het lichaam die bekend staan ​​als gevoelige punten. Tedere punten zijn discrete gebieden van tederheid in het spier- en peesweefsel in het lichaam. Pijn straalt uit deze punten, en sommige mensen hebben pijn in alle 19 gevoelige punten.

Deze punten zijn pijnlijk bij onderdruk, zoals wanneer een arts tijdens een lichamelijk onderzoek zijn of haar vinger op het gebied drukt. De pijn wordt gevoeld in de zachte weefsels van het lichaam, zoals spieren en gewrichtsbanden.

Stijfheid
Veel patiënten rapporteren stijfheid, die over het algemeen wijdverspreid en diffuus is. Zoals typerend is voor andere reumatische aandoeningen, is de stijfheid meestal erger in de ochtend en kan deze verbeteren naarmate de dag vordert. Het wordt meestal verergerd de dag na lichamelijke inspanning of  lichaamsbeweging .

Vermoeidheid
Patiënten melden zich soms uitgeput of door fibromyalgie benauwd. Het is gebruikelijk om korte perioden van energie te ervaren (zoals gedurende 24 tot 48 uur), alleen om weer op te rillen en moe te worden.

Voor sommigen is fibromyalgie vermoeidheid meer een handicap dan de pijn, omdat het de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Vermoeidheid kan het moeilijk maken om in een carrière te behouden of vooruitgang te boeken, sociale plannen te maken en deel te nemen aan de mijlpalen van het leven, zoals familie-evenementen. Gebrek aan sociale interactie kan op zijn beurt bijdragen aan een gevoel van isolatie of depressie.

Niet-herstellende slaap
De meeste mensen met fibromyalgie hebben slaapproblemen en voelen zich moe bij het ontwaken, ongeacht hoe lang ze slapen. Pijn is vaak één oorzaak, maar mensen met fibromyalgie hebben ook meer kans dan gemiddeld om slaapgerelateerde problemen te hebben, zoals rustelozebenensyndroom en slaapapneu, waardoor de ademhaling kort stopt tijdens het slapen.

Deze slaapverstoringen kunnen voorkomen dat een persoon de diepe slaap krijgt die spieren in staat stelt te ontspannen en de weefsels weer op te bouwen.Sommige artsen denken dat het gebrek aan slaap van goede kwaliteit kan bijdragen aan de mentale scherpte en vermoeidheidskwesties van fibromyalgie. Van slaaptekort is aangetoond dat het de pijn verergert, zelfs voor mensen zonder chronische aandoeningen. 5

Moeilijkheden bij het scherpstellen
Problemen met scherpstellen, opletten en het vasthouden van nieuwe informatie worden soms “hersennevel” of “fibro-mist” genoemd. Patiënten kunnen ook problemen ondervinden bij het gebruik van de juiste woorden wanneer ze praten of voor kortetermijngeheugenverlies. Deze cognitieve problemen treden meestal op als het individu zich moe, gestrest of angstig voelt.

Het ontbreken van scherpte varieert van persoon tot persoon en kan uren, weken of langer duren. Voor sommige mensen kan het probleem ernstig genoeg zijn om de werkprestaties te beïnvloeden. Autorijden is onveilig als de beperking ernstig is.

Aanvullende symptomen en samenlevende omstandigheden

Personen met fibromyalgie hebben meer kans dan anderen om naast medische problemen ook, maar niet beperkt tot:

 • Spondylitis ankylopoetica
 • Angst
 • Blaasproblemen, waaronder pijnlijk of frequent urineren
 • Omgaan met vermoeidheid  syndroom
 • Depressie
 • Duizeligheid / evenwichtsproblemen
 • Droge mond
 • Extra gevoeligheid voor fel licht, voedsel en geluid
 • Gynaecologische problemen, waaronder endometriose, pijnlijke menstruatie en vulvodynie
 • Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Onderrug pijn
 • Meerdere chemische gevoeligheden
 • Spiertrekkingen en krampen (ook wel spierspasmen genoemd)
 • Myofasciaal pijnsyndroom
 • Gevoelloosheid / tintelingen in handen en voeten
 • Post-traumatische stress-stoornis
 • Rusteloze benen syndroom
 • Reumatoïde artritis
 • Slaapapneu
 • Systemische lupus erythematosus (lupus)
 • Pijnlijk of vaak plassen
 • Temporomandibulair  gewricht  (TMJ) aandoeningen, waaronder oorsuizen (oorsuizen)
 • Spanningshoofdpijn en migraine
 • Temperatuur gevoeligheid

Sommige van deze symptomen komen vooral voor. In één onderzoek onder 529 patiënten rapporteerde 71% angst en 56% symptomen van  depressie . 6

Repons op een online onderzoek door de National Fibromyalgia Association met meer dan 10.000 reacties wees ook op een groot aantal overlappende voorwaarden. Meer dan 60% meldde lage  rugpijn en meer dan 40% noemde een of meer van deze symptomen:

 • Arthritische gewrichtspijn
 • Problemen met balans
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Spiertrekkingen
 • Doof gevoel
 • Terugkerende hoofdpijn
 • Tintelingen 7

Het bijhouden van een dagboek met activiteiten, stressfactoren en omgevingsfactoren kan patiënten helpen te volgen wat de symptomen beter of slechter maakt. Zodra deze “triggers” bekend zijn, kunnen strategieën worden ontwikkeld om deze te vermijden of te minimaliseren.

Modulerende factoren

Hoewel de timing van sommige symptoomfakkels onvoorspelbaar is, leiden de volgende situaties meestal tot een verergering van de symptomen:

 • Koud, vochtig weer
 • Spanning
 • overbelasting

Het omgekeerde is ook waar. Patiënten voelen zich beter bij warm weer, hete baden of zelfs vakanties vanuit huis of op het werk. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen en naproxen, verlichten de symptomen meestal niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *