Karakteristiska symptom på fibromyalgi.

Fibromyalgi symptom intensifierar typiskt eller flaskar periodiskt. Dessa fläckar kan vara oförutsägbara; vad som var en uppfriskande promenad en dag kunde vara oerhört smärtsamt nästa.

Symtom kan också lindra avsevärt eller till och med försvinna i dagar, månader eller längre, bara för att återkomma igen vid ett senare tillfälle.

Fibromyalgi Typ av symtom

Antalet och typ av fibromyalgi symptom varierar med individen, men kronisk smärta och styvhet,  trötthet , sömnproblem och kognitiv försämring är vanliga.

Muskuloskeletala smärtor Smärta i
kroppen kan sträcka sig från en tråkig värk till en brännande eller skötande smärta, och kroppsdelar kan känna sig ömma. Vissa individer jämför kroppssmärta med influensa. Smärtan kan förvärras av olika faktorer, såsom fysisk aktivitet, kallt eller fuktigt väder, stress eller tid på dagen.

Anbudspunkter
Ett karakteristiskt tecken på fibromyalgi är de små, känsliga fläckarna runt kroppen som kallas anbudspunkter. Tender punkter är diskreta områden av ömhet i muskulös och tendinös vävnad i kroppen. Smärta utstrålar ut från dessa punkter, och vissa individer har smärta i alla 19 anbudspunkter.

Dessa punkter är smärtsamma när mindre tryck appliceras, som när en läkare trycker hans eller hennes finger på området under en fysisk undersökning. Smärtan känns i kroppens mjuka vävnader, såsom muskler och ligament.

Stiffhet
Många patienter rapporterar stelhet, vilket är allmänt utbrett och diffus. Som det är typiskt för andra reumatiska sjukdomar är styvheten vanligtvis sämre på morgonen och kan förbättras när dagen går vidare. Det förvärras vanligtvis dagen efter fysisk ansträngning eller  motion .

Trötthet
Patienter rapporterar ibland att de är utmattade eller viktiga av fibromyalgi. Det är vanligt att uppleva korta perioder av energi (som i 24 till 48 timmar), bara för att återfå att känna sig trött och trött igen.

För vissa är fibromyalgiutmattning mer av ett funktionshinder än smärtan, eftersom det väsentligt kan påverka livskvaliteten. Trötthet kan göra det svårt att upprätthålla eller utvecklas i en karriär, göra sociala planer och delta i livets milstolpar, till exempel familjevenemang. Brist på social interaktion kan i sin tur bidra till en känsla av isolering eller depression.

Non-restorative sleep
De flesta personer med fibromyalgi har sömnproblem och känner sig trött på att vakna oavsett hur länge de sover. Smärta är ofta en orsak, men personer med fibromyalgi är också mer benägna än genomsnittet för att ha sömnrelaterade problem som rastlösa bensyndrom och sömnapné, vilket gör att andningen slutar kort medan du sover.

Dessa sömnstörningar kan förhindra att en person får den djupa sömnen som gör det möjligt för muskler att slappna av och vävnader att återuppbygga. Vissa läkare tror att brist på sömn kan bidra till fibromyalgiens mentala skärpa och trötthet. Sömnbrist har visat sig göra smärta värre även för dem som inte har kroniska tillstånd.5

Svårighetsfokusering
Svårigheter med att fokusera, uppmärksamma och behålla ny information kallas ibland “hjärnfog” eller “fibro mist”. Patienter kan också ha problem med att använda rätt ord när de pratar eller har kortvarig minnesförlust. Dessa kognitiva problem tenderar mest att uppträda när personen känner sig trött, stressad eller orolig.

Bristen på skärpa varierar från person till person, och kan vara timmar, veckor eller längre. För vissa personer kan problemet vara allvarligt nog för att påverka arbetsprestanda. Körning är osäker om försämringen är svår.

Ytterligare symtom och samlevnadsvillkor

Personer med fibromyalgi är mer benägna än andra att ha sameksisterande medicinska problem inklusive, men inte begränsat till:

 • Ankyloserande spondylit
 • Ångest
 • Blåsproblem, inklusive smärtsam eller frekvent urinering
 • Att hantera trötthet  syndrom
 • Depression
 • Yrsel / balansproblem
 • Torr mun
 • Extra känslighet för starkt ljus, mat och ljud
 • Gynekologiska problem, inklusive endometrios, smärtsamma perioder och vulvodyni
 • Hypotyreoidism (underaktiv sköldkörtel)
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Ländryggssmärta
 • Flera kemiska känsligheter
 • Muskeltrakt och kramper (även kallad muskelspasmer)
 • Myofascial smärt syndrom
 • Nummenhet / stickningar i händer och fötter
 • Posttraumatisk stressyndrom
 • Willis-Ekboms sjukdom
 • Reumatoid artrit
 • Sömnapné
 • Systemisk lupus erythematosus (lupus)
 • Smärtsam eller frekvent urinering
 • Temporomandibular  joint  (TMJ) störningar, inklusive tinnitus (ringningar i öronen)
 • Spänning och migrän huvudvärk
 • Temperaturkänslighet

Några av dessa symtom är särskilt vanliga. I en studie av 529 patienter rapporterade 71% ångest och 56% rapporterade symptom på  depression . 6

Reponerar på en online-undersökning av National Fibromyalgia Association med mer än 10 000 svar pekade också på ett stort antal överlappande förhållanden. Mer än 60% rapporterade låg  ryggsmärta och mer än 40% noterade ett eller flera av dessa symtom:

 • Artritisk ledsmärta
 • Balansproblem
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Muskelryckningar
 • domningar
 • Återkommande huvudvärk
 • Tingling 7

Att hålla en dagbok över aktiviteter, stressorer och miljöfaktorer kan hjälpa patienter att spåra vad som gör symtomen bättre eller sämre. När dessa “triggers” är kända kan strategier för att undvika eller minimera dem utvecklas.

Modulerande faktorer

Medan tidpunkten för vissa symtomflikar är oförutsägbar, leder följande situationer oftast till en förvärring av symtom:

 • Kallt, fuktigt väder
 • Påfrestning
 • överansträngning

Det omvända är också sant. Patienterna känner sig bättre med varmt väder, varmt bad, eller till och med semester hemifrån eller arbete. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som ibuprofen och naproxen, lindrar vanligtvis inte symptom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *