Karakteristiske symptomer på fibromyalgi.

Fibromyalgi symptomer intensiverer vanligvis, eller blusser, med jevne mellomrom. Disse blussene kan være uforutsigbare; Det som var en forfriskende tur en dag kunne være uhyggelig smertefull neste.

Symptomene kan også lette betydelig eller til og med forsvinne i dager, måneder eller lengre, bare for å vises igjen på et senere tidspunkt.

Fibromyalgi Spekter av symptomer

Antallet og typen fibromyalgi symptomer varierer med individet, men kronisk smerte og stivhet,  tretthet , søvnproblemer og kognitiv svekkelse er vanlige.

Muskuloskeletale smerter
Kroppssmerter kan variere fra en kjedelig ach til en brennende eller skytende smerte, og deler av kroppen kan føle seg sår. Noen individer sammenligner kroppens smerte med influensa. Smerten kan bli forverret av en rekke faktorer, for eksempel fysisk aktivitet, kaldt eller fuktig vær, stress eller tid på dagen.

Tender poeng
Et karakteristisk tegn på fibromyalgi er de små, følsomme flekkene rundt kroppen kjent som ømepunkter. Tender punkter er diskrete områder av ømhet i det muskuløse og tendinøse vevet i kroppen. Smerte utstråler seg fra disse punktene, og enkelte individer har smerte i alle 19 sårbare punkter.

Disse punktene er smertefulle når mindre trykk påføres, som når en lege trykker fingeren på området under en fysisk undersøkelse. Smerten er følt i kroppens myke vev, som muskler og ledbånd.

Stivhet
Mange pasienter rapporterer stivhet, som generelt er utbredt og diffus. Som det er typisk for andre reumatiske sykdommer, er stivheten vanligvis verre om morgenen og kan bli bedre etter hvert som dagen utvikler seg. Det er vanligvis forverret dagen etter fysisk anstrengelse eller  trening .

Tretthet
Pasienter rapporterer noen ganger å føle seg utmattet eller veid ned av fibromyalgi. Det er vanlig å oppleve korte perioder med energi (som for 24 til 48 timer), bare for å komme seg til å føle seg trøtt og sliten igjen.

For noen er fibromyalgiutmattelse mer funksjonshemming enn smerten, da det kan påvirke livskvaliteten vesentlig. Tretthet kan gjøre det vanskelig å opprettholde eller utvikle seg i en karriere, lage sosiale planer og delta i livets milepæler, for eksempel familiehendelser. Mangel på sosial interaksjon kan i sin tur bidra til en følelse av isolasjon eller depresjon.

Ikke-restorativ søvn
De fleste personer med fibromyalgi har søvnproblemer og føler seg trette når de våkner, uansett hvor lenge de sover. Smerter er ofte en årsak, men personer med fibromyalgi er også mer sannsynlige enn gjennomsnittet for å ha søvnrelaterte problemer som rastløse bensyndrom og søvnapné, noe som fører til at pusten stopper kort mens du sover.

Disse søvnforstyrrelsene kan forhindre at en person får den dype søvn som gjør at muskler kan slappe av og vev å gjenoppbygge. Noen leger tror at mangel på søvn på kvalitet kan bidra til fibromyalgiens mentale skarphet og tretthetsproblemer. Søvnmangel har vist seg å gjøre smerte verre selv for de uten kroniske lidelser.5

Vanskelighetsfokusering
Vanskeligheter med fokusering, oppmerksomhet og beholdning av ny informasjon blir noen ganger referert til som “hjernefeil” eller “fibro fog”. Pasienter kan også ha problemer med å bruke de riktige ordene når de snakker eller har kortvarig hukommelsestap. Disse kognitive problemene har en tendens til å forekomme mest når personen føler seg trøtt, stresset eller engstelig.

Mangelen på skarphet varierer fra person til person, og kan vare timer, uker eller lengre. For noen mennesker kan problemet være alvorlig nok til å påvirke jobbytelsen. Kjøring er usikre dersom nedskrivningen er alvorlig.

Ytterligere symptomer og sameksisterende forhold

Personer med fibromyalgi er mer sannsynlige enn andre å ha sameksisterende medisinske problemer, inkludert, men ikke begrenset til:

 • Ankyloserende spondylitt
 • Angst
 • Blæreproblemer, inkludert smertefull eller hyppig vannlating
 • Mestring med  utmattelsessyndrom
 • Depresjon
 • Svimmelhet / balanse problemer
 • Tørr i munnen
 • Ekstra følsomhet for sterkt lys, mat og støy
 • Gynekologiske problemer, inkludert endometriose, smertefulle perioder og vulvodyni
 • Hypothyroidism (underaktiv skjoldbruskkjertel)
 • Irritabel tarm-syndrom
 • Smerte i korsryggen
 • Flere kjemiske følsomheter
 • Muskelkramper og kramper (også kalt muskelspasmer)
 • Myofascial smertsyndrom
 • Nummenhet / prikking i hender og føtter
 • Posttraumatisk stresslidelse
 • Restless legs syndrom
 • Leddgikt
 • Søvnapné
 • Systemisk lupus erythematosus (lupus)
 • Smertefull eller hyppig vannlating
 • Temporomandibulær  ledd  (TMJ) lidelser, inkludert tinnitus (ring i ørene)
 • Spenning og migrene hodepine
 • Temperaturfølsomhet

Noen av disse symptomene er spesielt utbredt. I en studie av 529 pasienter rapporterte 71% angst, og 56% rapporterte symptomer på  depresjon . 6

Tilbakemeldinger til en online undersøkelse av National Fibromyalgia Association med mer enn 10.000 svar pekte også på et stort antall overlappende forhold. Mer enn 60% rapporterte lav  ryggsmerter , og over 40% opplistet ett eller flere av disse symptomene:

 • Leddgikt smerte
 • Balanseproblemer
 • Irritabel tarm-syndrom
 • Muskelspasmer
 • Nummenhet
 • Gjentatt hodepine
 • Tingling 7

Å holde en dagbok med aktiviteter, stressorer og miljøfaktorer kan hjelpe pasientene til å spore hva som gjør symptomene bedre eller verre. Når disse “utløserne” er kjent, kan strategier for å unngå eller minimere dem utvikles.

Modulerende faktorer

Mens tidspunktet for noen symptomblusser er uforutsigbart, fører følgende situasjoner vanligvis til en forverring av symptomer:

 • Koldt, fuktig vær
 • Understreke
 • anstrengelse

Det motsatte er også sant. Pasienter føler seg bedre med varmt vær, varme bad, eller til og med ferier hjemmefra eller arbeid. Ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAID), som ibuprofen og naproxen, lindrer vanligvis ikke symptomer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *